Ερντογάν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για την μετά την επιδημία εποχή
Μαρία ΖαχαράκηΤις ανησυχίες του για την μετά κορονοϊού εποχή εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι πρέπει ο κόσμος να προετοιμαστεί και για την κοινωνικο-οικονομική κρίση που έρχεται μετά.
«Πέρα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, είμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι με μια παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική κρίση. Συνεχίζοντας τον αγώνα, θα πρέπει από την άλλη να προετοιμαστούμε για την μετά επιδημία εποχή. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια ολιστική προσέγγιση από την υγεία μέχρι το εμπόριο και από την οικονομία μέχρι την κοινωνική ψυχολογία, να εντοπίσουμε τους τομείς συνεργασίας και να προβούμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες», τόνισε κατά την ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών με θέμα τη «Συνεργασία και Αλληλεγγύη στην Αντιμετώπιση της Επιδημίας Covid-19», που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Όλη η ανθρωπότητα δίνει μια δύσκολη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, εξαίροντας το ρόλο του Τουρκικού Συμβουλίου στην ενίσχυση της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση για άλλη μια φορά ότι «θα εξέλθουμε δυνατότεροι από αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Φυσικά και θα κερδίσουμε τον πόλεμο με τον κορονοϊό», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία εφαρμόζει μέτρα από την πρώτη μέρα που άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!
«Καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες, αλλά παράλληλα προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό και των αδελφών μας. Εξετάζουμε με προτεραιότητα τα αιτήματά σας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πιο πρακτικές λύσεις για την τήρηση της δημόσιας υγείας στις μεταφορές, τα τελωνεία και τις συνοριακές πύλες. Μάλιστα πρότεινε να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μεταφορών και Εμπορίου των κρατών μελών.
Εθνική αλληλεγγύη και… απολύσεις από την πίσω πόρτα
Πάντως, η αλληλεγγύη που ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος μέσα στη χώρα του δεν φαίνεται να πηγαίνει και τόσο καλά… Όχι τόσο στη συγκέντρωση χρημάτων, όσο στις «παράπλευρες απώλειες» που προκαλεί αυτή η έκκληση στο λαό του.
Η εταιρεία Εξαγωγέων Τουρκίας από τη μία πρόσφερε στον «εθνικό έρανο» 15 εκατ. λίρες (2 εκατ. ευρώ) αλλά από την άλλη απέλυσε 13 υπαλλήλους του, παρόλο που η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις απολύσεις για 3 μήνες.«Είμαστε κι εμείς θύματα, πώς να βρούμε δουλειά τώρα», δήλωσε ένας από τους απολυμένους.
- Σε νέο «χτύπημα» κατά Μαξίμου ο Σαμαράς προτείνει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητά παραίτηση Γεραπετρίτη
- Kακοκαιρία Alexandros: Γιατί τελικά δεν έφερε ακραία φαινόμενα; Οι 7 περιοχές που παραμένουν στο επίκεντρο
- Ο Φιντάν έδωσε το στίγμα της διπλωματικής προσέγγισης της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά - Η προϋπόθεση για καλές σχέσεις
- Ποιο είναι το νέο κατάστημα που φτιάχτηκε για να χτυπήσει το Shein και το Τemu; Όλα κάτω από 10 δολάρια!