Ισπανία: Απέλασε 4.800 μετανάστες που πέρασαν από το Μαρόκο στη Θέουτα
Ο ισπανικός στρατός έχει αναπτυχθεί στα σύνορα με το Μαρόκο για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απελπισμένοι μετανάστες εξακολουθούν για ακόμα μία ημέρα να κατακλύζουν τον ισπανικό θύλακα Θέουτα στη Βόρεια Αφρική, ακόμη κι αν ο στρατός έχει αναπτυχθεί στα σύνορα με το Μαρόκο. Τεθωρακισμένα του ισπανικού στρατού βρίσκονται στην παραλία προκειμένου να ανακόψουν την ροή των μεταναστών, ενώ χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.
Παρά τη δράση του ισπανικού στρατού περισσότεροι από 8.000 μετανάστες έφτασαν στη Θέουτα μέσα σε δύο ημέρες, με την ελπίδα να εισέλθουν τελικά στην Ευρώπη από τη Θέουτα, μία από τις δύο περιοχές όπου υπάρχουν χερσαία σύνορα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική. Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων 1.500 ανήλικοι, είτε κολυμπούν γύρω από τον συνοριακό φράχτη είτε περπατούν εκμεταλλευόμενοι την άμπωτη. Ηδη οι ισπανικές Αρχές επαναπροωθήσαν στο Μαρόκο 4.800 μετανάστες, σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό.
Η έκρηξη του μεταναστευτικού κύματος από το Μαρόκο έχει αναχθεί σε νούμερο ένα ζήτημα της ισπανικής κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να υπεραμύνεται της απόφασής αποστολής του στρατούς στην περιοχή. «Οι ξαφνικές αφίξεις παράνομων μεταναστών αποτελούν μία σοβαρή κρίση για την Ισπανία και για την Ευρώπη, επίσης. Θέλω να πω, εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, σε όλους του Ισπανούς, και ειδικά σε εκείνους που ζουν στη Θέουτα και τη Μελίγια, ότι θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.
Η ξαφνική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από το Μαρόκο στην Ισπανία έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο τους. Η Μαδρίτη κατηγορεί το Ραμπάτ ότι χρησιμοποιεί το χαρτί της μετανάστευσης ως εκβιασμό.
Αντίποινα από το Μαρόκο
Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως το μεταναστευτικό κύμα είναι αντίποινα των Αρχών του Μαρόκο για την απόφαση της Ισπανίας να δεχθεί για νοσηλεία τον Μπραχίμ Γάλι, του επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο, οργάνωσης που θέλει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο.
Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου, ο Ελ Μουστάφα Ράμιντ, υπονόησε ότι το Ραμπάτ έχει δικαίωμα να χαλαρώσει τους ελέγχους στα σύνορά του μετά τη νοσηλεία του Γάλι. «Τι περίμενε η Ισπανία από το Μαρόκο, όταν αυτό βλέπει τον γείτονά της να φιλοξενεί τον επικεφαλής μιας ομάδας που πήρε τα όπλα εναντίον του βασιλείου», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Το Μαρόκο έχει το δικαίωμα να χαλαρώσει (…) ώστε η Ισπανία να μάθει ότι κοστίζει το να υποτιμά το Μαρόκο», πρόσθεσε.
Ο Σάντσεθ δεν έκανε τη σύνδεση αυτή, χαρακτηρίζοντας το Μαρόκο φίλο της Ισπανίας, ενώ το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήρε τη συνεργασία με το Ραμπάτ για τον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον, έστρεψε τα βέλη της προς το Μαρόκο για τους χαλαρούς, ανύπαρκτους συνοριακούς ελέγχους. «Τα ισπανικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης και κοινών δεσμεύσεων με το Μαρόκο. Η μετανάστευση αποτελεί βασικό στοιχείο». σημείωσε.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr