Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Η πανδηµία φέρνει και γεωπολιτικές κόντρες
Μιχάλης ΙγνατίουΗ ανθρωπότητα βλέπει ανήµπορη -και αδυνατεί να αντιδράσει- τη λαίλαπα του κορονοϊού. Δικαιολογηµένα τροµοκρατούνται οι πολίτες σε όλο τον κόσµο, όταν συνειδητοποιούν καθηµερινά ότι οι ηγέτες των µεγάλων χωρών αποδεικνύονται απελπιστικά ανίκανοι.
Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί, που κυριαρχούνται από εθνικισµό, λαϊκισµό και αυταρχισµό, απέρριψαν αρχικά τον κίνδυνο του ιού, χωρίς καν να ερευνήσουν τις πληροφορίες που έρχονταν από την Κίνα, η οποία φέρει και την ευθύνη για την καταστροφή που συντελείται. Η πηγή του κακού είναι το Πεκίνο. Μέχρι και σήµερα δεν συνεργάζεται µε Αµερικανούς και άλλους ξένους επιστήµονες για να σωθούν ζωές. Παρ’ όλα αυτά, η στάση που κράτησαν ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραµπ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βραζιλιάνος Μπολσονάρου, ο Ταγίπ Ερντογάν, και άλλοι -ακόµα και ο Βλαντιµίρ Πούτιν- είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη. Γελοιοποίησαν µια κατάσταση που αποδείχθηκε εξαιρετικά σοβαρή, µε αποτέλεσµα να εξυπηρετήσουν τη διασπορά της ασθένειας.
Εάν οι Αµερικανοί και οι Ευρωπαίοι, που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης µέχρι και σήµερα, αντιµετώπιζαν όπως έπρεπε τις πληροφορίες που εκπορεύονταν από την Κίνα, οι χώρες τους και η ανθρωπότητα δεν θα βρίσκονταν στο σηµείο µηδέν. Το τελευταίο διάστηµα, διπλωµάτες και αναλυτές στην αµερικανική πρωτεύουσα, στις µεταξύ τους τηλεδιασκέψεις, εξετάζουν και τη γεωπολιτική πτυχή της εξελισσόµενης τραγωδίας και καταλήγουν µε περισσή προσοχή σε κάποια συµπεράσµατα, που, αν µη τι άλλο, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αποδείξεις
Η πρώτη διαπίστωση, αλλά µε ερωτηµατικό, είναι αν η Κίνα επί τούτω δεν ενηµέρωσε τα άλλα κράτη για τη δύσκολη κατάσταση που αντιµετώπιζε. Θα επιχειρήσω να υποστηρίξω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά που να στηρίζουν αυτήν τη θέση. Αν και οµολογώ ότι αδυνατούµε προς το παρόν να έχουµε ενώπιόν µας τις αναγκαίες αποδείξεις.
Αµερικανικές πηγές είναι πολύ προσεκτικές στο να αποκαλύψουν δόλο από την πλευρά του Πεκίνου, αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, επιδεικνύει µια επιθετική συµπεριφορά εναντίον της Κίνας, σε αντίθεση, θα έλεγα, µε τον Λευκό Οίκο, που δεν δείχνει την ίδια πυγµή. Ο πρόεδρος Τραµπ σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει «φίλο του» τον πρόεδρο της Κίνας. Τώρα, πότε έγιναν φίλοι είναι µια άλλη ιστορία. Οι Αµερικανοί προχώρησαν την Τετάρτη σε µια κίνηση που πιστεύω πως έχει ιδιαίτερη σηµασία. ∆ιοχέτευσαν στο πρακτορείο Bloomberg την έκθεση των µυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τους νεκρούς και τα κρούσµατα που έδωσε επίσηµα το Πεκίνο είναι ψευδή.
Θεωρώ την αποκάλυψη εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν ισχύει ότι οι νεκροί είναι αρκετές χιλιάδες. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι µε απόφαση του κ. Ποµπέο -και στο θέµα αυτό δεν γνωρίζουµε τη θέση του κ. Τραµπέχει ξεκινήσει µια άνευ προηγουµένου επίθεση εναντίον της Κίνας, η οποία προσπαθεί να «κεφαλαιοποιήσει» την πανδηµία στέλνοντας ασήµαντη βοήθεια σε χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό.
