Τουρκία: Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά ο κίνδυνος δεν πέρασε ακόμη λένε οι ειδικοί
Αναγκαίο περισσότερο από ποτέ το σέρβις στα κλιματιστικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Νέα σημαντική μείωση κρουσμάτων κατέγραψε σήμερα η Τουρκία, μετρώντας μόνο 1.114 νέα περιστατικά μέσα σε ένα 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 139.771.
Αντίστοιχα μικρός παραμένει και ο ημερήσιος αριθμός των θυμάτων λόγω του κορονοϊού. Σήμερα 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχονται στις 3.841.
Τα μέτρα χαλάρωσης επικαιροποίησε ο Ερντογάν
Στο μεταξύ, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, ανανέωσε για το επόμενο διάστημα κάποια από τα υφιστάμενα μέτρα χαλάρωσης, ενώ παραχώρησε περισσότερη ελευθερία κινήσεων στους ηλικιωμένους και τους νέους.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος:
- Νέα 4ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας από 16-19 Μαΐου λόγω εθνικής εορτής (Η απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα του Πόντου και η έναρξη της Ποντιακής Τραγωδίας)
- Άρση της απαγόρευσης εισόδου και εξόδου από και προς 9 νομούς.
- Επεκτείνεται το… ελευθέρας στους ηλικιωμένους και τα παιδιά και τους νέους κάτω των 20 ετών, καθώς θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα για 6 ώρες (αντί για 4), από τις 11.00-17.00, την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, την Τετάρτη 20 και την Παρασκευή 22 Μαΐου.
- Οι συντάξεις αυτό το μήνα θα κατατεθούν νωρίτερα. Από τις 15 Μαΐου μέχρι την έναρξη του μπαϊραμιού.
Ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ
Την ίδια ώρα, πάντως, το μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του τουρκικού υπουργείου Υγείας, Σελμά Μετιντάς, προειδοποίησε με δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ότι δεν έχει ακόμη περάσει ο κίνδυνος του κορονοϊού και πως πρέπει να τηρούνται ακόμη τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.
Αναγκαίο περισσότερο από ποτέ το σέρβις στα κλιματιστικά
Τουρκάλα καθηγήτρια προειδοποιεί επίσης ότι αν δεν γίνει σέρβις στα κλιματιστικά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Η καθηγήτρια ιατρικής, Μπενγκί Μπασέρ, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων στο πλαίσιο των χαλαρώσεων των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς αν δεν έχει γίνει σέρβις στα κλιματιστικά, τα κρούσματα θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Σε δηλώσεις της στο κανάλι «Χαμπέρ Γκλόμπαλ» η Τουρκάλα καθηγήτρια υποστηρίζει πως «είναι στη φύση του ανθρώπου η χαλάρωση, γι αυτό και θα ήταν πιο φρόνιμο αντί για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, θα ήταν ενδεδειγμένος ένας πιο συγκρατημένος τρόπος ζωής».
Αναφέρθηκα μάλιστα στα παραδείγματα της Γερμανίας και της νοτίου Κορέας λέγοντας ότι ακόμη στην Τουρκία πεθαίνουν από κορωνοϊό 50 άνθρωποι την ημέρα.
«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι εμποδίσαμε την διάδοσή του. Στην νότια Κορέα με το που είπαν ‘έχουμε μηδενίσει τα περιστατικά’, ξαφνικά ξανα-εμφανίστηκε η νόσος και τα θετικά κρούσματα».
Η Τουρκάλα καθηγήτρια υποστηρίζει ότι θα ήταν πιο ορθό να ανοίξουν τα μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους. «Καλύτερα να ξεκινούσαμε με πιο μικρά βήματα», αναφέρει.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr