Τσαβούσογλου: Απαντήσαμε έντονα στις εξωπραγματικές αξιώσεις της Ελλάδας
Μαρία ΖαχαράκηΈνταση δημιουργήθηκε κατά την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στη συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του, κατηγόρησε την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες ότι προσπάθησαν να βάλουν όρους στην Άγκυρα, προκειμένου να της παρασχεθεί βοήθεια για τον κορονοϊό.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Εξωτερικών κάποιων άλλων χωρών εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Τουρκία για τη βοήθεια που παρέσχε σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ κάποιοι άλλοι σύμμαχοι τόνισαν την ανάγκη να δοθεί ανάλογη υποστήριξη και στην Τουρκία.
«Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα και ορισμένες χώρες προσπάθησαν να συνδέσουν την υποστήριξη που θα μας δίνονταν (για τον κορονοϊό) με τις δραστηριότητες στο Αιγαίο ή τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας μας με την Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό και είπαν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιοι όροι για να δοθεί η βοήθεια. Αλλά εμείς τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση. Τους συστήσαμε να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι στις εξωπραγματικές, όπως τόνισε ο ίδιος, αξιώσεις της Ελλάδας δόθηκε η κατάλληλη απάντηση.
«Απαντήσαμε έντονα στις εξωπραγματικές αξιώσεις της Ελλάδας», δήλωσε, προτρέποντας παράλληλα το ΝΑΤΟ να καθορίσει άμεσα τον πολιτικό του ρόλο και την ισχύ του.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στρέφοντας τα βέλη του -για άλλη μια φορά- στην Ευρώπη, την κάλεσε να κρατήσει τον λόγο της όχι μόνο στο Μεταναστευτικό, αλλά και σε όλα τα άλλα ζητήματα, στα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Άγκυρα, διαφορετικά -όπως είπε χαρακτηριστικά- να μην περιμένει καμία στήριξη από την Τουρκία.
«Αναμένουμε ειλικρίνεια και ευθύτητα από την Ε.Ε. Τους λέμε ότι πρέπει να σκέφτονται μακροπρόθεσμα κι όχι βραχυπρόθεσμα. Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Ε.Ε. πρέπει να σκεφτεί κι άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως την άρση της βίζας, την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εμείς εργαζόμαστε σκληρά για αυτά. Αν η Ε.Ε. δεν είναι ειλικρινής και δεν κρατάει τον λόγο της, να μην περιμένει καμία στήριξη από την Τουρκία στα θέματα αυτά. Αυτό δεν είναι απειλή, είναι μία σαφής, ξεκάθαρη και ειλικρινής θέση και εξήγηση. Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας».
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
- Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
- Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»