Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν «καρατόμησε» τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 30% έναντι του δολαρίου φέτος, που είναι η χειρότερη απόδοση στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέλυσε και αντικατέστησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μετά την πτώση της τουρκικής λίρας και τα διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Ο Ερντογάν απάλλαξε των καθηκόντων του τον κυβερνήτη, Μουράτ Ουουσάλ, μέσω προεδρικού διατάγματος το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, διορίζοντας στη θέση του τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατζί Αγμπάλ, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο της απόλυσής του.
Ο Αγμπάλ γίνεται ο τρίτος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε 16 μήνες. Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 30% έναντι του δολαρίου φέτος, που είναι η χειρότερη απόδοση στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, αυξάνοντας το ενδεχόμενο της επανάληψης μιας νομισματικής κρίσης παρόμοιας με το 2018. Οι απώλειες επιταχύνθηκαν από τότε που η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο στο 10,25% τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων τον Σεπτέμβριο, την πρώτη μέσα σε δύο χρόνια. Ο Ερντογάν αντιτίθεται στις αυξήσεις των επιτοκίων λέγοντας ότι είναι πληθωριστικές. Με το διορισμό του Αγμπάλ ευελπιστεί να περιορίσει περαιτέρω τις απώλειες για την τουρκική λίρα μέσω υψηλότερου κόστους δανεισμού.
Η Κεντρική Τράπεζα αντί να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, αύξησε το μέσο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες εντός του λεγόμενου διαδρόμου επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σε περισσότερο κατά 13% από περίπου 7,5% τον Ιούλιο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα ανέστειλε το δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια. Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί χαμηλότερα επιτόκια για να προκαλέσει μια άνθηση του δανεισμού μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, η πολιτική αυτή διεύρυνε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μετά την άνοδο της ζήτησης για εισαγωγές.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπάιρακ, γαμπρός του Ερντογάν, δήλωσε ότι αναζητά ένα «ανταγωνιστικό νόμισμα» για να ενισχύσει τις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος εκτός εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του πεθερού του, λέγοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν την οικονομία, είπε.
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία. Το επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται κάτω από το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή (11,9%). Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η ολλανδική τράπεζα Rabobank ανέφερε ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν μία αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων για τη σταθεροποίηση της λίρας. Η τουρκική λίρα έπεσε στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών στις 8.5778 ανά δολάριο την Παρασκευή, χάνοντας μέσα στην εβδομάδα περίπου το 1,2% της αξίας της.
Ο Αγμπάλ, 52 ετών, υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2018, πριν γίνει αρχηγός της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Προϋπολογισμού στο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ του 2009 και του 2015, κερδίζοντας τον σεβασμό των ξένων επενδυτών βοηθώντας στη μεταρρύθμιση του υπουργείου και διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πρόκειται να συναντηθούν ξανά για τα επιτόκια στις 19 Νοεμβρίου.
«Αστακός» με 5.500 αστυνομικούς η Αθήνα και ειδικό σχέδιο για ισραηλινούς στόχους: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
Χατζηδάκης: Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του - Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε
Σοβαρή καταγγελία: Θάνατος εργαζόμενης μητέρας ενώ ήταν σε τηλεργασία - Η εταιρεία αρνείται να δηλώσει εργατικό
Γαλλικά μέσα λένε ότι ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Έντονη φημολογία στα social media
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr