Ιορδανία: Γιατί η Δύση έχασε τον ύπνο της από την κρίση στο Παλάτι
Η Ιορδανία ήταν πάντα ισχυρός και ασφαλής σύμμαχος των δυνάμεων της Δύσης, όπως επίσης και ανάχωμα για το Ισραήλ. Η κρίση στο Παλάτι έχει κάνει τους «μεγάλους» να χάσουν τον ύπνο τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένταση και αναταραχή επικρατεί στην Ιορδανία από την περασμένη εβδομάδα όταν, όπως ισχυρίζεται το Παλάτι, ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά, πρίγκιπας Χάμζα και άλλοι αξιωματούχοι συνωμοτούσαν εναντίον του μονάρχη της χώρας Αμπντάλα, με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων.
Ενώ μέχρι πρόσφατα Συρία και Ιράκ σαρώνονταν από πολέμους και εσωτερικές διαμάχες που έφταναν μέχρι και σε εμφυλίους, στη γειτονική Ιορδανία απολάμβαναν ηρεμία και ασφάλεια, έχοντας ισχυρό σύμμαχο τις ΗΠΑ και αποτελούσαν το ανάχωμα που προστάτευε το Ισραήλ από επιθέσεις. Από το περασμένο Σάββατο η ηρεμία έχει δώσει τη θέση της στην αβεβαιότητα και την ένταση και στο Αμμάν, αλλά και στα υπουργεία Εξωτερικών της Δύσης, όλοι διερωτώνται ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Τι έχει συμβεί; Οι συλλήψεις περίπου 20 αξιωματούχων και μελών της βασιλικής οικογένειας και ο κατ’ οίκον περιορισμός του πρίγκιπα Χάμζα, ετεροθαλούς αδελφού του βασιλιά Αμπντάλα το Σαββατοκύριακο, με την κατηγορία ότι συνομιλούσαν με ξένες δυνάμεις και υπονόμευαν την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα, ξάφνιασε και κυρίως ανησύχησε κατοίκους και συμμάχους.
Διαβάστε επίσης: Ιορδανία: Θρίλερ με τον αδερφό του βασιλιά - Ανακρίθηκε και είναι σε περιορισμό
Οι βρετανικοί Times, γράφουν, ότι «οι αρχές παρακολουθούσαν τον πρίγκιπα - πρώην διάδοχο του θρόνου και τους συλληφθέντες για πολύ καιρό και αποφάσισαν να παρέμβουν όταν διαπίστωσαν ότι πλησίαζε η ώρα της δράσης από μέρους τους, σε συνεργασία με ξένες δυνάμεις, που δεν κατονομάστηκαν».
Η ουσία στην υπόθεση κρύβεται στο γεγονός ότι ο Χάμζα - γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της Αμερικανίδας δεύτερης συζύγου του, βασίλισσας Νουρ - πρόσβαλε τον Αμπντάλα, όταν πλησίασε ηγέτες τοπικών φυλών αλλά και (σύμφωνα με τις κατηγορίες) ξένες δυνάμεις. Όταν έγινε γνωστή η είδηση για τις συλλήψεις, ηγέτες και αξιωματούχοι της Δύσης, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αραβικής Συμμαχίας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον βασιλιά Αμπντάλα, κάτι που δείχνει καθαρά το ειδικό βάρος της Ιορδανίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ύφεση
Ο βασιλιάς Αμπντάλα ανέθεσε στον θείο του, τον πρίγκιπα Χασάν, να μεσολαβήσει στον πρίγκιπα Χάμζα, ώστε να επιλυθεί η κρίση στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα. Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Χάμζα εξέδωσε δήλωση λίγες ώρες μετά τη διαμεσολάβηση, λέγοντας ότι δεσμεύτηκε για το σύνταγμα και ότι έχει υποσχεθεί πίστη στον βασιλιά. Ο πρίγκιπας δήλωσε: «Θέτω τον εαυτό μου στα χέρια της μεγαλειότητάς του βασιλιά ... Θα παραμείνω αφοσιωμένος στο σύνταγμα του αγαπημένου Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας». Ο πρίγκιπας δεν έχει μιλήσει δημόσια από τότε που έστειλε βίντεο στο BBC το σαββατοκύριακο.