Οι εικόνες και τα βίντεο από την Ιταλία και από άλλες χώρες, µε τα «ευχαριστώ» στους Κινέζους ηγέτες, εκλαµβάνονται στην Ουάσιγκτον ως αποδοχή και του γεωπολιτικού ρόλου της Κίνας, η οποία εισήλθε στην Ευρώπη και µέσω της Ελλάδας. Ο Αµερικανός υπουργός Εµπορίου, Ρος, έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές αξιωµατούχους ευρωπαϊκών χωρών ότι «η Κίνα είναι εχθρός». «Σύµµαχοι είµαστε µόνο εµείς» υπογράµµισε και δηµόσια σε δύο εκδηλώσεις, στις οποίες ήταν παρών και ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.
Η μεγάλη μάχη
Πιστεύεται ότι οι Ποµπέο και ο Ρος θα επηρεάσουν τελικά και τον κ. Τραµπ σε µια στρατηγική που προβλέπει «σύγκρουση» µε την Κίνα σε οικονοµικό και εµπορικό επίπεδο. Η µεγάλη µάχη θα γίνει για τα στρατηγικά συµφέροντα των δύο δυνάµεων και εκεί οι Αµερικανοί λένε στους Ευρωπαίους ότι θα µετρήσουν τους φίλους τους.
Από εκεί και πέρα, και για όσο διάστηµα οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν αποφασίζουν να επενδύσουν στις ευρωπαϊκές χώρες, αυτές θα απευθύνονται στην Κίνα. Είναι η µόνη χώρα που δείχνει διάθεση να κάνει επενδύσεις, διότι τις «δουλειές» στο Πεκίνο τις κάνει ο κοµµουνιστικός καπιταλισµός, ο οποίος ελέγχεται από το κόµµα-κράτος. Ο δυτικός καπιταλισµός έχει προσφέρει το πάνω χέρι στον ιδιωτικό τοµέα, ο οποίος επέλεξε να υποταχθεί στην Κίνα, µε αποτέλεσµα να εξαρτώνται ακόµα και τα αµερικανικά νοσοκοµεία από τους Κινέζους συνεταίρους των φαρµακοβιοµηχάνων. Πού απευθύνθηκε ο γαµπρός του κ. Τραµπ για να βρει φάρµακα και να τα µεταφέρει µε δεκάδες αεροπλάνα στην Αµερική; Μα, πού αλλού; Στην Κίνα.
Είναι θλιβερή η κατάσταση, ας µην το ψάχνουµε περισσότερο. Και είναι θετικό ότι οι Αµερικανοί πολίτες ζητούν την επιστροφή των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Είναι ένα θέµα αυτό που θα χρησιµοποιήσει προεκλογικά ο κ. Τραµπ, καθώς ήδη κατηγορεί τους ∆ηµοκρατικούς ότι η πολιτική τους αποτελούσε στην ουσία κλασική περίπτωση υποταγής της Αµερικής στον… κινέζικο δράκο. Το βασικό ερώτηµα, αν η Κίνα επί τούτω «κατασκεύασε» τον κορονοϊό για να έχει γεωπολιτικά και στρατηγικά οφέλη, δεν µπορεί να απαντηθεί.
Εκτός εάν το επόµενο διάστηµα ο κ. Ποµπέο, που έχει αναλάβει εργολαβία την πολεµική εναντίον των Κινέζων, βγάλει έναν άσο από το µανίκι του. Μέχρι τότε, µόνο υποθέσεις µπορούν να γίνουν, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν βούτυρο στο ψωµί των ψεκασµένων, που βλέπουν πίσω από όλα συνωµοσίες. Βεβαίως, για να είµαστε δίκαιοι, πολλά πράγµατα που συνέβησαν είναι ανεξήγητα... Γιατί δεν ενηµέρωσε η Κίνα για την επικινδυνότητα της κατάστασης, είναι η βασική απορία…
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων