Γιατί γιορτάζεται σήμερα, 4 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκών
Κάθε χρόνο την 4η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκών. Η Ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Νάρκες ξηράς και εκρηκτικά απομεινάρια πολέμου συνεχίζουν να σκοτώνουν ή να ακρωτηριάζουν έως και 15.000 άτομα κάθε χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι πολίτες που ενεργοποιούν αθέλητα ή από απροσεξία αυτές τις συσκευές χρόνια ή και δεκαετίες μετά τη λήξη μιας πολεμικής σύγκρουσης. Σε κάποιες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, τα περισσότερα θύματα των ναρκών είναι νέοι κάτω των 18 ετών.
Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακό βίντεο: Βατραχάνθρωποι εξουδετερώνουν νάρκη στη Νέα Μηχανιώνα
Το 2020, παρά την πανδημία: χιλιάδες εκρηκτικά βρέθηκαν και καταστράφηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης κατέστησαν ασφαλείς και χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγική χρήση. Σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν ή επιστρέφουν σε επιβαρυμένες περιοχές, τους παρασχέθηκε εκπαίδευση στα εκρηκτικά και στους κινδύνους που κρύβουν, ενσωματώνοντας σε πολλές περιπτώσεις, την καθοδήγηση για τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού.
Εφέτος, τα Ηνωμένα Έθνη θα προωθήσουν τη δράση κατά των ναρκών επισημαίνοντας πώς η «επιμονή, οι συντονισμένες προσπάθειες και η πρόοδος» έφεραν αποτέλεσμα και σε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Σήμερα, 4 Απριλίου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και πολλοί ηγέτες θα γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκών μέσω εκδηλώσεων και διαδικτυακών ομιλιών.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκών καθιερώθηκε το Νοέμβριο του 2005 με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους. Η πρωτοβουλία αυτή ήλθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβας για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού το 1997.
Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι
Σύμφωνα με έκθεση του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», το 2017 κάθε χρόνο χάνου την ζωή περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι-κυρίως σε Αφγανιστάν και Συρία. Το 87% είναι πολίτες και από αυτούς το 47% παιδιά. Ο αριθμός τους μειώνεται τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των Μ.Κ.Ο. και των διεθνών Οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια. Το 2017, διατέθηκαν 673 εκατ. δολάρια από την διεθνή κοινότητα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.
Η νάρκη είναι εκρηκτικό μηχάνημα σχεδιασμένο να καταστρέφει προσωπικό, πλοία ή οχήματα. Η πρώτη νάρκη ήταν υποβρύχια και χρησιμοποιήθηκε από τους Πρώσους εναντίον του στόλου της Δανίας το 1848, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Σλέσβιχ (1848-1851). Η νάρκη ξηράς χρησιμοποιήθηκε ευρέως, έναν αιώνα αργότερα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ναρκοπέδιο είναι χερσαία ή θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν τοποθετηθεί ή ποντιστεί νάρκες. Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε άρμα εξουδετέρωσης ναρκών επί τω έργω.
Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην Κρήτη - Εντοπίστηκε ενεργή νάρκη
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr