Κόσμος|12.12.2018 12:52

«Μαμά, είμαι καλά»: Το Facebook στην εποχή της τρομοκρατίας

Αθανασία Κουλέτα

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Facebook ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του «Crisis Response», το οποίο είχε ως στόχο άνθρωποι που βρίσκονται στην καρδιά τρομοκρατικών επιθέσεων, φυσικών καταστροφών και άλλων σημαντικών γεγονότων να μπορούν να ενημερώσουν τους δικούς τους ανθρώπους ότι είναι καλά αλλά και να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για να παραμείνουν ασφαλείς. Μία ακόμη καινοτομία από τη δημοφιλή εφαρμογή ή σημείο των καιρών, ελέω τρομοκρατικών επιθέσεων; 

Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016, το Facebook ενεργοποιούσε επιλεκτικά τις δυνατότητες του «Crisis Response», με αποτέλεσμα αυτές να μην είναι προσβάσιμες σε όλους στα κρίσιμα γεγονότα. Για παράδειγμα, ενώ η υπηρεσία ενεργοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τo 2015, δεν συνέβη το ίδιο για τις φυσικές καταστροφές στο Μπαγκλαντές ή τη Βηρυττό. Σαν αποτέλεσμα, η εταιρεία κατηγορήθηκε για «διακρίσεις» υπέρ της Δύσης. Αυτό ήταν η αφορμή για να γίνει αυτοματοποιημένη η υπηρεσία του Crisis Response και να ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε περίπτωση κρίσης, οπουδήποτε στον κόσμο. 

Η υπηρεσία Crisis Response παρέχει τις εξής δυνατότητες: 1) Δηλώστε ότι είστε ασφαλείς, 2) Δώστε και λάβετε βοήθεια, 3) Πραγματοποιήστε έρανο και δωρεά χρημάτων για όσους βρίσκονται σε ανάγκη, 4) Μείνετε ενήμεροι με όλες τις τελευταίες εξελίξεις. 

Η κοινότητα του Crisis Response φάνηκε πολύτιμη και στην επίθεση στο Στρασβούργο το βράδυ της Τρίτης, καθώς τουρίστες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι της πόλης ενημέρωσαν μέσω Facebook τους ανθρώπους τους ότι είναι ασφαλείς. 

Νέα ήθη - νέα έθιμα σε καιρούς που η τρομοκρατία συμβαίνει στις γειτονιές και οι φυσικές καταστροφές είναι πιο συχνές από ποτέ.

εφαρμογήτρομοκρατίαFacebook