Ο Malik Dahlan, επαγγελματίας διαμεσολαβητής και φίλος της οικογένειας, εξέδωσε ξεχωριστή δήλωση, αναφέροντας ότι η διαμεσολάβηση ήταν «επιτυχής» και ότι περίμενε μια λύση «σύντομα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Να τονίσουμε ότι ο πρίγκιπας Χάμζα ήταν πρώτος στη σειρά διαδοχής του βασιλιά Αμπντάλα μέχρι το 2004, όταν ο βασιλιάς όρισε τον γιο του ως διάδοχο. Από τότε το χάσμα μεταξύ του πρίγκιπα Χάμζα και του βασιλιά είναι τεράστιο. Ο γενικός εισαγγελέας του Αμμάν, έχει απαγορεύσει τη δημοσίευση πληροφοριών - στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- σχετικά με τις εντάσεις μεταξύ του βασιλιά και του πρίγκιπα.
Το περασμένο Σάββατο, ο πρίγκιπας Χάμζα έστειλε δύο βίντεο στο BBC, στα οποία ισχυρίστηκε ότι είχε τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Είπε ότι, ένας ανώτερος αξιωματούχος του είχε πει ότι δεν του επιτρέπεται να βγει έξω ή να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, λόγω της κριτικής που εξέφρασε για την κυβέρνηση και τον βασιλιά.
Την Κυριακή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αϊμάν Σαφαντί δήλωσε ότι ο πρίγκιπας είχε επαφές με ξένα πολιτικά κόμματα σχετικά με την αποσταθεροποίηση της χώρας και ότι παρακολουθείται για αρκετό καιρό. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην συμβούλου του βασιλιά και ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, συνελήφθησαν για συνωμοσία. Ωστόσο, κανένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι μεταξύ αυτών που κρατούνται.
Ποιος είναι ο πρίγκιπας Χάμζα
Ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της βασίλισσας Νουρ, ο πρίγκιπας Χάμζα είναι απόφοιτος του Harrow School του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Sandhurst. Παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας. Ορίστηκε ως πρίγκιπας της Ιορδανίας το 1999 και ήταν ο αγαπημένος του Βασιλιά Χουσεΐν, ο οποίος συχνά τον χαρακτήριζε δημόσια ως «χαρά των ματιών μου». Ωστόσο, θεωρήθηκε πολύ νέος και άπειρος για να διαδεχθεί τον Χουσεΐν το 1999. Αντίθετα, ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Αμπντάλα, ανέβηκε στο θρόνο και αμέσως αφαίρεσε από τον Χάμζα τον τίτλο του πρίγκιπα δίνοντάς τον στον γιο του. Η κίνηση θεωρήθηκε ως πλήγμα για τη βασίλισσα Νουρ, η οποία ήλπιζε να δει τον μεγαλύτερο γιο της να γίνει βασιλιάς.
Στην Ιορδανία το πολίτευμα είναι συνταγματική μοναρχία, αλλά οι βασιλείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή και ο βασιλιάς Αμπντάλ έχει εκτεταμένες εξουσίες: Διορίσει κυβερνήσεις, εγκρίνει νόμους και έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας έχει πρωτεύουσα το Αμμάν. πληθυσμό: 6,5 εκατομμύρια, εμβαδόν: 89.342 τ.χλμ., κύρια γλώσσα τα Αραβικά, κύρια θρησκεία την Ισλαμική. Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 72 χρόνια για τους άνδρες και τα 75 για τις γυναίκες.
Διαβάστε επίσης: Ιορδανία: Μωσαϊκό αντιθέσεων, γεύσεων και αρωμάτων (+pics)
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr