Κόσμος|06.04.2020 11:22

Κορονοϊός: Έκκληση ΟΗΕ για βοήθεια στις γυναίκες - θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Newsroom

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση παγκοσμίως για την προστασία των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών «στο σπίτι» καθώς οι καραντίνες που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19 επιδεινώνουν το φαινόμενο συζυγικής και ενδοοικογενειακής βίας.

«Η βία δεν περιορίζεται στα πεδία μάχης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση και σε βίντεο στα αγγλικά με γαλλικούς, αραβικούς, ισπανικούς, κινεζικούς ή ρωσικούς υπότιτλους που εξέδωσε χθες, Κυριακή, ο Γκουτέρες, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη έκκλησή του για εκεχειρία σε όλα τα πεδία μαχών στον κόσμο για να αντιμετωπιστεί ο νέος κορονοϊός.

«Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο Γκουτέρες. 

«Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. «Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης τους απέναντι στην Covid-19», πρόσθεσε.

Ζητώντας να συνεχιστεί η δίωξη των υπευθύνων από την δικαιοσύνη, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης να τεθούν σε λειτουργία «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης στα φαρμακεία και στα καταστήματα με τρόφιμα», που είναι τα μόνα που παραμένουν ανοιχτά σε πολλές χώρες μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. «Πρέπει να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται», επέμεινε ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να υπολογίσει τον αριθμό των γυναικών ή των νεαρών κοριτσιών στον κόσμο που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία λόγω του κατ'οίκον περιορισμού που έχει επιληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του SARS-CoV-2, μια στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Γαλλία, Τουρκία, Ινδία...

Σήμερα με την πανδημία Covid-19 πολλές γυναίκες έχουν παγιδευτεί στο σπίτι τους μαζί με αυτόν που τις κακοποιεί και το φαινόμενο αυτό μπορεί να αφορά όλες τις χώρες, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Ως εκ τούτου, στις ΗΠΑ, πολλές πόλεις έχουν αναφέρει έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και κλήσεων που έχουν γίνει γι' αυτόν τον λόγο. Στην Ινδία, ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών διπλασιάστηκε κατά την πρώτη εβδομάδα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες.

Παράλληλα Τουρκάλες ακτιβίστριες απηύθυναν έκκληση για καλύτερη προστασία των γυναικών λόγω αύξησης των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες από τις 11 Μαρτίου που η κυβέρνηση συνέστησε καραντίνα.

Η πρώτη εβδομάδα των περιορισμών στη Νότια Αφρική είχε ως αποτέλεσμα 90.000 μηνύσεις για άσκηση βίας, ενώ στη Γαλλία η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε μια εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι διαπίστωσε αύξηση 75% των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο για στήριξη για επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας.

Τα παραδείγματα αυτά αναφέρθηκαν από οργανώσεις ή χώρες που έχουν εδραιωμένα συστήματα για την προστασία των γυναικών. Την ώρα που ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι αναμένει να έχει λιγότερες πληροφορίες από χώρες που έχουν αδύναμους θεσμούς, με στοιχεία που θα αντανακλούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου και θα αφορούν μόνον τις χειρότερες περιπτώσεις.

"Μαζί μπορούμε και οφείλουμε να σταματήσουμε τη βία παντού, στις εμπόλεμες ζώνες όπως και μέσα στα σπίτια, την ώρα που προσπαθούμε να νικήσουμε την Covid-19", υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ κρίνει τέλος ότι η βία που ασκείται στις γυναίκες κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές: η έκθεση στον κορονοϊό να χρησιμοποιείται ως απειλή, γυναίκες να διώχνονται από το σπίτι τους χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να πάνε, αστυνομία και δικαιοσύνη να κατακλύζονται από υποθέσεις και να βάζουν προτεραιότητες κλπ.

Ο ΟΗΕ ζητεί από τις κυβερνήσεις όσον αφορά το θέμα αυτό να συνεχίσουν να προβλέπουν την ύπαρξη κέντρων στα οποία να μπορούν να καταφεύγουν οι κακοποιημένες γυναίκες και να διατηρήσουν στον ορισμό των βασικών τους υπηρεσιών την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας.

Κορονοϊόςενδοοικογενειακή βίαΟΗΕγυναίκες