Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ: Το TIME τιμά τη μνήμη της εμβληματικής δικαστού
Το περιοδικό TIME θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αφιερώνει το επόμενο τεύχος του στο πρόσωπό της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο θάνατος της εμβληματικής δικαστού των ΗΠΑ Ρουθ Μπείντερ Γκίνσμπεργκ προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και αυτό διότι η 87χρονη Γκίνσμπεργκ μέχρι το τέλος της ζωής της, αν και καταβεβλημένη από τις μεταστάσεις του καρκίνου, ήταν στην πρώτη γραμμή δίνοντας μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών.
Το περιοδικό TIME θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αφιερώνει το επόμενο τεύχος του στο πρόσωπό της. Συγκεκριμένα, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου, το πορτραίτο της κοσμεί το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού ενώ το αφιέρωμα συνοδεύεται από την προσωπογραφία της 87χρονης ζωής της.
Ποια ήταν η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ γνωστή και ως RBG γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1933 σε μία φτωχή γειτονιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς της είχαν εβραϊκή καταγωγή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, όπου εκεί γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σύζυγό της, τον Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Ένα μήνα μετά την αποφοίτησή της παντρεύτηκαν και το 1955 γέννησε την πρώτη κόρη τους. Ένα χρόνο αργότερα πέρασε το κατώφλι της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ήταν μόλις η ένατη γυναίκα ανάμεσα σε 500 άνδρες.
Αντιμέτωπη με τις φυλετικές διακρίσεις
Όταν αποφοίτησε από το Χάρβαρντ ο δρόμος προς την καταξίωση δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Και αυτό διότι το 1960 ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Φέλιξ Φράνκφερτερ, τής αρνήθηκε μία διοικητική θέση εξαιτίας του φύλου της. Στη συνέχεια όταν εργάστηκε ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς, την ενημέρωσαν ότι θα παίρνει λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους της επειδή ο σύζυγός της είχε μία καλά αμειβόμενη θέση εργασίας.
Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το 1970 ήταν συνιδρύτρια του νομικού περιοδικού «Women’s Rights Law Reporter». Το συγκεκριμένο περιοδικό ήταν το πρώτο που αφορούσε τη νομική επιστήμη και είχε ως αντικείμενο τα δικαιώματα των γυναικών. Ακολούθως και για μια οκταετία (1972-1980) ήταν καθηγήτρια στο Κολούμπια. Μάλιστα, έγινε η πρώτη μόνιμη γυναίκα καθηγήτρια. Την ίδια περίοδο συνυπέγραψε το πρώτο νομικό βιβλίο που σχετιζόταν με υποθέσεις φυλετικού διαχωρισμού. Παράλληλα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ανέλαβε αμισθί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε υποθέσεις που σχετίζονταν με διαχωρισμούς ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Ο Μπιλ Κλίντον και ο διορισμός της στο Ανώτατο Δικαστήριο
Ο Μπιλ Κλίντον αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων πήρε μία απόφαση που ήταν σταθμός. Διόρισε την Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η RGB ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που διορίστηκε σε αυτή τη θέση. Όταν το 2006 συνταξιοδοτήθηκε, η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ ήταν η μοναδική γυναίκα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ από το 2010 μέχρι και τον θάνατό της αποτέλεσε τη γηραιότερη δικαστή.
Αντιμέτωπη με τον καρκίνο
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της αλλά και τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, η RGB δεν το έβαλε κάτω και βρισκόταν στις επάλξεις. Η περιπέτειά της με την ανίατη ασθένεια ξεκίνησε το 1999. Τότε, έκανε θεραπεία για τον καρκίνο στο παχύ έντερο. Τελικά κατάφερε και βγήκε νικήτρια από εκείνη τη μάχη. Τα Χριστούγεννα του 2019, ανήμερα των 26ων γενεθλίων της στη θέση του ανώτατου δικαστή υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δύο καρκινικών οζιδίων από τον αριστερό πνεύμονά της. Η RGB είχε τεράστια αίσθηση του καθήκοντος και αυτό το γνώριζαν όλοι, καθώς δεν έλειψε ποτέ από τα καθήκοντά της, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε.
Το 2009 το περιοδικό «Forbes» τη συμπεριέλαβε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του, ενώ το 2012 ήταν ένα από τα πρόσωπα του Glamour. Το 2015 ήταν μεταξύ των προσώπων της χρονιάς για το «Time».
Η ζωή της RGB έγινε βιβλίο και ταινία
Η ζωή της εμβληματικής δικαστού προβάλλεται μέσα από δύο ταινίες. Η πρώτη τιτλοφορείται «RBG – Μια ζωή για τη δικαιοσύνη». Η δεύτερη που έχει τίτλο «On the Basis of Sex», με πρωταγωνίστρια τη Φελίσιτι Τζόουνς και τον Άρμι Χάμερ ως το σύζυγό της, κυκλοφόρησε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2018 στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ στην Ευρώπη προβλήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 2019.
Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr