Πάσχα των Καθολικών στην Ευρώπη: Μοναχικό και φέτος λόγω κορονοϊού
Πάσχα των Καθολικών και η σιωπή, η απουσία, ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Κυριακή, 4 Απριλίου και τίποτα δεν θυμίζει στην Ευρώπη, ότι είναι η Κυριακή του Πάσχα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πάσχα των Καθολικών Χριστιανών σήμερα και τίποτα δεν θυμίζει, στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, την ημέρα που άλλες χρονιές ο κόσμος κατέκλυζε πάρκα και πλατείες, χωριά και εξοχικές κατοικίες. Αιτία; Τι άλλο, ο κορονοϊός! Στη Ρώμη, το «πασχαλινό περιστέρι, που φέρνει εμβόλια», έφερε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους Ιταλούς. Το «περιστέρι» είναι το έργο που ζωγράφισε ο γραφίστας Χάρι Γκρεμπ στον τοίχο του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας.
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς - Όποιος αρνείται μετατίθεται ή δεν πληρώνεται
«Σήμερα το πρωί φτάνοντας στο Υπουργείο Υγείας βρήκα ένα ωραίο μήνυμα από τον καλλιτέχνη του δρόμου Χάρι Γκρεμπ. Καλό Πάσχα σε όλους». Με αυτές τις φράσεις στο Twitter, ο Υπουργός Υγείας, Roberto Speranza, σχολίασε το έργο, που ο καλλιτέχνης του δρόμου σχεδίασε στη Via della Botticella, δίπλα στο Υπουργείο Υγείας. Πέρυσι το Πάσχα, λέξεις όπως η «κοινωνική απόσταση» ήταν ακόμα νέες για πολλές χριστιανικές κοινότητες και κληρικούς καθώς προσπάθησαν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα του κορονοϊού. Εφέτος οι Καθολικοί Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα σχεδόν όπως πέρυσι με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί και αίρονται πολλοί περιορισμοί.
Η Ιταλία έχει μπει σε αυστηρό lockdown τριών ημερών για να αποτραπεί νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι καραμπινιέροι οργάνωσαν αυστηρούς οδικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι θα κινούνταν κοντά στο σπίτι τους, ενώ δεν σταμάτησαν οι περιπολίες αστυνομικών για να διαλύουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε πλατείες και πάρκα, τα οποία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα είναι συνήθως γεμάτα επισκέπτες. Στην πιάτσα Ναβόνα, που συνήθως είναι γεμάτη κόσμο τέτοια μέρα, λίγοι άνθρωποι έχουν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους ή κάνουν βαριεστημένοι ποδήλατο.
Το ιερό της Παναγίας της Λούρδης στη Γαλλία ήταν σχεδόν άδειο. Xθες, Μεγάλο Σάββατο, περίπου 500 προσκυνητές βρίσκονταν στα μονοπάτια ανάμεσα στις δενδροστοιχίες που οδηγούν στη θαυματουργή σπηλιά όπου, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, η Παρθένος Μαρία εμφανίσθηκε το 1858. Στη Γαλλία, πριν από το αυστηρό lockdown που θα ισχύσει για ένα μήνα, οι αρχές επιτρέπουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, επιτρέποντας σε όσους έχουν τη δυνατότητα, να ταξιδέψουν στην περιφέρεια ή να επισκεφθούν στα χωριά τους γονείς τους.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Αυτός είναι ο εφιάλτης που τρέμει ο Μακρόν και κλείδωσε τη Γαλλία
Η Γερμανία ενισχύει για μία ή δύο εβδομάδες τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της. Ενώ η χώρα συζητάει την αυστηροποίηση των μέτρων, καθώς αντιμετωπίζει έξαρση των κρουσμάτων, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες, Μεγάλο Σάββατο, στη Στουτγάρδη, οι περισσότεροι χωρίς μάσκα, για να ζητήσουν «το τέλος της δικτατορίας της Covid».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr