Ιαπωνία: Το Ναγκασάκι θυμάται - 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας
Τρεις ημέρες μετά την έκρηξη της «Little Boy» στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι υπέστη με τη σειρά του καταστροφή την 9η Αυγούστου 1945🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πόλη Ναγκασάκι της Ιαπωνίας τίμησε σήμερα την 75η επέτειο από την καταστροφή της με τη ρίψη ατομικής βόμβας, με μια τελετή η έκταση της οποίας περιορίστηκε σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Τρεις ημέρες μετά την έκρηξη της «Little Boy» στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι υπέστη με τη σειρά του καταστροφή την 9η Αυγούστου 1945. Οι δύο βόμβες, καταστροφικής ισχύος άνευ προηγουμένη την εποχή εκείνη, γονάτισαν την Ιαπωνία και την 15η Αυγούστου 1945, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανακοίνωνε στους υπηκόους του τη συνθηκολόγηση με τους συμμάχους, γεγονός που σήμανε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων στην εκκλησία Ουρακάμι, κοντά στο σημείο μηδέν, ενώ άλλοι κάτοικοι πήραν μέρος σε τελετή στο Πάρκο της Ειρήνης. Ο αριθμός των ανθρώπων που επετράπη να παραστούν ήταν μειωμένος κατά 90% σε σχέση με αυτούς προηγούμενων ετών. Όσοι πάντως το επιθυμούσαν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις τελετές μνήμης στην τηλεόραση, καθώς αποφασίστηκε να αναμεταδοθούν απευθείας.
Ο Τερούμι Τανάκα, 88 ετών, που ήταν 13 ετών την ημέρα του βομβαρδισμού, θυμάται ακόμη τη στιγμή που όλα έγιναν λευκά, τη στιγμή της έκρηξης. «Είδα πολύ κόσμο με φρικιαστικά εγκαύματα και τραύματα που απομάκρυνε ανθρώπους ήδη πεθαμένους και τους μετέφερε σε πρωτοβάθμιο σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο», αφηγείται ο Τανάκα, που έχασε δύο θείες του εκείνη την ημέρα.
Οι επιζήσαντες αυτών των επιθέσεων «πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα διότι δεν θέλουμε οι νέες γενιές να ζήσουν το ίδιο πράγμα», εξηγεί. Ανησυχεί για την υπερβολική εμπιστοσύνη των ανθρώπων που είναι πεισμένοι, όπως σημειώνει, πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά πυρηνικό όπλο.
«Ανθρώπινα όντα κατέχουν σήμερα περίπου 13.000 ατομικές βόμβες. Πώς τους το επιτρέπουμε;». «Ο κόσμος πιστεύει ότι πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιούν ποτέ πια. Αλλά δεν ξέρεις ποτέ. Δεν ξέρεις ποτέ». Οι τελετές αυτές έγιναν την ώρα που η ανησυχία για τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων επιμένουν ενώ οι εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας δεν σταματούν να κλιμακώνονται.
Η ατομική βόμβα σκότωσε περίπου 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα. Πολλά θύματα σκοτώθηκαν ακαριαία, πολλά άλλα εξαιτίας των τραυματισμών τους και της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν. Η «Fat Man», που ερρίφθη στο Ναγκασάκι, στοίχισε τη ζωή σε άλλους 74.000 ανθρώπους.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διάλογος των ιστορικών συνεχίζεται για το εάν η διπλή επίθεση με πυρηνικά όπλα επέτρεψε ή όχι να σωθούν ζωές, επισπεύδοντας το τέλος του πολέμου. Αρκετοί δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου τις επιθέσεις στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τόσο εξαιτίας της ανεπανάληπτης καταστροφικής ισχύος των ατομικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και λόγω του τεράστιου αριθμού νεκρών μεταξύ των αμάχων. Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν ποτέ επίσημα συγγνώμη για τη χρήση των ατομικών βομβών. Το 2016 πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία που μετέβη στη Χιροσίμα, όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και εξέφρασε απλά την ευχή ο κόσμος να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα.
Ματίας Λεσόρ: Για σπάσιμο στο πόδι κάνει λόγο ο Αταμάν – Η πρώτη εικόνα για το σοκαριστικό τραυματισμό
Ζοφερή ανάλυση: Τρόμος για την «καταιγίδα» Τραμπ – Έρχεται η ώρα της «Αποκάλυψης» για την Ευρώπη
Τέμπη: Συμπληρωματική απολογία από τον σταθμάρχη - «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια»
Οι Massive Attack αποκάλυψαν γιατί αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο Coachella 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr