Κόσμος|04.04.2020 13:29

Βέλγιο: 140 νέοι θάνατοι, 1.661 νέα κρούσματα

Μαρία Ψαρά

Στα 1.661 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στο Βέλγιο, όπου καταγράφονται 140 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες. Ο αριθμός έχει φτάσει τους 1.283 συνολικά,  ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι στα 18.431. Συνολικά νοσηλεύονται περίπου 5500 στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 1200 περίπου στην Εντατική, με πληρόφτητα 56%. 375 πήραν εξιτήριο τις τελευταίες 24 ώρες 3247 σύνολο. Η πρωθυπουργός του Βελγίου, Sophie Wilmès ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο ήδη οργανώνει μια ομάδα εργασίας που θα αρχίσει να προετοιμάζει μια σταδιακή διέξοδο από την πλήρη καραντίνα.

Στην ομάδα επικεφαλής θα είναι κάποιος από την επιστημονική κοινότητα, αλλά θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του οικονομικού αλλά και του κοινωνικού κλάδου. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία και μετά εξετάζονται διάφορα σενάρια –όπως να «χωριστεί ο πληθυσμός σε δύο μέρη, κρατώντας τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου σε περιορισμό, ενώ οι ομάδες χαμηλού κινδύνου να μπορούν να κινούνται».

Επίσης, οι Αρχές του Βελγίου αποφάσισαν ότι από δω και στο εξής όσοι φτύνουν αστυνομικούς θα τιμωρούνται με φυλάκιση και πρόστιμα. Όταν ξεκίνησε η καραντίνα στο Βέλγιο, στην Αμβέρσα υπήρχαν δύο περιστατικά. Οι δράστες διώχθηκαν για παράβαση κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά τώρα με τη νέα απόφαση θα φυλακίζονταν! Μέχρι τώρα, το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ήταν 250 ευρώ ενώ τώρα αυξήθηκε έως και τα 2.400 ευρώ ενώ οι παραβάτες μπορούν να αντιμετωπίσουν και ποινές φυλάκισης από 3 μήνες έως και δύο έτη.

ΒέλγιοΚορονοϊός