Πώς η χρήση κινητών έβαλε στο στόχαστρο του FBI το οργανωμένο έγκλημα
Τα μέλη του παγκόσμιου καρτέλ επικοινωνούσαν μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η υπηρεσία επικοινωνιών Anom είναι άγνωστη και μη προσβάσιμη στην πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου, υπήρξε, όμως, το μέσο για να επικοινωνούν μεταξύ τους εγκληματίες σε όλο τον κόσμο. Το FBI, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας (AFP) και τις αστυνομικές αρχές Ευρώπης και Ασίας, απέκτησε πρόσβαση στην υπηρεσία, μέσω της οποίας εντόπισε επικοινωνίες κακοποιών σχετικά με την αγοραπωλησία ναρκωτικών και τον σχεδιασμό δολοφονιών. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Δούρειος Ίππος» και, για την πραγματοποίησή της χρειάστηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις που απασχόλησαν 9.000 αξιωματούχους.
Η επιχείρηση είχε σαν αποτέλεσμα συλλήψεις σε 18 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή ενώ, μόνο στην Αυστραλία συνελήφθησαν περισσότερα από 220 άτομα με 526 κατηγορίες και κατασχέθηκαν 3,7 τόνοι ναρκωτικών,104 όπλα και 45 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Ιδρυτής του καρτέλ οργανωμένου εγκλήματος που διακινούσε ναρκωτικά στην Αυστραλία θεωρείται ο Αυστραλός φυγόδικος Hakan Ayik, ο οποίος συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ζει.
Η πλατφόρμα Anom, που μετά την εξάρθρωση του καρτέλ δεν είναι πλέον ενεργή, ανέφερε ότι η κρυπτογράφησή της, καθώς και η δυνατότητα εξαφάνισης και διαγραφής δεδομένων σε συσκευές τηλεφωνίας που θα έπεφταν σε λάθος χέρια, ήταν «στρατιωτικού βαθμού». Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν εκεί, «δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων που έχουν διαγραφεί, ούτε μέσω ιατροδικαστικής εξέτασης».
Ύποπτοι για συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών του καρτέλ θεωρούνται και δύο Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας, ο Luke Andreou, και ο Εmmanuel Vamvoukakis, σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο Couriermail.com. Η σύλληψη του Vamvoukakis, μάλιστα, έγινε με κινηματογραφικό τρόπο αφού οι αστυνομικοί ανατίναξαν την πόρτα του κρησφύγετού του.
Το Anom παρακολουθούσε μυστικά το FBI από το 2018 ενώ η αυστραλιανή αστυνομία ανέλαβε την αποκρυπτογράφηση των επικοινωνιών στην πλατφόρμα, με βάση τον νόμο TOLA που εισήγαγε η κυβέρνηση την ίδια χρονιά. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison δήλωσε ότι με την επιχείρηση επιτεύχθηκε ένα «βαρύ πλήγμα» ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα που χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένες επικοινωνίες. Την εφαρμογή Anom οι μυστικοί αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση εγκατέστησαν σε ειδικά τροποποιημένη τηλεφωνική συσκευή Google Pixel, την οποία και προώθησαν σε ανθρώπους του υποκόσμου, ώστε να αυξηθεί η βάση χρηστών της. Σε όλο τον κόσμο την πλατφόρμα χρησιμοποιούσαν 12500 χρήστες ενώ, μόνο στην Αυστραλία αυτοί έφτασαν τους 1100.
Η Anom είναι η τρίτη ηλεκτρονική πλατφόρμα οργανωμένου εγκλήματος που εξαφανίζεται, μετά το Ciphr και το Phantom Secure, που χρησιμοποίησαν τροποοποιημένα τηλέφωνα και καταργήθηκαν το 2018. Σύμφωνα με το BBC, την ίδια μέθοδο το 2020 ανά την Ευρώπη έγιναν 800 συλλήψεις μετά την αποκωδικοποίηση και ιχνηλάτηση μηνυμάτων στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή EncroChat.
Μητσοτάκης: Θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Γλυκά Νερά – Εξελίξεις: Στη ΓΑΔΑ για κατάθεση η «ψυχολόγος» της Καρολάιν
Συναγερμός από ΕΦΕΤ: Αποσύρει καλαμάκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας
Wall Street Journal – Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για την προέλευσή του
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr