Τα «ανταλλάγματα» που ζητά η Τουρκία πίσω από την εκστρατεία ιατρικής βοήθειας
Με τις ΗΠΑ, τα πολιτικά και οικονομικά κέρδη που επιδιώκει η Τουρκία μέσω της παροχής ιατρικής βοήθειας είναι προφανή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει την πανδημία του κορονοϊού για την αποκόμιση πολιτικών και οικονομικών κερδών μέσω της ιατρικής βοήθειας που παρέσχε σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, είναι πιθανό να έχει περιορισμένα αποτελέσματα.
Οι δηλωμένοι και αδήλωτοι στόχοι της Άγκυρας με την αποστολή μασκών, στολών, αναπνευστήρων κλπ. σε ευρωπαϊκές, αφρικανικές και αμερικανικές χώρες είναι πολλοί και προφανείς.
Πρώτος από όλους η βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ, με την οποία οι διαξιφισμοί δεν είναι και λίγοι. Η ανατολική Μεσόγειος, οι μεταναστευτικές ροές και η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη είναι λόγοι που έχουν οδηγήσει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις σε σημείο μη αναστρέψιμης –πιθανότατα- τριβής.
Αντίστοιχα με τις ΗΠΑ, τα πολιτικά και οικονομικά κέρδη που επιδιώκει η Τουρκία μέσω της παροχής ιατρικής βοήθειας είναι προφανή. Η Τουρκία θέλει η Ουάσιγκτον να αποδεχτεί την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 και να μην επιβάλει κυρώσεις, ενώ παράλληλα ευελπιστεί να… εξαγοράσει μία μεγάλη οικονομική βοήθεια/δάνειο από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για να μην αναγκαστεί σε μία επονείδιστη προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καλύψει την οικονομική κρίση της χώρας του, ειδικά μετά τον κορονοϊό.
Το περασμένο Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, μετά την αποστολή της ιατρικής βοήθειας της Άγκυρας. «Ελπίζω η ΕΕ να καταλάβει τώρα ότι είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο», είπε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, στην επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που απέστειλε μαζί με τα κιβώτια του ιατρικού εξοπλισμού, ο Ερντογάν τόνιζε ότι ελπίζει το «πνεύμα αλληλεγγύης» που είχε επιδείξει η Τουρκία θα οδηγήσει το σκληρό μέτωπο του αμερικανικού Κογκρέσου και των ΜΜΕ να «κατανοήσουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεών μας».
Τουρκικές μάσκες αντί… πυρομαχικών
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Νότιας Αφρικής «Daily Maverick», τουλάχιστον 6 τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη A400M έχουν πετάξει στο Κέιπ Τάουν από τις αρχές του μήνα με αποστολές ιατρικού εξοπλισμού, για να επιστρέψουν στην Τουρκία με πυρομαχικά. Κάθε αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει 37 τόνους φορτίου.
Μάλιστα ένας Νοτιο-Αφρικανός ακτιβιστής, ο Terry Crawford-Browne, κατέστησε ευθέως υπόλογη την κυβέρνηση του Κέιπ Τάουν, καθώς υπάρχει υποψία ότι τα πυρομαχικά αυτά προορίζονται για χρήση στη Λιβύη ή τη Συρία.
Τα πυρομαχικά αυτά κατασκευάζονται από τη νοτιο-αφρικανική εταιρεία RDM, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα μεγάλου και μεσαίου διαμετρήματος πυρομαχικών.
Ακόμη και στην Τυνησία, πολιτικοί ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για την άδεια που χορήγησε η κυβέρνησή τους σε ένα τουρκικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στις 7 Μαΐου κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, το αεροσκάφος μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό που προορίζονταν για τις αρχές της Λιβύης, αλλά οι υποψίες ότι η Άγκυρα προσπαθούσε με την ανθρωπιστική βοήθεια να σύρει την Τυνησία στον πόλεμο της Λιβύης πήραν «φωτιά», παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Τύνιδας.
Και οι δύο περιπτώσεις αποστολής ιατρικής βοήθειας σε χώρες της Αφρικής με αντάλλαγμα πυρομαχικά ή στήριξη προκάλεσε μεγάλη ζημία στην εικόνα της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, προκαλώντας έντονες αμφιβολίες σχετικά με τα κίνητρα πίσω από τις τουρκικές αποστολές, ειδικά σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, και οικονομικής κρίσης.
Μόνο χωρίς S-400 κερδίζονται η εύνοια και τα… λεφτά της Ουάσιγκτον
Ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς το κατά πόσον η τουρκική ηγεσία θα μπορέσουν να επιτύχουν τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατηγικούς τους στόχους μέσω της ιατρικής βοήθειας, ειδικά όταν ένα μεγάλο μέρος της έντασης, που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, έχει προκληθεί από τις πολιτικές της Άγκυρας, όπως υποστηρίζουν.
«Καμία καλή θέληση και καμία ‘ιατρική διπλωματία’ δεν θα αλλάξει την αρνητική εντύπωση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην Ουάσιγκτον από την ανάπτυξη των S-400», δηλώνει ο Φαντί Χακούρα, σύμβουλος στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Λονδίνο.
«Εάν η Τουρκία θέλει την εύνοια της Ουάσιγκτον, πρέπει να βάλει τέρμα στους S-400», λέει ο Γκιονούλ Τολ, ιδρυτής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος υποστηρίζει μάλιστα ότι «τα προβλήματα της Άγκυρας με τους γείτονές της και τους δυτικούς συμμάχους της είναι πολύ σοβαρά για να επιλυθούν με μερικά συμβολικά βήματα».
Επί ποδός για την κακοκαιρία με χιόνια από την Ουκρανία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες σε όλη την Αττική – 112 σε Δροσιά, Εύβοια
Προσωπικός γιατρός: Εφάπαξ 40.000 ευρώ στους νέους ειδικευόμενους γιατρούς – Οι προϋποθέσεις
Μαρούσι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες για την επίθεση στους 17χρονους – Τους χτύπαγαν 6 άτομα με λοστούς
Μελίνα Ασλανίδου: «Έχω αποδεχτεί τη φωνή μου και την αξία της, γιατί έχω δουλέψει πολύ»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr