Γερμανία: Οι πλημμύρες στο πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης
Δύο μήνες πριν τις εκλογές της καγκελαρίας, εξελίσσεται η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει δει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Δύο μήνες απέχουν οι εκλογές, τη στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία την τραγωδία που εξελίσσεται στη Δυτική Γερμανία με τις πλημμύρες. Πίσω στο 2002, όταν είχε πλημμυρίσει ο ποταμός Έλβα τη Σαξονία και τη Βαυαρία, οι «μάχιμες» γαλότσες που φορούσε ο τότε Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όταν επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής, ήταν αυτές που τελικά τον «ξελάσπωσαν». Λίγες μέρες μετά, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός κέρδισε με επτά μονάδες διαφορά, και τελικά επανεξελέγη κατατροπώνοντας τον υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Έντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος από τις διακοπές του είχε διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει στον «πλημμυρο-τουρισμό» του αντιπάλου του.
Στο βάθος η κλιματική κρίση
Τα τελευταία 24ωρα, οι νεκροί από τις πλημμύρες στη χώρα έχουν ξεπεράσει τους 130 και οι αγνοούμενοι τους 1000 και οι απώλειες σε περιουσίες και έργα υποδομής μετριούνται πλέον σε δισεκατομμύρια. Οι εκλογές που απέχουν μόλις δύο μήνες αποτελούν σίγουρα μεγάλο πειρασμό για τους υποψήφιους, όσο και αν επιμένουν για το αντίθετο. «Ουδείς αμφισβητεί ότι αυτή η καταστροφή συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, και ζήτησε «μεγαλύτερη ταχύτητα» στις πολιτικές για το κλίμα. Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε - μετά την αρχική αμηχανία - και ο 'Αρμιν Λάσετ, υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση και Πρωθυπουργός του κρατιδίου που βρέθηκε στο επίκεντρο της θεομηνίας, της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της καταστροφής, έστω και φορώντας μπότες ορειβασίας, καθώς κατά την απουσία της 'Αγγελα Μέρκελ στις ΗΠΑ, εκτελούσε, ως Αντικαγκελάριος, χρέη επικεφαλής της κυβέρνησης. Η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία περιορίστηκε να στείλει το μήνυμα συμπαράστασής της από τις διακοπές μέσω Twitter, περιμένει ενδεχομένως ότι οι πλημμύρες και η συζήτηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δουλεύουν έτσι κι αλλιώς υπέρ της.
Το 2021 όμως δεν είναι 2002, θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει, αφού η σημερινή Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή της. Κι όμως, όσο κυνικό και αν φαίνεται, η διαχείριση αυτής της κρίσης - ή πιο σωστά της εικόνας της - μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Ο 'Αρμιν Λάσετ έχει την ευθύνη του συντονισμού τόσο των επιχειρήσεων διάσωσης όσο και της ταχείας αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών και ως Πρωθυπουργός του κρατιδίου που πλήττεται, έχει θεσμικό ρόλο που του επιτρέπει να βρίσκεται όλη μέρα μπροστά στις κάμερες. Αντίστοιχα ο Όλαφ Σολτς, ως υπουργός Οικονομικών, κρατάει το κλειδί του ταμείου, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν αποζημιώσεις και ανοικοδόμηση κατοικιών και υποδομών. Μόνο η Αναλένα Μπέρμποκ στερείται θεσμικού ρόλου και δεν φαίνεται να βιάζεται να ποζάρει με γαλότσες, ενώ από κύκλους του κόμματός της ακούγεται ότι δεν επιθυμεί να εμποδίσει το έργο των διασωστών με την παρουσία της. Αντιθέτως, θα περιμένει να αρχίσει η συζήτηση για τα αίτια της καταστροφής, για τον τρόπο αποκατάστασης των ζημιών και για την πολιτική προστασίας από καταστροφές.
Όλα τα κόμματα ωστόσο, μπαίνουν στον πειρασμό να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη από την καταστροφή. Και αν η σύνδεση των καταστροφών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και στη Ρηνανία - Παλατινάτο μοιάζει πλέον αυτονόητη, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επιλέγει να εκφράσει την άλλη πλευρά. Ο εκπρόσωπός της για θέματα κλίματος Κάρστεν Χίλζε, τόνισε ότι «οι βροχές και οι πλημμύρες είναι φυσικά φαινόμενα, από τα οποία είναι γεμάτα τα βιβλία της ιστορίας» και υποστήριξε ότι «οι εκπομπές καυσαερίων δεν παίζουν εδώ κανέναν ρόλο». Για «προπαγάνδα γύρω από το κλίμα στην πλάτη των πληγέντων» έκανε λόγο η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλίς Βαϊντέλ.
Στο στρατόπεδο των Πρασίνων, τα λάθη συνεχίζονται: ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κόνσταντιν φον Νοτς με ανάρτησή του στο Twitter συνέδεσε την καταστροφή με τις θέσεις των αντιπάλων του για θέματα όπως το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, ο αγωγός Nordstream 2 και η απολιγνιτοποίηση. Η άποψή του συνοδευόταν μάλιστα από δραματική φωτογραφία από την περιοχή των καταστροφών. Τα σχόλια αποδοκιμασίας που ακολούθησαν την ανάρτησή του τον υποχρέωσαν να την αποσύρει, αλλά και να απολογηθεί, παραδεχόμενος ότι «μια τέτοια κατάσταση δεν προσφέρεται καθόλου για πολεμικά τουίτ».
Οι αντιδράσεις του Τύπου
Με αυτή την αφορμή, η εφημερίδα Die Welt, σε σημερινό της σχόλιο, θυμάται την περίπτωση του Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2002 και σημειώνει: «Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ο κ. Λάσετ εννοεί αυτό που λέει για την ευθύνη του να βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής. Αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο υποψήφιος για την Καγκελαρία γνωρίζει εξίσου καλά και την αξία της εικόνας». «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ φροντίδας και σόου», γράφει το Δίκτυο RND στην ιστοσελίδα του και σχολιάζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις «δεν είναι καλό να μένει κανείς μακριά, αλλά ούτε και να κάνει υπερβολικό θόρυβο, γιατί τότε μπορεί να δημιουργηθεί η υποψία ότι το ζήτημα δεν είναι η ουσία». Το ARD σχολιάζει την «πράξη ισορροπίας στην καταστροφή», ενώ η Sueddeutsche Zeitung γράφει σε σχόλιό της ότι «ο 'Αρμιν Λάσετ έβγαλε από τη ντουλάπα το σακκάκι των κρίσεων» και επισημαίνει ότι με την παρουσία στον τόπο της καταστροφής «θέλει να πει στον κόσμο: διαχειρίζομαι καλά τις κρίσεις». Στο παρασκήνιο, συνεχίζει η εφημερίδα, «αναβοσβήνει η επιγραφή "κλιματική αλλαγή", η οποία δε ρίχνει οπωσδήποτε θετικό φως στο πρόσωπο του CDU». Το ZDF με τη σειρά του δε φαίνεται να πείθεται από την «συνειδητά χωρίς δημοσιογράφους» επίσκεψη του 'Αρμιν Λάσετ στα χωριά που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές. «Χωρίς δημοσιογράφους, ναι, αλλά με την τηλεόραση της BILD», τονίζει, αναφερόμενο στη συνέντευξη που έδωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. 'Αλλωστε τι νόημα θα είχε τελικά η βοήθεια, αν δεν την μάθει κανείς; Ο επικοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Χόενχάιμ Φρανκ Μπρετσνάιντερ έχει πάντως μια συμβουλή για τους υποψηφίους: «Μην βοηθάτε δημοσίως, πχ μεταφέροντας σάκους με άμμο, αλλά μόνο ακούγοντας προσεκτικά τους πληγέντες ή τους διασώστες - έστω και φορώντας γαλότσες».
Νέα μέτρα - Μύκονος: Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μουσικής
Ψυχρή λίμνη: Πότε έρχεται στην Ελλάδα – Φέρνει βροχές και καταιγίδες
Πλημμύρες στη Γερμανία: Κατηγορίες ότι δεν αντέδρασαν έγκαιρα οι αρχές
Επιστολή Άγκυρας στον ΟΗΕ: Ζητεί αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
Γλυκά Νερά – Πατέρας Καρολάιν: Άνανδρη η πράξη του Μπάμπη, θέλω δικαιοσύνη για την κόρη μου
Αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας η Ευρώπη, με την Ρωσία να κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου – Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος
Ο Έλον Μασκ στηρίζει ακροδεξιό ακτιβιστή στη Βρετανία και επιτίθεται στους Εργατικούς
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ανοιχτές πόρτες σε συρμό του ΗΣΑΠ
Ιβάν Σαββίδης: «Αδιανόητο να προσεγγίζουν το πούλμαν του ΠΑΟΚ» - Τι ζήτησε ενόψει της ρεβάνς με την ΑΕΚ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr