Νέες οδηγίες για τη χρήση υδροξυχλωροκίνης από τους γιατρούς και οι προειδοποιήσεις ΠΟΥ
Οι νέες οδηγίες δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι εξαιρεί προσωρινά την υδροξυχλωροκίνη από την μελέτη SOLIDARITY🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οδηγίες προς τους γιατρούς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη σε παθήσεις για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί, εξέδωσε η παρασκευάστρια εταιρεία της. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.
Η υδροξυχλωροκίνη είναι εγκεκριμένη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ασκεί, επίσης, ευεργετική επίδραση στον ερυθηματώδη λύκο και στην οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, δοκιμάζεται και ως πιθανή θεραπεία σε ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Οι νέες οδηγίες δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι εξαιρεί προσωρινά την υδροξυχλωροκίνη από την μελέτη SOLIDARITY. Η μελέτη αυτή άρχισε πριν από δύο μήνες για να αξιολογήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και φαρμακευτικών συνδυασμών εναντίον του κορονοϊού.
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Ghebreyesus, σχεδόν 3.500 ασθενείς από 17 χώρες έχουν ήδη ενταχθεί στη μελέτη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς στη μελέτη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες. Μία από τις τέσσερις θεραπείες ήταν η υδροξυχλωροκίνη, η οποία, όμως, προσωρινά εξαιρέθηκε. Και αυτό διότι μία μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, έδειξε ότι το φάρμακο συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι επιστήμονες πρέπει να εξετάσουν αναλυτικά τα στοιχεία για να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.
Οι νέες οδηγίες
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για την υδροξυχλωροκίνη που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει Άδεια Κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της COVID-19 πουθενά στον κόσμο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συνταγογράφησή της για τον Covid-19 είναι εκτός ένδειξης και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έλλειψης ειδικής θεραπείας. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της έναντι του COVID-19 δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί. Βρίσκονται όμως σε εξέλιξη διεθνείς κλινικές μελέτες για να αποσαφηνίσουν τη θέση της στη θεραπεία της νόσου.
Ωστόσο για λόγους εκτάκτων αναγκών, η υδροξυχλωροκίνη έχει συμπεριληφθεί στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Προκειμένου, όμως, να χορηγηθεί, οι γιατροί πρέπει να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το φάρμακο σχετίζεται με ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες
Σοβαρή υπογλυκαιμία (κυρίως σε ασθενείς με διαβήτη)
Βλάβες αμφιβληστροειδούς
Αιμόλυση (σε άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD)
Νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα.
Επιπλέον, «η εκτός ένδειξης χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19 και υποκείμενα καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, δύναται να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση», υπογραμμίζεται στις οδηγίες.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr