Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιατί δεν επισκέφθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ ποτέ επίσημα την Ελλάδα
Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν είχε ποτέ επισκεφθεί με την σύζυγό του βασίλισσα Ελισάβετ την Ελλάδα επίσημα. Γιατί; Η ιστορία μας γυρίζει 99 χρόνια πίσω, όσα και τα χρόνια του εκλιπόντος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε ηλικία 99 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου. Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος αποτέλεσε το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 μέρες, μετά την επέμβαση καρδιάς.
Σύμφωνα με το «Reader’ Digest», θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», το οποίο προβλέπει ότι από σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει σε μια εθνική περίοδο πένθους, που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία του Φίλιππου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, απηύθυνε διάγγελμα προς τον λαό της Βρετανίας, τονίζοντας ότι ο πρίγκιπας «ενέπνευσε τις ζωές αμέτρητων νέων ανθρώπων».
Ωστόσο, ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ, αν και είχαν γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο, επίσημα δεν επισκέφθηκαν ποτέ την Ελλάδα. Ας δούμε το γιατί. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το τέταρτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης de Battenberg και όταν γεννήθηκε του απονεμήθηκε ο τίτλος πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν ο μοναδικός γιος του ζεύγους. Ο Φίλιππος ήταν εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α’ της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913, και εξάδελφος των βασιλέων Γεωργίου Β’ και Παύλου.
Διαβάστε επίσης: Πρίγκιπας Κάρολος: Ο παππούς του Ανδρέας και η γραπτή φράση του «Απαίσιοι πραγματικά οι Έλληνες»
Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γαλλία, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε για λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στη Σκωτία. Ως μέλος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου για την οποία τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. Πριν από την ανακοίνωση του γάμου του με την Ελισάβετ, παραιτήθηκε των ελληνικών βασιλικών τίτλων και του ορθοδόξου δόγματος και πήρε βρετανική υπηκοότητα, ενώ άλλαξε και το όνομά του σε Φίλιππο Mountbatten. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι γιατί η βασίλισσα, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ επίσημα την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της.
Και τονίζουμε το επίσημα, γιατί ανεπίσημα το βασιλικό ζεύγος έχει πατήσει στα ελληνικά χώματα: Ο Φίλιππος βρέθηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να επισκεφθεί τον ξάδερφό του βασιλιά Γεώργιο Β’. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 1950, νυμφευμένος πια με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ προσκλήθηκαν από τον εξάδερφο του Φιλίππου, βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Το 1964, ως βασιλικός σύζυγος, ο Φίλιππος με τον πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας και το το 1965 ο Φίλιππος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στα πλαίσια της επετείου της 25ης Μαρτίου.
Η επίσημη απουσία της βασίλισσας - λέγεται ανεπίσημα ότι - έχει να κάνει με την κακή πορεία και το τέλος του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας, αλλά και την καταδίκη του πατέρα του Φιλίππου από το Στρατοδικείο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ενός έτους, η οικογένειά του εξορίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten. Οι ιστορικοί και οι γνώστες των ζητημάτων του Παλατιού της Βρετανίας, υποστηρίζουν ότι, Φίλιππος είχε άσχημες εντυπώσεις από την Ελλάδα, από τις διηγήσεις των οικείων του, γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του - πρίγκιπα Ανδρέα – που λίγο έλλειψε να πεθάνει στο εκτελεστικό απόσπασμα».
«Ἀπαίσιοι πραγματικῶς εἶναι οἱ ἐδῶ Ἕλληνες»
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο «βασιλόπαις» Ανδρέας, πατέρας του εκλιπόντος Φιλίππου δεν έτρεφε συμπάθεια για τους Έλληνες.
Ο Ανδρέας δεν ακολούθησε τους «6» στο εκτελεστικό απόσπασμα στου Γουδή, χάρις στη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Αγγλίας. Αμέσως μετά την καταδίκη του, ο Ανδρέας και η σύζυγός του Αλίκη αναχώρησαν με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ», το οποίο κατέπλευσε από τον Φαληρικό όρμο στην Κέρκυρα για να παραλάβει την υπόλοιπη οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Ο πρίγκιπας εγκαταστάθηκε σε προάστιο του Παρισιού, υπό την προστασία των Άγγλων.
Η επιστολή που εστάλη στον φίλο του Ιωάννη Μεταξά (1921) και αργότερα παρέθεσε ο τελευταίος στο Ημερολόγιό του, δείχνει τα αισθήματα του Βασιλόπαιδος Ανδρέα προς τους… ομοεθνείς του: «Ἀπαίσιοι πραγματικῶς εἶναι οἱ ἐδῶ Ἕλληνες, ἐκτὸς ἐλαχίστων. Ἐπικρατεῖ Βενιζελισμὸς ὀγκώδης καὶ κατὰ τὴν 15ην Δεκεμβρίου εἶχον κλείσει σχεδὸν ὅλα τὰ καταστήματα. Θὰ ἤξιζε πράγματι νὰ παραδώσωμεν τὴν Σμύρνην εἰς τὸν Κεμὰλ διὰ νὰ τοὺς πετσοκόψῃ ὅλους αὐτοὺς τοὺς ἀχρείους, οἱ ὁποῖοι φέρονται οὕτω κατόπιν τοῦ φοβεροῦ αἵματος ὅπερ ἐχύσαμεν ἐδῶ. Αἵματος τῆς Παλαιᾶς Ἑλλάδος δέ, διότι ὅλα τὰ παιδιὰ τῶν ὁπωσδήποτε καλυτέρων οἰκογενειῶν τῶν ἐνταύθα ὑπηρετοῦν εἰς τὴν Σμύρνην καὶ τὰ μετόπισθεν, ἀλλοίμονον δὲ ἂν ἓν οἱονδήποτε τμῆμα εὑρεθῇ σχηματισμένον μόνον ἀπὸ Μικρασιάτας καὶ ἐνώπιον τοῦ ἐχθροῦ…».
Διαβάστε επίσης: The Crown: Το φρικτό μυστικό που έκρυβαν από τη Βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι το 1982
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr