Πρόταση Κομισιόν για «επαρκείς ελάχιστους μισθούς» στα κράτη μέλη της Ευρώπης
Προς το παρόν 21 κράτη μέλη έχουν νόμιμους κατώτατους μισθούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πρόταση οδηγίας για «επαρκείς ελάχιστους μισθούς που να επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όπου κι αν εργάζονται», στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος, Νίκολας Σμιντ. Στόχος της οδηγίας είναι να μειωθεί η ανισότητα των μισθών, η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, η ενίσχυση των κινήτρων για εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και η προστασία των εργοδοτών που πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η τρέχουσα κρίση πλήττει ιδιαίτερα τομείς με υψηλότερο μερίδιο εργαζομένων χαμηλού μισθού όπως καθαρισμό, λιανική, υγειονομική και μακροχρόνια περίθαλψη και οικιακή φροντίδα. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους εργαζομένους και η μείωση της εργασιακής φτώχειας δεν είναι μόνο σημαντική κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και απαραίτητη για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη.
Προς το παρόν 21 κράτη μέλη έχουν νόμιμους κατώτατους μισθούς και σε 6 κράτη μέλη (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία) η προστασία των ελάχιστων μισθών παρέχεται αποκλειστικά από συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο, στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι εργαζόμενοι πλήττονται από επάρκεια ή / και κενά στην κάλυψη της προστασίας των ελάχιστων μισθών.
Η προτεινόμενη οδηγία δημιουργεί ένα πλαίσιο για τη βελτίωση της επάρκειας των ελάχιστων μισθών και για την πρόσβαση των εργαζομένων στην προστασία των ελάχιστων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η πρόταση της Επιτροπής σέβεται πλήρως την επικουρική αρχή: θέτει ένα πλαίσιο για ελάχιστα πρότυπα, με σεβασμό και απεικόνιση των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και της συμβατικής ελευθερίας στον τομέα των μισθών. Δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νόμιμους κατώτατους μισθούς, ούτε θέτει κοινό επίπεδο ελάχιστου μισθού.
Οι χώρες με υψηλή συλλογική κάλυψη διαπραγματεύσεων τείνουν να έχουν χαμηλότερο μερίδιο εργαζομένων χαμηλού μισθού, χαμηλότερη ανισότητα μισθών και υψηλότερους κατώτατους μισθούς. Ως εκ τούτου, η πρόταση της Κομισιόν αποσκοπεί στην προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς σε όλα τα κράτη μέλη.
Οι χώρες με τους νόμιμους κατώτατους μισθούς πρέπει να θεσπίσουν τους όρους για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών σε επαρκή επίπεδα. Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να περιλαμβάνουν σαφή και σταθερά κριτήρια για τον καθορισμό ελάχιστων μισθών, ενδεικτικές τιμές αναφοράς για να καθοδηγήσουν την αξιολόγηση της επάρκειας και τακτικές και έγκαιρες ενημερώσεις των ελάχιστων μισθών.
Ζητείται επίσης από αυτά τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την αναλογική και δικαιολογημένη χρήση των παραλλαγών και των μειώσεων των ελάχιστων μισθών και την αποτελεσματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη νόμιμη ρύθμιση και επικαιροποίηση των ελάχιστων μισθών. Τέλος, η πρόταση προβλέπει βελτιωμένη επιβολή και παρακολούθηση της ελάχιστης μισθολογικής προστασίας που καθιερώνεται σε κάθε χώρα. Η προτεινόμενη οδηγία εισάγει ετήσια υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη σχετικά με τα δεδομένα ελάχιστης μισθολογικής προστασίας.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr