Λευκορωσία – Ιάσων Ζήσης: Είδα τον Προτάσεβιτς, αλλά δεν κατάλαβα ποιος είναι
Ο Έλληνας επιβάτης της Ryanair που παρέμεινε στο Μινσκ περιγράφει τι συνέβη μετά την αναγκαστική αλλαγή πορείας του αεροπλάνου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Για τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και το πολιτικό – διπλωματικό θρίλερ γύρω από την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ μίλησε ο Ιάσων Ζήσης, ο Έλληνας επιβάτης της Ryanair, ο οποίος παρέμεινε στο Μινσκ και δεν συνέχισε μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες για το Βίλνιους της Λιθουανίας. «Τον είδα αλλά δεν γνώριζα ποιος είναι ή τι είναι», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζήσης αναφέρει ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, ζει τα τελευταία 4,5 χρόνια στην Πάτρα και είναι μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών. Η σύζυγός του είναι Λευκορωσίδα και ζει μόνιμα στην πατρίδα της, όπως δήλωσε στο kathimerini.gr. Στις 23 Μαΐου ο ίδιος ταξίδευε από την Αθήνα στο Μινσκ με ενδιάμεσο σταθμό το Βίλνιους και είχε ανταπόκριση στις 20:37 της ίδιας ημέρας με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Belavia. «Ο τελικός μου προορισμός ήταν το Μινσκ για να έρθω στη γυναίκα μου που είναι από εδώ. Έμεινα στο τέλος της ουράς και ζήτησα να παραμείνω», λέει. Περίπου 15 λεπτά προτού η πτήση τους φτάσει στο Βίλνιους ο πιλότος τους ενημέρωσε ότι «για λόγους ασφαλείας» θα πρέπει να προσγειωθούν στο Μινσκ. Ο κ. Ζήσης καθόταν στη μέση του αεροπλάνου και όπως λέει από εκείνο το σημείο δεν αντιλήφθηκε τη συνοδεία μαχητικού αεροσκάφους που είχε σταλεί από τη Λευκορωσία. Όταν έφτασαν στο Μινσκ ο ίδιος δεν είδε ότι συνελήφθησαν ο Ρόμαν Προτάσεβιτς και η Ρωσίδα σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα που επέβαιναν στο αεροπλάνο καθώς εκείνη τη στιγμή λέει ότι είχε ήδη προχωρήσει πιο μπροστά στην ουρά για τον σχετικό έλεγχο.
Σημειώνεται ότι ο Ιάσων Ζήσης δεν ήταν ο μόνος επιβάτης που παρέμεινε στο Μινσκ, καθώς στη Λευκορωσία έμειναν και άλλα δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας ονομάζονται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα και Σεργκέι Κουλάκοφ. Ο Έλληνας επιβάτης λέει ότι και αυτοί κατέβηκαν γιατί τελικός προορισμός τους ήταν το Μινσκ και ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης επιβίβασης έμειναν και οι τρεις στο τέλος της ουράς ώστε να συζητήσουν τη δυνατότητα παραμονής τους στη χώρα με τους υπαλλήλους του αεροδρομίου. Από τους 126 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στην πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, 121 συνέχισαν το ταξίδι έως τον τελικό προορισμό μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Μετά την παραμονή του στη Λευκορωσία ο κ. Ζήσης έκανε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε στο Belarus 1, ήθελε να επισκεφτεί την σύζυγό του. «15 λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και θα προσγειωθούμε στο Μινσκ, όπως και έγινε», λέει στην τηλεόραση της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το Belarus 1, οι άλλοι δύο που κατέβηκαν είναι, μία γυναίκα που φέρεται να ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.
Κόντρα για τα περί πρακτόρων της KGB στο αεροσκάφος
Αναταράξεις και εντός της Ελλάδας προκαλεί η πρωτοφανής κίνηση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας να αναγκάσει το αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μινσκ. Οι δηλώσεις του CEO της Ryanair ότι στο αεροσκάφος που βρισκόταν ο αντιφρονών Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, επέβαιναν και «πράκτορες της KGB» προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, τα οποία κάνουν λόγο για αποτυχία της ΚΥΠ. Πάντως όσον αφορά τον Έλληνα επιβάτη, διαψεύδεται κάθε σενάριο περί εμπλοκής του σε κατασκοπεία.
Την ίδια ώρα, στον απόηχο των όσων ισχυρίστηκε ο CEO της Ryanair την Δευτέρα, ότι δηλαδή στο αεροσκάφος επέβαιναν πράκτορες της KGB, οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN, ο Προτάσεβιτς φέρεται να εντόπισε έναν να προσπαθεί να τον τραβήξει φωτογραφία και να προσπαθεί να στείλει τη φωτογραφία αυτή. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε η Μίνα Καραμήτρου επικαλούμενη πληροφορίες από τις Λευκορωσικές αρχές, τα δύο άτομα που κατέβηκαν στο Μινσκ ήταν Λευκορώσοι πολίτες.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr