Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Η Σύνοδος Κορυφής είναι μόνο η αρχή για το Ταμείο Ανάκαμψης
«Οι ηγέτες θα συζητήσουν όλες τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι: τη γαλλική, την ισπανική, την ολλανδική», σημειώνει ο αξιωματούχος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μόνο η αρχή για τη συζήτηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό διαβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που είναι σε θέση να γνωρίζει το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων της τηλεδιάσκεψης των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23/4.
«Οι ηγέτες θα συζητήσουν όλες τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι: τη γαλλική, την ισπανική, την ολλανδική. Και θα αναθέσουν στην Κομισιόν να φέρει μια πρόταση σύντομα, με βάση και τις ανάγκες που υπάρχουν, προκειμένου να συζητηθεί ξανά από τους ηγέτες», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονικό ορίζοντα στις διαδικασίες αυτές, αφού «πάντα οι συναντήσεις από κοντά, με προσωπική επαφή, βοηθούν περισσότερο», ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι οι απαντήσεις στην κρίση θα πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατό.
«Η ανάκαμψη δεν πρέπει να είναι ασύμμετρη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματικό για την κοινή αγορά, τη ζώνη Σένγκεν και την οικονομία», είπε, προβλέποντας ότι στον τελικό συμβιβασμό «θα υπάρχουν και δάνεια και κονδύλια». «Ότι θα δοθεί μέσω του ΠΔΠ θα είναι κονδύλι, ωστόσο για ό,τι δοθεί μέσω του νέου ταμείου δεν είναι σίγουρο τι θα είναι. Δεν είναι όλες οι χώρες σύμφωνες για το αν θα είναι όλα κονδύλια ή και δάνεια. Οι απόψεις για αμοιβαιοποίση χρέους και αέναα ομόλογα, δεν συναντούν τη συναίνεση όλων των κρατών», υπογράμμισε.
Ο αξιωματούχος συνέδεσε επανειλημμένως τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δε θέλησε να πάρει θέση. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, σημείωσε ότι «η Γερμανία συμφωνεί να συμβάλει παραπάνω στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού με την εθνική συνεισφορά της» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της εισφοράς των παραδοσιακών ίδιων πόρων, για το οποίο όμως θα απαιτηθεί ομοφωνία – στοιχείο δύσκολο για χώρες όπως το Βέλγιο, το οποίο έφερε ως παράδειγμα χώρας, που θα πρέπει να περάσει την απόφαση από 7 κοινοβούλια.
Στην ερώτηση ποιο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ως επιτυχία από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ευρωπαίος ειδικός είπε ότι «περιμένω από τους ηγέτες να συμφωνήσουν στις προτάσεις του Eurogroup, αλλά και στον ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συβμούλιο. Από εκεί και πέρα, για το Ταμείο Ανάκαμψης, επιτυχία θα είναι να βρεθεί προς ποια κατεύθυνση μπορεί να κινηθεί μια συμβιβαστική λύση».
«Όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Μισέλ, πρώτα θα έχουμε μια γενική συμφωνία και μετά τις λεπτομέρειες, θα δούμε, τώρα ή μετά το καλοκαίρι. Σε σχέση με το πότε θα είναι επιχειρησιακό και άρα εφαρμόσιμο το νέο εργαλείο, αυτό θα εξαρτηθεί», είπε. «Ακόμα και αν οι ηγέτες συμφωνήσουν υποθετικά σε αλλαγή συνθηκών και ακόμα και αν αυτό πάρει 2 χρόνια, θα πρέπει να βρούμε και μια ενδιάμεση επιχειρησιακή λύση», τόνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
«Δεν υπάρχει καμία χώρα γύρω από το τραπέζι πια που να θέλει να εκμεταλλευτεί την κρίση, δεν υπάρχει καμία χώρα που να θέλει να αρπάξει τα λεφτά και να τρέξει ή κονδύλια της Συνοχής που θα πάνε από τις ανατολικές χώρες στις χώρες του Νότου. Αυτά είναι φήμες που κυκλοφορούν, αλλά υπάρχουν μόνο στην φαντασία», είπε με έμφαση, εξηγώντας ότι όλα τα κράτη συμφωνούν τόσο στην αναγκαιότητα για μαζική απάντηση και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να μην έχουμε ασύμμετρη ανάκαμψη. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επέμεινε εξαιρετικά στο γεγονός ότι οι ηγέτες προσέρχονται στην τηλεδιάσκεψη «ενωμένοι», γύρω από τα βασικά στοιχεία και τις παραδοχές.
Τέλος, στο ερώτημα αν η τουρκική προκλητικότητα θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες, ο αξιωματούχος απάντησε: «Είμαστε σε επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, ίσως οι ηγέτες να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας. Η απόφαση θα προκύψει μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr