AstraZeneca: Σε ποια φάση βρίσκεται το εμβόλιο - Πότε θα έχουμε αποτελέσματα
Πόσα εμβόλια παγκοσμίως δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους - Τι γίνεται με τα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Johnson & Johnson🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNtech που καταπολεμά τον κορονοϊό σε ποσοστό 90% έχει γεμίσει με ελπίδα τον πλανήτη. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμενο εμβόλιο δεν είναι το μόνο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα μπορεί να έχουμε εξίσου θετικά νέα από το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα, και το εμβόλιο της Moderna προχωρά με σταθερά βήματα.
Σύμφωνα με το Reuters, το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φαίνεται ότι είναι σε αρκετά προχωρημενο σημείο. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται κανονικά ύστερα από τη διακοπή που είχε η διαδικασία παρασκευής του εμβολίου, όταν ένας από τους εθελοντές εμφάνισε μια σπάνια νόσο. Ωστόσο, δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνδέουν τη νόσο με το εμβόλιο και οι δοκιμές συνεχίζονται κανονικά.
Τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών μελετών για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων, με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία να έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα. Μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, ο Ρούουντ Ντόμπερ της AstraZeneca δήλωσε ότι τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Pfizer, τον έκαναν περισσότερο αισιόδοξο ότι η AstraZeneca θα ακολουθήσει και εκείνη με τα δικά της θετικά αποτελέσματα από τις πρωιμές κλινικές μελέτες του εμβολίου της.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα υπόλοιπα εμβόλια
Εκτός από το εμβόλιo των Pfizer - BioNTech και εκείνο της AstraZeneca το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο ενώ συνολικά 47 εμβόλια δοκιμάζονται αυτή την περίοδο σε ανθρώπους. Το πρακτορείο Reuters παραθέτει μια λίστα που αναγράφει όλα τα υποψήφια εμβόλια παγκοσμίως, καθώς και τη φάση που βρίσκεται το καθένα αυτή τη στιγμή.
Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα άνω του 90% σε μεγάλη κλινική δοκιμή. Την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένονται σημαντικά δεδομένα και για την ασφάλειά του. Μπορείται να διαβάσετε περισσότερα: ΕΔΩ
AstraZeneca: Οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται κανονικά ύστερα από διακοπή, όταν ένας από τους εθελοντές εμφάνισε σπάνια νόσο. Ωστόσο, δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνδέουν τη νόσο με το εμβόλιο και οι δοκιμές συνεχίστηκαν.
Sinopharm: Τα προκαταρκτικά στοιχεία από δοκιμή τελικού σταδίου στη Βραζιλία έδειξαν ότι είναι ασφαλές.
Moderna: Στις 27 Ιουλίου ξεκίνησε δοκιμή με 30.000 εθελοντές. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο Νοέμβριο.
Sinovac Biotech: Το CoronoVac έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου. Εντούτοις, η εν εξελίξει δοκιμή στη Βραζιλία, διεκόπη σήμερα λόγω «σοβαρού συμβάντος», κατά το οποίο διαπιστώθηκαν «δυσμενείς επιπτώσεις» στην υγεία εθελοντή. Περισσότερα στοιχεία για το γεγονός, δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, οι δοκιμές συνεχίζονται σε Ινδονησία και Τουρκία. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Sinovac είναι ένα από τα τρία πειραματικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί η Κίνα για την ανοσοποίηση χιλιάδων πολιτών.
CanSino Biologics: Προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι εμβόλιο είναι ασφαλές. Παράλληλα, έχει λάβει έγκριση για χρήση στον κινεζικό στρατό.
Inovio Pharma: Τα σχέδια της εταιρείας για δοκιμές, έχουν «παγώσει», από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya: To πρώτο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, που έλαβε έγκριση από τις ρωσικές αρχές και παρήγαγε αντιστώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στις πρώτες φάσεις των δοκιμών. Η Ρωσία, ωστόσο, έχει προσωρινά σταματήσει τον εμβολιασμό νέων εθελοντών.
Ινστιτούτο Vector: Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona, που έλαβε έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στις 14 Οκτωβρίου.
Chongqing Zhifei: Την έναρξη μεσαίου σταδίου δοκιμών σε ανθρώπους, ενέκρινε η Κίνα το καλοκαίρι.
Bharat Biotech: Στις δοκιμές πρώτου και μεσαίου σταδίου δεν υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλειά του. Η εταιρεία θέλει να συγκεντρώσει 25.000 με 26.000 εθελοντές στο τελικό στάδιο των δοκιμών με στόχο να κυκλοφορήσει το εμβόλιο το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Johnson & Johnson: Αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου μεγάλη κλινική δοκιμή που είχε διακοπεί στις ΗΠΑ, μετά από ασθένεια εθελοντή. Η Βραζιλία έχει ήδη δώσει σχετική έγκριση. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται στα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021.
Novavax: H αρμόδια αμερικανική αρχή (FDA) έδωσε την έγκριση, προκειμένου το εμβόλιο να εισέλθει στην τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη δοκιμή σε Μεξικό και Βρετανία.
GlaxoSmithKline- Sanofi: Τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου τους αναμένονται έως το τέλος του 2020.
CureVac: Η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την τελική φάση της δοκιμής με 30.000 εθελοντές πριν από το τέλος του 2020.
Clover Biompharmaceuticals: Η εταιρεία σχεδιάζει να μπει στην τελική φάση των δοκιμών στις Φιλιππίνες.
Genexine: Η νοτιοκορεατική εταιρεία έχει αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους, που βρίσκονται σε αρχικά στάδια.
Walvax Biotechnology: Έχει ξεκινήσει δοκιμές, σε συνεργασία με ινστιτούτο ερευνών του κινεζικού στρατού. Ταυτόχρονα, στο Μεξικό η δοκιμές θα εισέλθουν σε τελική φάση.
Παράλληλα, σε αρχική φάση βρίσκονται οι δοκιμές των οργανισμών/ εταιρειών:
Medicago, Cadila Healthcare, Arcturus, Osaka University/AnGes/Takara Bio, Kentucky Bio, Vaxine Pty/Medytox, Medigen Vaccine, Merck & Co, ReiThera/Leukocare/Univercells, Instituto Finlay de Vacunas, Mercks’s unit/Institute Pasteur/University of Pittsburg, Research Institute for Biological Safety Problems (Kazakhstan), West China Hospital, Sichuan University, Wantai Biological/Xiamen, COVAXX, University Hospital Tuebingen, Institute of Biotechnology/PLA of China, IDT Biologika, Vaxart, Imperial College London, SpyBiotech/Serum Institute of India.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr