Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» - ΔΝΤ: Πρωτοφανής κρίση
NewsroomΟ πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, δήλωσε χθες ότι η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού αναμένεται να επιφέρει μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση», η οποία και πιθανώς να πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες. «Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά με προγράμματα στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε ο Μάλπας, στην πλατφόρμα LinkedIn.
Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να συνομιλήσει σύντομα με τους ηγέτες της Αιθιοπίας, της Κένυας και άλλων χωρών.
ΔΝΤ: Πρωτοφανής κρίση
Για πρωτοφανή οικονομική κρίση πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008, έκανε λόγο την Παρασκευή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου. Προέβλεψε ότι ο οικονομικός της αντίκτυπος θα είναι πολύ χειρότερος από εκείνον που προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2008. «Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να ακινητοποιείται» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γενεύη. «Ηταν η πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας, μία μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και απαιτεί από εμάς να σταθούμε όρθιοι, να είμαστε ενωμένοι και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας» πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να βοηθήσει στην ανακούφιση από την οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 55.000 ανθρώπους σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου και έχει μολύνει πάνω από 1 εκατομμύριο άλλους.
Η κα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες χώρες να υποστηρίξουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Το κύριο μέλημά μας σε αυτήν την κρίση είναι να αυξήσουμε γρήγορα τη χρηματοδότηση για τις χώρες, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές και αυξανόμενες ανάγκες», σημείωσε.
Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ έχει «πολεμοφόδια» ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όση από αυτήν την ποσότητα είναι απαραίτητη». Εκανε επίσης γνωστό ότι πάνω από 90 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για βοήθεια από αυτά τα κεφάλαια.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα