Κόσμος | 08.04.2020 19:30

Πεθαίνουν αβοήθητοι οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία της Ευρώπης

Newsroom

Από την Ισπανία ως την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οίκοι ευγηρίας που πλήττονται από τον κορoνοϊό πολλαπλασιάζονται σε μια Ευρώπη με γηράσκοντα πληθυσμό που αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας Covid-19. «Όταν ο ιός μπει σε αυτά τα μέρη, γίνεται αναπόφευκτα σφαγή, όπως αυτό ήδη συμβαίνει δυστυχώς σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας», προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο το Spi-CGIL, η πτέρυγα συνταξιούχων του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.

Ιταλία: Γηροκομείο κατηγορείται ότι απέκρυψε 100 θανάτους

«Οι οίκοι ευγηρίας είναι πραγματικά ωρολογιακές βόμβες, με 500.000 πολύ ευαίσθητους ηλικιωμένους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν» από τον ιό στη χώρα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, προσθέτει το Spi-CGIL.

Για παράδειγμα, 15 θάνατοι καταγράφηκαν σε έναν οίκο ευγηρίας του Γκαντίνο, κοντά στο Μπέργκαμο, μια από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες της Ιταλίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατρικός διευθυντής του, o Φούλβιο Μενγκίνι. Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο γηροκομείο στην Ιταλία κατηγορείται ότι απέκρυψε 100 θανάτους ηλικιωμένων από τον κορονοϊό και οι Αρχές της χώρας διεξάγουν έρευνα για να ανακαλύψουν την αλήθεια 

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε την διεξαγωγή έρευνας στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας της Ιταλίας, το Pio Albergo Trivulzio του Μιλάνου καθώς, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει η υποψία ότι η διεύθυνση αυτού του οίκου ευγηρίας μπορεί να απέκρυψε πάνω από 100 θανάτους από κορονοϊό. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πρόκειται για πάνω από 70 θανάτους τον Μάρτιο και τουλάχιστο άλλους 30 τον Απρίλιο, οι οποίοι, επισήμως, οφείλονται σε πνευμονία. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, υπάρχει η υποψία ότι δεν δόθηκαν προστατευτικές μάσκες στο προσωπικό και δεν πληροφορήθηκαν για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας οι οικογένειες των ηλικιωμένων.

«Τα φέρετρα φέρονται να τοποθετήθηκαν και στην εσωτερική εκκλησία του οίκου ευγηρίας», γράφει ο Τύπος. Η διεύθυνση του Pio Albergo Trivulzio απορρίπτει κάθε κατηγορία και δηλώνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με το υπουργείο υγείας και και με την δικαιοσύνη.

Δεν πρόκειται, όμως, για μεμονωμένο περιστατικό. Σε πολλούς οίκους ευγηρίας, σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν εκατοντάδες θάνατοι ηλικιωμένων από τον νέο κορονοϊό. Επιβλήθηκε υποχρεωτική καραντίνα και το σύνολο των υπερηλίκων δεν μπορεί ακόμη να βγει από τα κτήρια και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Associated Press

Σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα πέθαναν πάνω από 2.400 ηλικιωμένοι στη Γαλλία

Περισσότεροι από 2.400 Γάλλοι πέθαναν σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα στη Γαλλία μέχρι στιγμής σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι πλέον στην καθημερινή ενημέρωσή τους οι Αρχές της Γαλλίας περιλαμβάνουν στην καταμέτρησή τους και τους αριθμούς αυτών που έχουν πεθάνει στα γηροκομεία, κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες ημέρες.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως από τον συνολικό αριθμό των νεκρών, οι 6.494 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία (605 τις τελευταίες 24 ώρες), ενώ 2.417 πέθαναν σε άλλα ιδρύματα. Συνολικά, νοσηλεύονται 29.722 προσβεβλημένοι από τον ιό και 7.072 άνθρωποι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με την κατάστασή τους να θεωρείται κρίσιμη. Μάλιστα, οι 94 εκ αυτών μπήκαν σε ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο.

Πάνω από 1.300 νεκροί στην Ισπανία ήταν ηλικιωμένοι σε γηροκομεία

Ο κορονοϊός έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 1.300 ηλικιωμένους που ζούσαν σε γηροκομεία στην Ισπανία με το συνολικό αριθμό των θανούντων στην χώρα από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 12.418, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Τις προηγούμενες μέρες Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, μερικοί από τους οποίους είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους, μέσα σε γηροκομεία που επλήγησαν από την επιδημία του κορονοϊού.  «Θα είμαστε αδιάλλακτοι και άτεγκτοι όσον αφορά τη μεταχείριση που έχουν οι γέροντες σε αυτές τις κατοικίες», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

«Ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων, είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους μερικές φορές», δήλωσε. Ο στρατός έχει πλέον αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους οίκους ευγηρίας, μετά τους δεκάδες θανάτους που καταγράφηκαν σε διάφορα γηροκομεία, κυρίως στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια Καστίλλη -Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία.

Associated Press

Δεκαπέντε ηλικιωμένοι πέθαναν σε γηροκομείο στην Πορτογαλία

Συνολικά 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης, ο Ριμπάου Εστέβες. Ο Εστέβες αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA ότι άλλοι 77 τρόφιμοι και 22 μέλη του προσωπικού του γηροκομείου διαγνώστηκαν πως μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας ότι λήφθηκαν προληπτικά μέτρα, ιδίως η μεταφορά των φορέων του SARS-CoV-2 σε χώρο απομόνωσης.

Η Πορτογαλία κατέγραφε ως χθες Δευτέρα 11.739 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και θρηνούσε 311 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19. Δεκάδες γηροκομεία στην Πορτογαλία έχουν καταγράψει κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού και θανάτους, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας απαγορεύθηκαν για τις επόμενες 15 μέρες και οι υγειονομικές αρχές προέτρεψαν τα γηροκομεία να καταρτίσουν δικά τους σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Εργαζόμενοι σε γηροκομεία φοβούνται καταστάσεις παρόμοιες με αυτές στη γειτονική Ισπανία, όπου στελέχη των ένοπλων δυνάμεων τα οποία στάλθηκαν να κάνουν απολυμάνσεις σε γηροκομεία βρήκαν στα κρεβάτια τους άψυχα σώματα ηλικιωμένων που είχαν απλά εγκαταλειφθεί.

Associated Press

Περιορισμός επισκεπτηρίων και βιντεοκλήσεις

Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει σημαντικά τα επισκεπτήρια, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και η πλειονότητα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως και οι χώρες της Βαλτικής.

Λιγότερο αυστηρή από τους ευρωπαίους γείτονές της, η Βρετανία ζήτησε από τους οίκους ιατρικής περίθαλψης να περιορίσουν τις επισκέψεις στο ελάχιστο, καλώντας τους ταυτοχρόνως να αναλογιστούν «την ωφέλιμη επίδραση της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους».

Για να διατηρήσουν την επαφή με την κοινωνία των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται μακριά από τους συγγενείς τους, το προσωπικό αγωνίζεται συχνά για να διευκολύνει την επικοινωνία τους.

ΙσπανίαΚορονοϊόςΓαλλίαΓηροκομείο