Μιανμάρ: Πάνω από 90 νεκροί το Σάββατο στις διαδηλώσεις κατά της χούντας
Η αιματηρή καταστολή συμπίπτει με τη σημερινή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ολόκληρη την Μιανμάρ, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες διαδηλώσεων από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση με πραξικόπημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ και με αυτόπτες μάρτυρες.
Η αιματηρή καταστολή συμπίπτει με τη σημερινή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αρχηγός της χούντας και επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλενγκ δήλωσε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου ότι ο στρατός θα προστατεύσει τον λαό και θα δώσει αγώνα για την δημοκρατία. Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε την δέσμευσή του ότι θα διενεργήσει εκλογές, αλλά δεν διευκρίνισε πότε.
Η κρατική τηλεόραση πάντως μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να πυροβοληθούν «στο κεφάλι και στην πλάτη». Μολαταύτα, οι διαδηλωτές κατά της χούντας βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους της Γιανγκόν, της Μανταλέι και άλλων πόλεων. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Myanmar Now έγραψε ότι 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ένα αγόρι, που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν πέντε ετών, συγκαταλέγεται στους 29 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Μανταλέι, ενώ τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γιανγκόν, σύμφωνα με τον Myanmar Now. Ο σημερινός αριθμός των νεκρών ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη του πραξικοπήματος σε πάνω από 400.
Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ, στο Λάσιο στα ανατολικά, στην περιοχή Μπάγκο κοντά στην Γιανγκόν και αλλού. Ένα βρέφος ενός έτους χτυπήθηκε στο μάτι με σφαίρα από καουτσούκ.
Ο στρατός έχει πει ότι ανέλαβε την εξουσία επειδή οι εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, χαρακτηρίστηκαν από νοθεία, ένας ισχυρισμός τον οποίο απορρίπτει η εκλογική επιτροπή της χώρας.
Η εκλεγμένη αρχηγός και πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, Σου Τσι, βρίσκεται υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία. Πολλές άλλες προσωπικότητες του κόμματός της βρίσκονται επίσης υπό κράτηση. Η διεθνής πίεση προς την χούντα αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα με την επιβολή νέων κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη.
Αλλά ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Φόμιν, παρακολούθησε την παρέλαση στην Νάι Πι Τάου, ενώ χθες είχε συναντηθεί με αρχηγούς της χούντας. « Η Ρωσία είναι ένας αληθινός φίλος», δήλωσε ο Μιν Αούνγκ Χλενγκ.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οκτώ χώρες--Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Λάος και Ταϊλάνδη--έστειλαν αντιπροσωπείες τους για τους σημερινούς εορτασμούς, αλλά η Ρωσία ήταν η μοναδική που έστειλε υπουργό.
Η στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία επίσης δεν έχει καταδικάσει το πραξικόπημα, είναι σημαντική για την χούντα καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να ασκήσουν βέτο σε πιθανές αποφάσεις του Οργανισμού.
Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων τιμά την έναρξη της αντίστασης στην ιαπωνική κατοχή το 1945, η οποία είχε ενορχηστρωθεί από τον πατέρα της Σου Τσι, τον ιδρυτή του στρατού.
Πυροβολισμοί ερίφθησαν σήμερα εναντίον του αμερικανικού πολιτιστικού κέντρου στην Γιανγκόν, αλλά δεν υπήρξε τραυματισμός και το περιστατικό διερευνάται, όπως είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Αριάνι Μάνρινγκ.
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr