Κένυα: Γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι ελέφαντες μέσα σε 30 χρόνια
Η απάντηση είναι μία: χάρη στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο αριθμός των ελεφάντων στην Κένυα υπερδιπλασιάστηκε από το 1989 μέχρι το 2018, χάρη στις εντατικές προσπάθειες καταπολέμησης της λαθροθηρίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.
Το 1989 στην Κένυα ζούσαν μόνο 16.000 παχύδερμα. Σήμερα, ο αριθμός τους φτάνει τις 34.000, είπε ο υπουργός Νατζίμπ Μπαλάλα. «Την τελευταία διετία καταφέραμε να σταματήσουμε τη λαθροθηρία σ’ αυτήν τη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους, σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι.
Από τις αρχές του έτους έχουν σκοτωθεί από λαθροκυνηγούς μόνο 7 ελέφαντες, από 34 το 2019 και 80 το 2018. Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο υπουργός συμμετείχε στη διαδικασία εφαρμογής ενός κολάρου εντοπισμού σε έναν νεαρό αρσενικό ελέφαντα και στη «βάφτιση» δυο νεογέννητων διδύμων.
Τα προηγούμενα χρόνια η λαθροθηρία είχε αυξηθεί στην Κένυα και σε άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου συμμορίες σκότωναν ελέφαντες και ρινόκερους για να πουλήσουν το ελεφαντόδοντο και τα κέρατα τους στις ασιατικές αγορές, όπου χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική. Το 2016 ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα έκαψε χιλιάδες χαυλιόδοντες ελεφάντων και κέρατα ρινόκερων, καταστρέφοντας έτσι ένα απόθεμα που άξιζε μια περιουσία για τους λαθρεμπόρους και στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει το εμπόριο άγριων ζώων. Η κυβέρνηση επιβάλλει επίσης αυστηρότερες ποινές φυλάκισης και βαρύτερα πρόστιμα σε όσους καταδικάζονται για λαθροθηρία ή για λαθρεμπόριο άγριων ζώων, με το σκεπτικό ότι πλήττεται ο τουρισμός, μια από τις βασικές πηγές συναλλάγματος στη χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο Μπαλάλα είπε πάντως ότι λόγω της πανδημίας της Covid-19 εκτιμάται ότι ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Κένυα θα μειωθεί κατά 80-90% φέτος και του χρόνου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr