Κορονοϊός: Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις κυβερνήσεις
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας τσακίζει τις αντοχές των κυβερνήσεων - Υψηλή είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην κυβέρνηση αλλά μειωμένη κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020. Η Λιθουανία και η Πολωνία στα άκρα της λίστας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σημαντικά ευρήματα για την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στις κυβερνήσεις των χωρών τους φέρνει στο φως η έκθεση του Ευρωβαρόμετρου σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους όλες οι κυβερνήσεις έχουν απώλειες στην εμπιστοσύνη των πολιτών μετά το δεύτερο κύμα με εξαίρεση την Ιταλία και την Σουηδία που δεν ακολουθούν την πτωτική τάση.
Η έκθεση του Ευρωβαρόμετρου του Νοεμβρίου 2020 παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την κρίση του κορονοϊού, που διεξήχθη το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μία από τις σημαντικές θεματικές ενότητες της έρευνας ήταν και το γενικό επίπεδο υποστήριξης των πολιτών στις εθνικές τους κυβερνήσεις και η ικανοποίησή τους με τα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το ethnos.gr και ο Νίκος Καρδούλας (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) αναλύουν την παραπάνω θεματική ενότητα και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στη συνέχεια.
Το ποσοστό στην Ελλάδα
Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες (49%) δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την εθνική τους κυβέρνηση, ενώ τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (40%) εναντιώνονται στην εθνική τους κυβέρνηση. Στην Ελλάδα το 49,4% των πολιτών υποστηρίζει την Κυβέρνηση, ενώ το 44% εναντιώνεται και το 6,6% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε έρευνα του περασμένου Ιουλίου ήταν υπέρ της κυβέρνησης 52,5%, κατά 38,6% και δεν ξέρω ή δεν απαντώ 8,9%.
Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των χωρών ως προς το ποσοστό των υπηκόων που υποστηρίζει την κυβέρνηση γενικά. Σε 13 κράτη μέλη, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εκφράζουν γενική υποστήριξη για την εθνική τους κυβέρνηση. Η υποστήριξη είναι ισχυρότερη στο Λουξεμβούργο (71%), τη Φινλανδία (67%), την Ιρλανδία (66%), την Ολλανδία και τη Γερμανία (και τα δύο 65%), ενώ οι ερωτηθέντες στην Πολωνία (26%), τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία (και οι δύο 28%) εκφράζουν τη λιγότερη γενική υποστήριξη για την εθνική τους κυβέρνηση. Η γενική υποστήριξη της εθνικής κυβέρνησης υπερτερεί της αντιπολίτευσης σε 17 από τα 27 κράτη μέλη
Σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου:
- Οι συμπεριφορές έχουν γίνει ελαφρώς λιγότερο θετικές, με τους ερωτηθέντες να απαντούν ότι τώρα υποστηρίζουν λιγότερο την εθνική τους κυβέρνηση και πιθανότατα να αντιτίθενται σε αυτήν.
- Στην Ελλάδα το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης μειώθηκε από τον Ιούλιο κατά 3,1%.
- Υπήρξε μια απότομη πτώση της υποστήριξης σε ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο, κυρίως στην Κύπρο (-16%), στο Λουξεμβούργο (-13%), στην Τσεχία (-11%), στη Δανία και στη Σλοβακία (και οι δύο -9%) και στη Βουλγαρία (-8%).
- Δεν υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στην υποστήριξη των κυβερνήσεων.
Ικανοποίηση με τα μέτρα κατά της πανδημίας
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή τους κατά της πανδημίας, ενώ παρόμοιο ποσοστό (48%) δεν ικανοποιείται. Οι συμπεριφορές έχουν γίνει πιο αρνητικές από τον Ιούλιο, με πτώση της ικανοποίησης από τα κυβερνητικά μέτρα. Στην Ελλάδα το 43,2% των πολιτών είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 56% δεν είναι ικανοποιημένο και το 8,9% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Στην αντίστοιχη έρευνα του περασμένου Ιουλίου ικανοποιημένο με τα μέτρα ήταν το 69,9%, μη ικανοποιημένο το 28,4% και δεν ξέρω ή δεν απαντώ το 1,7%.
Σε 14 χώρες περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή τους, με επικεφαλής τη Δανία (75%), το Λουξεμβούργο (74%) και τη Φινλανδία (71%). Ωστόσο, στις υπόλοιπες 13 χώρες λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι, με τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης να παρατηρούνται στην Ισπανία (30%), στο Βέλγιο, στην Πολωνία και στη Βουλγαρία (και οι τρεις 32%).
Σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου:
- Η ικανοποίηση με τα μέτρα που έλαβε η εθνική κυβέρνηση έχει μειωθεί στα 25 από τα 27 κράτη μέλη και σε 21 χώρες σημειώθηκε πτώση τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται στην Τσεχία (-33%), στη Σλοβακία (-31%), στην Ελλάδα, στην Κροατία (και οι δύο -27%), στην Κύπρο (-26%), στην Ιρλανδία (-21%) και στο Βέλγιο (-20%).
- Οι μόνες χώρες που δείχνουν αύξηση της ικανοποίησης είναι η Σουηδία (+9%) και η Ιταλία (+6%).
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr