Τα κλικ που σημάδεψαν το 2018 - Από τον φακό του Associated Press
Εικόνες επικών καταστροφών, µεγάλων τραγωδιών και πολεµικών συγκρούσεων µε βαρύ ανθρώπινο κόστος, αλλά και ενός κόσµου σε διαρκή κίνηση που µεταφέρει παράλληλα το µήνυµα της ελπίδας για αλλαγή και για µια καλύτερη ζωή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Από τις συγκλονιστικές εικόνες που αποτύπωσαν οι φωτορεπόρτερ του αµερικανικού πρακτορείου Associated Press το 2018, το «Εθνος» επέλεξε έξι φωτογραφίες που ξεχωρίζουν για δύο λόγους: για το στίγµα που τα γεγονότα τα οποία αποτυπώνουν άφησαν στη χρονιά που οδεύει προς το τέλος της, αλλά και για τη δύναµη που έχουν οι ίδιες οι εικόνες να µιλούν πιο ηχηρά και από το δηµοσιογραφικό κείµενο.
Ανάµεσα σε αυτές είναι η στιγµή που απαθανάτισε το πρακτορείο στις 19 Οκτωβρίου στη Γουατεµάλα. Νεαροί άνδρες µε χαµόγελα ελπίδας στα πρόσωπά τους εµφανίζονται να πηδούν τον φράχτη στην περιοχή Τεκούν Ουµάν, καθώς ένα καραβάνι αποτελούµενο από χιλιάδες µετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αµερικής ξεκινούσε την πορεία του προς τα σύνορα ανάµεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραµπ, σε µια απόπειρα να αποδράσει από τη βία και τη φτώχεια.
Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία - Πυραυλικές επιθέσεις εκ Δυσµών, 14 Απριλίου 2018
Σαν πυροτέχνημα α ένας πύραυλος εδάφους-αέρος «φωτίζει» τον ουρανό πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα. Τα ξηµερώµατα εκείνης της ηµέρας, λίγες ώρες µετά την ανακοίνωση της έναρξης επιχείρησης από τον Ντόναλντ Τραµπ, οι πυραυλικές επιθέσεις κατά της ∆αµασκού από τις ΗΠΑ (µε τη συµµετοχή της Γαλλίας και της Βρετανίας) έχουν µόλις ξεκινήσει, ως απάντηση σε µια επίθεση µε χηµικά όπλα στην πόλη Ντούµα στις 7 Απριλίου. Τον Φεβρουάριο του 2018 η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε µια εκστρατεία ανακατάληψης της ανατολικής Γούτα, η οποία καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα για το βαρύ κόστος της σε ζωές αµάχων.
Μέχρι τις αρχές Απριλίου η πόλη Ντούµα ήταν ένας από τους τελευταίους θύλακες στα χέρια των ανταρτών (της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάµ) στην περιοχή και µέσα ενηµέρωσης µετέδιδαν ότι οι αντάρτες και η Μόσχα είχαν συνθηκολογήσει για την παράδοση της Ντούµα στην κυβέρνηση. Αυτό που φέρεται να ακολούθησε ήταν µια χηµική επίθεση στις 7 Απριλίου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 70 άνθρωποι και υπέφεραν άλλοι 1.000. Η ∆ύση απέδωσε την ευθύνη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ η ∆αµασκός και η Ρωσία αρνήθηκαν ότι η επίθεση συνέβη, κάνοντας λόγο για «σκηνοθετηµένο» γεγονός
Ταϊλάνδη - Η πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του - 27 Ιουνίου 2018
'Ολος ο πλανήτης παρακολουθεί µε κοµµένη την ανάσα την κολοσσιαία επιχείρηση διάσωσης της 13µελούς νεανικής ποδοσφαιρικής οµάδας των «Αγριόχοιρων», που εγκλωβίστηκε µέσα στην πληµµυρισµένη σπηλιά Ταµ Λουάνγκ στη βόρεια Ταϊλάνδη. Η φωτογραφία, την οποία δηµοσίευσε το υπουργείο Εθνικών Πάρκων και Αγριας Ζωής της Ταϊλάνδης µέσω του AP, αποτυπώνει την αγωνιώδη προσπάθεια ενός διασώστη να βρει εναλλακτικές εισόδους στη µήκους 10 χιλιοµέτρων σπηλιά, την ώρα που οι έντονες βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν ακόµα περισσότερο τις σωστικές προσπάθειες.
Έπειτα από 17 ηµέρες εγκλωβισµού των 12 παιδιών και του προπονητή τους σε βάθος 4 χιλιοµέτρων από το «στόµα» της σπηλιάς, µια ασύλληπτη επιχείρηση διάσωσης από 90 δύτες (Ταϊλανδούς και ξένους), που ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις, οδήγησε τους «Αγριόχοιρους» στην ελευθερία. Κάθε παιδί, φορώντας καταδυτικό εξοπλισµό και αφού είχε λάβει αγχολυτικό φάρµακο, καθοδηγήθηκε στην έξοδο από δύο δύτες, έναν πίσω και έναν µπροστά που κουβαλούσε τη φιάλη οξυγόνου του παιδιού. «∆εν είµαστε σίγουροι αν αυτό είναι θαύµα, επιστήµη ή κάτι άλλο. Και οι 13 “Αγριόχοιροι” είναι τώρα έξω από τη σπηλιά» ήταν η ανακοίνωση των ειδικών δυνάµεων του ναυτικού της Ταϊλάνδης στις 10 Ιουλίου που έδινε τέλος στο θρίλερ.
Πύρινος όλεθρος στην Καλιφόρνια, 6 Σεπτεμβρίου
Μέσα σε μία βροχή από σπίθες, ένας πυροσβέστης πασχίζει να σβήσει την πυρκαγιά «∆έλτα» που ξέσπασε στην καρδιά του Εθνικού ∆ρυµού Σάστα-Τρίνιτι (250 χιλιόµετρα βόρεια του Σακραµέντο της Καλιφόρνια) και η οποία έσβησε έναν ολόκληρο µήνα αργότερα. Το 2018 ήταν µια «µαύρη» χρονιά για την πολιτεία της Καλιφόρνια, που βίωσε τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της. Μέσα στη χρονιά περισσότερες από 8.500 φωτιές ξέσπασαν στην πολιτεία. Εκαναν στάχτη µια έκταση-ρεκόρ 7,6 εκατοµµυρίων στρεµµάτων και προκάλεσαν υλικές ζηµιές που ξεπέρασαν τα 3,5 δισεκατοµµύρια δολάρια.
Μόνο η πυρκαγιά «Camp Fire» στην κοµητεία Μπιουτ (από 8 έως 25 Νοεµβρίου) προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων (άλλοι τρεις αγνοούνται ακόµη), τραυµάτισε 12 ανθρώπους και κατέστρεψε 18.800 κτίρια, µε αποτέλεσµα να καταγραφεί ως η πιο καταστροφική και πιο θανατηφόρα φωτιά στην ιστορία της Καλιφόρνια. Για το άνευ προηγουµένου µέγεθος των πυρκαγιών οι επιστήµονες έκριναν ότι σε µεγάλο βαθµό υπεύθυνη είναι η κλιµατική αλλαγή. Οι πολίτες και οι celebrities, που είδαν τις επαύλεις τους στο Μαλιµπού να καίγονται τον περασµένο µήνα, κούνησαν το δάχτυλο στον Αµερικανό πρόεδρο – και για την άρνηση της κλιµατικής αλλαγής και για την «άκαρδη» έως προκλητική στάση του απέναντι στην τραγωδία.
Μετανάστες στη Γουατεμάλα - 19 Οκτωβρίου 2018
Brexit: Το προσύµφωνο που δίχασε τους Τόρις, 14 Νοεμβρίου
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στέκεται έξω από τον αριθµό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από µια µαραθώνια σύσκεψη πέντε ωρών του διχασµένου υπουργικού συµβουλίου της πάνω στο προσχέδιο της συµφωνίας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit. Η συµφωνία «είναι η καλύτερη που θα µπορούσε να επιτευχθεί» δηλώνει η Μέι σε µια ανακοίνωση που παρακολουθούν όλη η Βρετανία και η ΕΕ.
Ωστόσο, ο πραγµατικός µαραθώνιος ήταν -και ακόµα είναι- µπροστά της. Καθώς θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπερψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η συµφωνία για το διαζύγιο Λονδίνου - Βρυξελλών (εκτός από τους υποστηρικτές της παραµονής, αντιδρούν και οι Brexiters των Τόρις που θέλουν πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΕ), η «Γηραιά Αλβιόνα» φαίνεται να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά το 2019. Τα σηµαντικά επόµενα ορόσηµα είναι η ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή σε περίπου δύο εβδοµάδες από σήµερα και η 29η Μαρτίου, οπότε έχει προγραµµατιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση, ενώ ανοιχτά παραµένουν όλα τα σενάρια για τη χώρα: «Ατακτο» Brexit, πρόωρες εκλογές, πρόταση µοµφής από τους Εργατικούς στη Μέι και δεύτερο δηµοψήφισµα.
«Κίτρινα Γιλέκα» - Η νέα γαλλική επανάσταση στρίµωξε τον µακρονισµό - 24 Νοεμβρίου
την Αψίδα του Θριάµβου, ένας διαδηλωτής στέκεται πάνω σε ένα οδόφραγµα φορώντας κίτρινο φθορίζον γιλέκο και ανεµίζοντας τη γαλλική σηµαία. Είναι η «δεύτερη πράξη» του κινήµατος των «Κίτρινων Γιλέκων», που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις κατά του Γάλλου προέδρου Εµανουέλ Μακρόν. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν µαζικά στις 17 Νοεµβρίου, µε τη συµµετοχή έως και 300.000 ατόµων όλων των ηλικιών και των επαγγελµάτων, που διαµαρτύρονταν κατά των φοροαυξήσεων στα καύσιµα.
Η δυναµική τους συνεχίστηκε για µερικές εβδοµάδες, καθώς το κίνηµα είχε διευρυνθεί υιοθετώντας αιτήµατα που αφορούσαν το γενικότερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών αλλά και την παραίτηση του Μακρόν. Η βία και οι βανδαλισµοί που σηµειώνονταν στους δρόµους έκαναν πολλούς να µιλούν για έναν νέο Μάη του ’68. Μάλιστα, «κίτρινα γιλέκα» έκαναν από τις αρχές ∆εκεµβρίου την εµφάνισή τους και σε άλλες χώρες, όπως στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Ωστόσο, µετά την υποχώρηση της γαλλικής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε το πάγωµα των αυξήσεων των φόρων των καυσίµων για έναν χρόνο προβαίνοντας παράλληλα και σε άλλες «φιλολαϊκές» δεσµεύσεις, αλλά και την τροµοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, η συµµετοχή στις διαδηλώσεις µειώθηκε σηµαντικά και πλέον αριθµεί µόλις λίγες χιλιάδες σε όλη τη χώρα.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr