ΠΟΥ: Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφτεί νοσοκομεία, εργαστήρια και αγορές στη Γουχάν
Οι επιστήμονες της ομάδας θα μιλήσουν με ορισμένους από τους πρώτους ασθενείς με Covid-19 κατά το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προγραμματίζει να επισκεφτεί νοσοκομεία, εργαστήρια και αγορές στην κινεζική πόλη Γουχάν για να διερευνήσει την προέλευση του ιού SARS-CoV-2, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
«Οι επιτόπιες επισκέψεις θα περιλαμβάνουν το ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, την αγορά Χουανάν, το εργαστήριο CDC της Γουχάν», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός σε tweet, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες της ομάδας θα μιλήσουν με ορισμένους από τους πρώτους ασθενείς με Covid-19 κατά το ξέσπασμα του ιού, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊος σε αυτή την πόλη.
Μετά τη λήξη της καραντίνας στην οποία είχαν τεθεί, η επιστημονική ομάδα θα έχει τις πρώτες προσωπικές συναντήσεις με Κινέζους επιστήμονες την Παρασκευή. Θα ακολουθήσουν επιτόπιες επισκέψεις εντός και γύρω από την Γουχάν, συμπλήρωσε ο ΠΟΥ.
Σχέδιο για την αντιμετώπιση παραμελημένων ασθενειών
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εγκαινίασε την Πέμπτη ένα σχέδιο για την καταπολέμηση 20 ασθενειών που πλήττουν τους φτωχότερους πληθυσμούς του κόσμου με στόχο να μην ακυρωθεί η πρόσφατα επιτευχθείσα πρόοδος εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει η πανδημία του κορονοϊού στα συστήματα υγείας.
Πολλές από τις 20 «Παραμελημένες Τροπικές Νόσους» (NTD), που ποικίλουν από λέπρα μέχρι λύσσα, έχουν εξαλειφθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά όλες μαζί πλήττουν περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύριο πολίτες στις φτωχότερες χώρες. Οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν τον Νοέμβριο τον δεκαετή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των νόσων αυτών δεσμευόμενες να συνεχίσουν τις προσπάθειες που έχουν συμβάλει στην εξάλειψη τουλάχιστον μιας από αυτές τις νόσους σε 42 χώρες κατά την τελευταία δεκαετία.
Αλλά το σχέδιο συμπίπτει με τις προσπάθειες εξάλειψης ασθενειών όπως η λέπρα, η ελεφαντίαση, η ασκαρίαση (νόσος που προκαλείται από εντερικά σκουλήκια) και η λύσσα, που εμποδίζονται από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ωθεί τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας σε οριακό σημείο. «Ένα κοινό της COVID-19 και των NTD είναι ότι πλήττουν δυσανάλογα τις φτωχότερες και περισσότερο ευάλωτες κοινότητες στον κόσμο», έγραψε η Μουέλε Μαλεσέλα του ΠΟΥ σε άρθρο γνώμης για το Ίδρυμα Thomson Reuters.
«Οι επιπτώσεις τους εμφανίζονται πιο συχνά σε εκείνους που είναι λιγότερο εφοδιασμένοι για να αντέξουν το βάρος του πόνου και της αναπηρίας και ας μην ξεχνάμε το μεγάλο κοινωνικο-οικονομικό βάρος της ασθένειας», είπε η Μαλεσέλα, η οποία είναι διευθύντρια του Τμήματος Ελέγχου Παραμελημένων Τροπικών Νόσων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο του ΠΟΥ περιλαμβάνει την εξάλειψη τουλάχιστον μιας από τις 20 χαρακτηριζόμενες ως NTD σε τουλάχιστον 90 χώρες μέχρι το 2030.
Στοχεύει να καταστήσει ασφαλή και διαθέσιμα τα φάρμακα και να καταπολεμήσει την παρουσία κουνουπιών, μυγών και τσιμπουριών που μεταδίδουν κάποιες από αυτές τις νόσους προσβλέποντας στη μείωση εκείνων που θα έχουν ανάγκη από θεραπεία για τις νόσους αυτές κατά 90% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά προειδοποίησαν ότι η πανδημία μπορεί να ανατρέψει μεγάλο μέρος των επιτευγμάτων των τελευταίων δέκα ετών.
«Οι NTD πλήττουν, σχεδόν αποκλειστικά, ανθρώπους που ζουν σε ακραία φτώχεια. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν εμβόλια, τα διαγνωστικά μέσα είναι περιορισμένα και οι θεραπείες απέχουν από το βέλτιστο, ενώ συχνά δεν είναι διαθέσιμες ή δεν είναι οικονομικά προσιτές για πολλές από αυτές τις φονικές νόσους που προκαλούν αναπηρίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρήστος Χρήστου.
Μητσοτάκης από Βουδαπέστη για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
«Υπάρχει ελευθερία για ανόητους στο Χ»: Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στον Έλον Μασκ
Η μητέρα της Ειρήνης προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ερευνηθεί ο θάνατος της κόρης της - Ζητεί να συσχετιστούν οι δικογραφίες
Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr