Πόρισμα ΠΟΥ για κορονοϊό: Από ζώο σε άνθρωπο και όχι από εργαστήριο η μετάδοση
Οι ειδικοί επιλέγουν τη γενικά παραδεδεγμένη θεωρία της φυσικής μετάδοσης του κορονοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο , μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, που δεν έχει εντοπισθεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η κοινή έρευνα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κινέζων συναδέλφων τους συμπεραίνει ότι η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου που έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή αποτελεί μία υπόθεση «πιθανή έως πολύ πιθανή», ενώ η υπόθεση του ατυχήματος σε εργαστήριο παραμένει «εξαιρετικά απίθανη», σύμφωνα με το κείμενο του πορίσματος που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και επαναλαμβάνει τις ανακοινώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ομάδα των ειδικών από την Κίνα κατά την ολοκλήρωση της έρευνας.
Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα των ειδικών, «δεδομένης της φιλολογίας σχετικά με τον ρόλο των ζώων εκτροφής ως ενδιάμεσων ξενιστών για τις νεομφανιζόμενες ασθένειες, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή». Σοβαρές αμφιβολίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ελευθερία κινήσεων που είχε η ομάδα των ειδικών στην Κίνα ώστε να εργασθεί αποτελεσματικά κατά την παραμονή της εκεί επί τέσσερις εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Το Ισραήλ «άνοιξε την πόρτα» στην εποχή μετά το εμβόλιο
Οι ειδικοί επιλέγουν τη γενικά παραδεδεγμένη θεωρία της φυσικής μετάδοσης του κορονοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο , μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, που δεν έχει εντοπισθεί. Οι ειδικοί που φιλοξενήθηκαν στην Κίνα δεν αποκλείουν μετάδοση μέσω κατεψυγμένου κρέατος, μία υπόθεση που προωθείται ενεργητικά από το Πεκίνο.
Στο πόρισμα προτείνεται η «συνέχιση των ερευνών» με βάση τις υποθέσεις που θεωρούνται πιθανές, αλλά απορρίπτεται εκ προοιμίου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο κατά την διάρκεια ατυχήματος σε εργαστήριο. Η έρευνα της αποστολής για την προέλευση της μετάδοσης του κορονοϊού στον άνθρωπο συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στην πραγματοποίησή της λόγω της απροθυμίας του Πεκίνου να επιτρέψει την έλευση διεθνών ειδικών τόσο της επιδημιολογίας, όσο και της ζωολογίας.
Στο πόρισμά τους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα αγορών της Γουχάν δεν επέτρεψαν «την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίας μολυσμένων ζώων, αλλά η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων έδωσε χρήσιμες πληροφορίες» για στοχευμένες έρευνες, ιδιαίτερα στις γειτονικές περιοχές. Οι ειδικοί ζητούν επίσης να μην αγνοηθούν «προϊόντα ζωικής προέλευσης προερχόμενα από περιοχές εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας». Και καταλήγουν ότι «οι έρευνες πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών».
Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν έκανε το εμβόλιο και μιλά για τις παρενέργειές του
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr