Κόσμος|09.04.2020 21:44

Τουρκία: Ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό - 96 σε 24 ώρες

Μαρία Ζαχαράκη

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία λόγω κορονοϊού. Μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψε 96 νέους θανάτους και 4.056 κρούσματα. Συνολικά οι θάνατοι στην Τουρκία ανέρχονται στους 908 και τα κρούσματα στις 42.282.

Στο μεταξύ, βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του γιατρού, Σελτσούκ Κιοσέ, στην Κωνσταντινούπολη, μετά το φάρμακο Favipiravir που του χορηγήθηκε για θεραπεία από τον κορονοϊό.

Το φάρμακο ήρθε στην Τουρκία από την Κίνα στις 23 Μαρτίου και ο γιατρός ήταν από τους πρώτους που το έλαβε. Στις 3 Απριλίου το τεστ για τον κορωνοϊό βγήκε αρνητικό, αν και ακόμη παρακολουθείται στο νοσοκομείο για την εξέλιξη της υγείας του.

Ο γιατρός αποσωληνώθηκε πριν από 2 ημέρες, στις 7 Απριλίου, και μόλις ξύπνησε το πρώτο που ρώτησε ήταν για την υγεία της μητέρας του. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει μόνο οξυγόνο και επικοινωνεί άνετα με το περιβάλλον του. Η κατάστασή του παρακολουθείται μέχρι να βεβαιωθεί η θεραπεία του.

Ο κατασκευαστής του «παλατιού» θα χτίσει τα νοσοκομεία αναφοράς στην Κωνσταντινούπολη

Η Rönesans Holding, που ανήκει στον Τούρκο δισεκατομμυριούχο, Ερμάν Ιλιτζάκ, που έχτισε και το προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή των δύο νοσοκομείων αναφοράς 1000 κλινών στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την κατασκευή δύο νέων νοσοκομείων για ασθενείς με κορονοϊό στο παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σαντζάκτεπε στην ασιατική Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι εργασίες για το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ξεκίνησαν σε μία περιοχή έξω από τον παλαιό αερολιμένα κι όχι μέσα, όπως είχε εξαγγελθεί. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει αντιδράσει στο σχέδιο της κατασκευής νοσοκομείου γύρω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος σε μία τόσο πυκνο-κατοικημένη περιοχή και με λιγοστές δημόσιες συγκοινωνίες να χτιστεί ένα τέτοιο νοσοκομείο».

Όπως καταγγέλλεται επίσης, οι αρχές ξεκίνησαν την κατασκευή του νοσοκομείου χωρίς να ενημερώσουν καν την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι υπεύθυνη για τη δόμηση της περιοχής.

«Δεν ζητήσαμε να πάρουν την άδειά μας. Απλά να μας ενημερώσουν ότι πρόκειται να χτιστεί ένα 52 χιλιάδων τ.μ. οικοδόμημα στην περιοχή δικαιοδοσίας μας», δήλωσε δημοτικός σύμβουλος του Μακρυχωρίου (Bakırköy), στο οποίο υπάγεται η εν λόγω συνοικία.

Συγκλονίζει μήνυμα μεταλλωρύχου λίγο πριν τον νικήσει ο κορoνοϊός

«Εγώ πέθανα, πεθαίνω», έγραψε σε φίλο του στο whatsapp ένας μεταλλωρύχος λίγο πριν πεθάνει από το Ζόνγκουλντάκ, που τείνει να μετατραπεί σε «πρωτεύουσα» του κορoνοϊού.

Ο 52χρονος Κεμάλ Σοϊτούρκ 4 ημέρες πριν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό έγραψε σε φίλο του μέσα από το νοσοκομείο: «Εγώ πέθανα, πεθαίνω. Δεν μπορώ να μιλήσω, να μπει τέλος πια. Είμαι στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό εδώ και 9 ημέρες. Αν έχεις μυαλό, μη βγαίνεις. Δεν αντέχεται αυτή η αγωνία». H οικογένεια του 52χρονου μεταλλωρύχου, η σύζυγος και τα 2 παιδιά του, βρίσκονται σε καραντίνα στο ίδιο νοσοκομείο.

Πριν από 4 ημέρες, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ότι η πόλη Ζόνγκουλντάκ στη Μαύρη Θάλασσα, γνωστή και ως «πόλη των μεταλλωρύχων», μετατρέπεται σε «πρωτεύουσα» του κορoνοϊού, καθώς καθημερινά πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κορoνοϊό κι όχι, όπως –επισήμως- αναφέρεται, από πνευμονία. Ως πόλη μεταλλωρύχων και συνταξιούχων μεταλλωρύχων, οι ασθενείς με πνευμονολογικά προβλήματα είναι πάρα πολλοί και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προειδοποιούσε η αντιπολίτευση, ζητώντας καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε διάγγελμά του είχε επίσης συμπεριλάβει το Ζόνγκουλντάκ ανάμεσα στις 30 επαρχίες όπου ισχύουν αυστηρότερα μέτρα λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η περιοχή.

ΚορονοϊόςΤουρκία