Ισορροπίες τρόμου στη Λιβύη: Ο ρόλος Τραμπ, Πούτιν και το εφιαλτικό σενάριο εμπλοκής
Ρόλο ειρηνοποιού στη Λιβύη θέλουν οι Αμερικανοί - Ο Πούτιν αθέατος ρυθμιστής των εξελίξεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με τα συντρίμμια των τουρκικών αντιαεροπορικών να αχνίζουν ακόμη από το χτύπημα στην βάση Αλ Ουατίγια, ο ισραηλινός Τύπος παρουσιάζει ως δεδομένο το εφιαλτικό σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής Αιγύπτου και Τουρκίας στα λιβυκά εδάφη. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζει πως τα πλήγματα στην στρατιωτική βάση στα Νότια της Τρίπολης δεν είναι έργο του Χαφτάρ αλλά των συνεργών του. Ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης δήλωσε ότι «τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό της βάσης της Αλ Ουατίγια ήταν αεροπλάνα υψηλής τεχνολογίας. Ο Χαφτάρ δεν διαθέτει τέτοια αεροπλάνα, εκτός αν του τα παρείχε ξένη δύναμη».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα μέσα της Τυνησίας παρουσίασαν τη Δευτέρα μία διαφορετική εκδοχή για το πλήγμα στα Δυτικά της Λιβύης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab Weekly στην επιχείρηση κατά των Τουρκικών στόχων στην βάση Αλ Ουατίγια, χρησιμοποιήθηκαν γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale. Στην περιοχή τέτοιου τύπου μαχητικά διαθέτουν μόνο η Γαλλία και η Αίγυπτος.
Η Γαλλία και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμβόλαιο συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια μαχητικών Rafale από το 2017 και σήμερα η Αίγυπτος διαθέτει 11 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στα σύνορα με την Λιβύη. Το συμβόλαιο με την Γαλλία προβλέπει την παράδοση 24 συνολικά αεροσκαφών μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η τελευταία παραλαβή από την Αίγυπτο έγινε τον Ιούλιο του 2017. Τα Rafale είναι τα αεροσκάφη που η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί σε κάθε επέμβασή της στα Λιβυκά εδάφη. Ο Τούρκους Υπουργός Άμυνας Ακάρ από την Λιβύη όπου βρέθηκε φρόντισε να επικρίνει και πάλι την Γαλλική στάση στην Λιβυκή κρίση, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο πρόσφατο χτύπημα. «Με διάφορες δικαιολογίες και με διάφορα λόγια (η Γαλλία) προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία, αλλά ένα τέτοιο κλίμα είναι απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά.
Στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Λοερέντζο Γκουερίνι με τον οποίο ο Χουλουσί Ακάρ αναμένεται να συζητήσει εκτενώς τα επόμενα κοινά βήματα Ρώμης και Άγκυρας στην Λιβύη. Με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο να κλιμακώνεται η Τουρκία σπεύδει να στηρίξει για ακόμη μία φορά την αποκλεισμένη από ενεργειακούς πόρους κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία αποστέλλει άμεσα στην περιοχή πλωτό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία με ρεύμα στην πρωτεύουσα της χώρας.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:
Ρόλο ειρηνοποιού στη Λιβύη θέλουν οι Αμερικανοί
Λίγα 24ωρα μετά από το χτύπημα στην βάση Αλ Ουατίγια, υπήρξε τοποθέτηση του State Department σε ερώτηση του Οpen και του Μιχάλη Ιγνατίου. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Οpen, το State Department δεν πήρε θέση για την επίθεση και αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν επιθυμούν στρατιωτική ανάμειξη, αντίθετα θα ασκήσουν τον ρόλο του ειρηνοποιού. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του State Department στο Open, το αμερικανικό μήνυμα είναι η εκεχειρία και η άμεση επιστροφή στις συνομιλίες, στις οποίες οι Αμερικανοί θα έχουν λόγο.
Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, η ανακοίνωση τονίζει ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη από όλες τις πλευρές και είναι επιτακτικής ανάγκης η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη. «Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών 5+5 των Ηνωμένων Εθνών και της διαδικασίας του Βερολίνου» αναφέρει το State Department.
Mε τα σημερινά δεδομένα δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο πλευρές θα υποστηρίξει η Ουάσιγκτον, αλλά μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ τηρούν ουδέτερη στάση και συνομιλούν τόσο με τον Σάρατζ όσο και με τον Χαφτάρ. Όπως υπογραμμίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, είναι σημαντικό ότι το μήνυμα των ΗΠΑ είναι να τερματιστεί η βία. Αναφορικά με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ευθύνη για τη συνολική κατάσταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συμβούλεψε την Αίγυπτο να απέχει από στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη και ενημέρωσε τον Αλ Σίσι ότι η Αμερική είναι αφοσιωμένη στην ασφάλεια της Αιγύπτου.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου από τη Νέα Υόρκη:
Ο Πούτιν «αόρατος» ρυθμιστής στη Λιβύη
Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ διεκδικούν ρόλο ειρηνοποιού σε αυτή την περίπλοκη ιστορία, η Ρωσία εξακολουθεί να διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του Ισπανού διοικητή, ο οποίος μίλησε για αδιαμφισβήτητη ρωσική επιρροή στη Μεσόγειο που χρήζει ανάλυσης. Το Κρεμλίνο θεωρείται ο αθέατος ρυθμιστής στην Ανατολική Μεσόγειο -ειδικά στη Λιβύη και τη Συρία. Είναι πλέον κατανοητό και σε Ρώσους επιτελάρχες ότι αν δεν επικρατήσουν οι εκκλήσεις για συνεννόηση και για διάλογο, δεν απέχουμε πολύ από μια θερμή σύγκρουση Αιγύπτου-Τουρκίας και ο Πούτιν δεν κρύβει ότι έχει δημιουργήσει έναν άξονα με τον Σίσι και τον Μακρόν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η Ρωσία θα χρειαστεί να εμπλακεί ένοπλα ή να γκρεμίσει την ειδική σχέση που χτίζει χρόνια με την Τουρκία.
Η Μόσχα, σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, παίζει γεωπολιτικό σκάκι σε όλη την περιοχή και όταν ετοιμάζονται να συγκρουστούν μεταξύ τους ΝΑΤΟϊκές χώρες έχει κάθε ευκαιρία να βγει κερδισμένη από την κρίση αυτή. Και αυτό φάνηκε και από την διπλωματική πίεση που ασκεί για δεύτερο 24ωρο στην Τουρκία στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Με ομόφωνο ψήφισμά της η ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) απευθύνεται στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας καλώντας τους βουλευτές του να επηρεάσουν την ηγεσία της χώρας τους υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος για το μνημείο της Αγίας Σοφίας, ένα ζήτημα, που περιγράφεται ως «ευαίσθητο για τους Ρώσους πολίτες», οι οποίοι, όπως σημειώνεται με νόημα, επιλέγουν ως τουρίστες αυτό ακριβώς το αξιοθέατο περισσότερο από κάθε άλλο στην Κωνσταντινούπολη.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr