Κορονοϊός: Ανίσχυρο κάθε εμβόλιο – Απομακρύνεται η κανονικότητα!
Οι ειδήσεις από όλο τον κόσμο για επαναμολύνσεις ανθρώπων από κορονοϊό προβληματίζουν τόσο για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου όσο και για τα μέτρα που λαμβάνουν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Peter Andrews, Ιρλανδός επιστημονικός συντάκτης και συγγραφέας με ειδικότητα στις βιοεπιστήμες, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και κάτοχος πτυχίου γενετικής σε άρθρο του επισημαίνει τα παρακάτω ενδιαφέροντα:
«Αναφορές από το Χονγκ Κονγκ για την πρώτη τεκμηριωμένη επαναμόλυνση στον κόσμο με κορονοϊό έχουν θέσει εν αμφιβόλω τις στρατηγικές πολλών χωρών για τον τερματισμό των περιορισμών. Επαναμόλυνση σημαίνει ότι η ανοσία είναι βραχύβια και μπορεί να διαλύσει κάθε ελπίδα για τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου.
Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, περιστατικό επαναμόλυνσης για έναν 33χρονο, που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ευρώπη. Τονίζεται ότι είναι καλά στην υγεία του, κάτι που πιθανώς σημαίνει ότι είναι ασυμπτωματικός. Ο άντρας είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό και τον Μάρτιο. Αποχώρησε από το νοσοκομείο αφού έκανε κατά σειρά δύο τεστ που βγήκαν αρνητικά - σαφής ένδειξη ότι το άτομο δεν έχει πλέον μολυνθεί.
Την ίδια μέρα προέκυψε μια δεύτερη περίπτωση επαναμόλυνσης, αυτή τη φορά στη Ρωσία. Ο Sholban Kara-ool, ηγέτης της Δημοκρατίας της Σούβα στη Σιβηρία αρρώστησε την περασμένη Τρίτη με μια προφανή δεύτερη φάση συμπτωμάτων κορονοϊού. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αντίθεση με τον άντρα στο Χονγκ Κονγκ, ο Kara-ool αντιμετωπίζει συμπτώματα και μάλιστα διαφορετικά από αυτά που είχε την πρώτη φορά. Η εκ νέου μόλυνση στο ίδιο άτομο εξακολουθεί να φαίνεται ότι αποτελεί εξαίρεση παρά τον κανόνα ενώ και ο ΠΟΥ λέει ότι η επαναμόλυνση είναι σπάνια.
Αλλά τι σημαίνει για την επιστροφή στην κανονικότητα η απόδειξη ότι η επαναμόλυνση είναι πιθανή; Και κυρίως τι σημαίνει για τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου;
Άχρηστο το lockdown
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η επαναμόλυνση γίνει καθημερινό γεγονός, καθιστά άχρηστη τη στρατηγική του «lockdown επ' αόριστον έως ότου υπάρξει εμβόλιο». Εάν δηλαδή η φυσική ανοσία ενός ατόμου εξασθενεί μετά από λίγους μήνες (όπως συμβαίνει με άλλους κορονοϊούς), τότε υπάρχει σοβαρός λόγος να υποψιαστεί κανείς ότι και η ανοσία που παρέχει ένα εμβόλιο θα είναι βραχύβια. Οι ευπαθείς ομάδες που έχουν καθηλωθεί υπό τον φόβο του Covid θα πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να αποκτήσουν το κουράγιο να βγαίνουν από το σπίτι. Αυτό που οραματίζονται οι περισσότεροι είναι ένας εφάπαξ εμβολιασμός που θα θέσει τέρμα στην καταστροφή που βιώνουμε. Αλλά αυτό το όνειρο μοιάζει να καταρρέει με γρήγορο ρυθμό... Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι περιορισμοί λόγω του Covid, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών αποστάσεων, του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, εφαρμόστηκαν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει (όχι στο μακρινό μέλλον) εμβόλιο ικανό να προκαλέσει σε ομάδες πληθυσμών που δεν έχουν εκτεθεί στο ιό, μακροχρόνια ή μόνιμη ανοσία. Εάν μπορούσαμε να κάνουμε μία προβολή στο μέλλον και να δούμε ότι, όπως το AIDS έτσι και ο SARS-CoV-2 δεν θα έχει ποτέ εμβόλιο, τότε θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Μόνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να μας σώσει υπό αυτές τις συνθήκες.
Ομοίως, εάν η ιδέα ενός εφάπαξ εμβολίου όπως το φανταζόμαστε οι περισσότεροι αποδειχθεί κενό γράμμα, τότε όλοι οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού καθίστανται εντελώς άσκοποι.
Κανονικότητα είπατε;
Με την επαναμόλυνση να αποτελεί πλέον υπαρκτό και ισχυρό ενδεχόμενο, μπορεί να μην υπάρχει τρόπος -ούτε καν θεωρητικός - να επιστρέψουμε σε οποιαδήποτε κανονικότητα όπως την έχει φανταστεί η πολιτική τάξη παγκοσμίως.
Επομένως, αυτό δεν θα τελειώσει αν δεν επανεξεταστεί συνολικά η απεικόνιση της κατάστασης και ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ εύκολο, δεδομένου ότι συχνά για τη λύση ενός προβλήματος λείπει μόνο μια πνευματική σύνδεση με τα βασικά γεγονότα. Αλλά εδώ βλέπουμε ότι στα κλιμάκια εξουσίας είναι πανταχού παρούσα η ιδέα ότι ο Covid είναι επικίνδυνος με βάση ιστορικά πρότυπα ή ακόμα και κάποια σύγχρονα. Αυτά τα κλιμάκια μέχρι στιγμής μας έχουν δείξει μόνο ένα δρόμο για να βγούμε από αυτό το χάος: Τον δρόμο που επικεντρώνεται στη διάθεση εμβολίων το συντομότερο δυνατό. Εάν όμως αυτό το μονοπάτι δεν είναι πλέον ξεκάθαρο, τότε που θα πρέπει να ελπίζουμε;»
Να σημειώσουμε ότι ένας ασθενής στην Ολλανδία και ένας ακόμη στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από κορονοϊό, όπως μετέδωσε το ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, επικαλούμενο λοιμωξιολόγους.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr