Τουρκικές αντιδράσεις κατά ΗΠΑ και ΕΕ για τα Βαρώσια: «Να ανασκευάσουν»
Οι πρώτες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση Τουρκοκύπριων και Τουρκίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Οι πρώτες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ στηλιτεύουν τη στάση της διεθνούς κοινότητας και την εγκαλούν για τη δύο μέτρα και δύο σταθμά αντιμετώπιση των Τουρκοκύπριων και της Τουρκίας.
Μουσταφά Σεντόπ: Πού ήταν οι ΗΠΑ όταν σφάζονταν οι Τουρκοκύπριοι;
Ο Μουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος της τουρκικής βουλής, αντέδρασε σκληρά στις καταδικαστικές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) σχετικά με τις εξαγγελίες Ερντογάν στην Κύπρο.
«Είναι πλέον παράλογο να δοκιμάζουμε ακόμη την ίδια μέθοδο που έχει δοκιμαστεί εδώ και 47 χρόνια για άλλα 10, 20 και 40 χρόνια. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος πήγε και συναντήθηκε με τον Ερσίν Τατάρ και παρουσίασαν μια νέα πρόταση. Για την Τουρκία η ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο είναι μία πραγματικότητα και γι’ αυτό προτείνουμε ένα μοντέλο δύο κρατών. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Οι Ελληνοκύπριοι ας ιδρύσουν το δικό τους κράτος στο νότο. Μία λύση στη βάση των δύο λαών και των δύο κρατών, αυτό είναι το νέο σημείο για διαπραγμάτευση», υποστήριξε. «Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ντρέπεται και να μη μιλάει», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, και συνέχισε: «Η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να λέει τίποτα για τα Βαρώσια, τα οποία ήταν κλειστά για την Τουρκία, λόγω της στάσης της».
«Υποστηρίζετε τους Έλληνες… Εάν το να στέκεστε δίπλα τους είναι δικαίωμα για κάποια άλλα κράτη, είναι φυσικό δικαίωμα και για την Τουρκία να βρίσκεται δίπλα στην Τουρκική Δημοκρατία στα βόρεια. Είναι το πλέον φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας, τόσο για την κοινή ιστορία, αλλά και για τη μουσουλμανική δημογραφική δομή της περιοχής. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα ή τα μούτρα να λέει το ο,τιδήποτε για αυτό. Τί έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1974; Επέβαλαν εμπάργκο στην Τουρκία επειδή επενέβη ασκώντας τα δικαιώματά της, τα οποία απορρέουν από τη συνθήκη των Εγγυήσεων. Εάν επρόκειτο να επιβάλλετε εμπάργκο, γιατί δεν μιλήσατε όταν οι Τούρκοι σφαγιάζονταν στα «αιματοβαμμένα Χριστούγεννα» το 1963; Γιατί δεν μιλήσατε μετά το πραξικόπημα του Σαμψών το 1974; Η Τουρκία πήγε επειδή χυνόταν αίμα εκεί. Η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί έναν κόσμο με τέτοια διπλά στάνταρντς», τόνισε ο Μουσταφά Σεντόπ.
ΗΠΑ και ΕΕ να ανασκευάσουν
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας στις δηλώσεις της διεθνούς κοινότητας που στηλίτευσαν τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Βαρώσια, την κάλεσε να ανασκευάσει.
«Διάβασα και παρακολούθησα τις αντιδράσεις από την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Εδώ, πρέπει να τεθεί η ακόλουθη ερώτηση: «Γιατί όλοι αυτοί που δείχνουν αυτήν την αντίδραση δεν μιλούν και κατά του σφετερισμού των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τούρκων στη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; Αναμένουμε από όλους όσοι κάνουν αυτές τις δηλώσεις να υιοθετήσουν μια δίκαιη προσέγγιση βασισμένη στα δύο ισότιμα κράτη και κοινωνίες και να επανεξετάσουν αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε.
Απάντηση στον Μουσταφά Ακιντζί
Ο Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε και στις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ότι «το γόητρο των κρατών δεν μετριέται με το μεγαλείο των κτιρίων τους. Μετριέται με τη δημοκρατία, το σεβασμό των ελευθεριών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο και τη δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών τους». Όπως είπε ο Ομέρ Τσελίκ, «Ο Ακιντζί ποτέ δεν υπερασπίστηκε τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αντιθέτως, ήταν πάντα στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις που έκανε και ήταν κοντά στις ελληνικές θέσεις».
«Ο πρόεδρός μας εφαρμόζει μια ανυποχώρητη πολιτική»
«Σήμερα, ο πρόεδρός μας εφαρμόζει μια πολιτική μη υποχώρησης ενάντια στις διάφορες επιθέσεις κατά της ΤΔΒΚ, που στόχο έχουν να σφετεριστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, προσθέτοντας ότι εκείνοι που ενοχλήθηκαν από τις εξαγγελίες Ερντογάν είναι οι Ε/Κ και οι Έλληνες. «Κοιτάξτε ποιος νοιώθει ενοχλημένος. Ο πρώην πρόεδρος Ακιντζί ενοχλήθηκε. Οι Ε/Κ ενοχλήθηκαν. Εκείνοι που υπερασπίζονται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ενοχλήθηκαν», είπε.
Τζουμχουριέτ: 3 στρατηγικά λάθη του Ερντογάν στην Κύπρο
Αντίστοιχα, κι οι αντιδράσεις του τύπου για τις εξαγγελίες Ερντογάν είναι επικριτικές. Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η ναυαρχίδα των ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για τρία βασικά στρατηγικά λάθη που διαπράχθηκαν κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα:
- Οι κυβερνήσεις στην Τουρκία πάντοτε ενήργησαν στο Κυπριακό με την υποστήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στο Κυπριακό: Ινονού, Ντεμιρέλ, Ετζεβίτ πέτυχαν χωρίς να αφήσουν ποτέ αυτήν την πολιτική. Το AKP (και ο Ερντογάν) ενήργησαν σχεδόν αγνοώντας την τουρκική εθνοσυνέλευση και την αντιπολίτευση. Παρουσίασαν μια εικόνα μιας διχασμένης Τουρκίας στο Κυπριακό.
- Επέλεξε να συνεχίσει την ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ στην Κύπρο: Επανέλαβε το λάθος στη Συρία και την Αίγυπτο. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει μια εξαιρετική ευαισθησία σε αυτό το ζήτημα και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις.
- Προκάλεσε διχασμό και πόλωση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία βρίσκεται ήδη σε δίλημμα μεταξύ ομοσπονδίας και ανεξάρτητου κράτους. Ο Ερντογάν αντί να επιλύσει το πρόβλημα, το εμβάθυνε.
Αυτά τα τρία μεγάλα λάθη έχουν βάλει σπόρους πολύ επιβλαβείς για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας (και του κράτους)».
Σαμπάχ: Η Τουρκία μετά τα Βαρώσια έβαλε ταφόπλακα στην ευρωπαϊκή της ένταξη
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» πάντως υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν με την κίνηση αυτή που έκανε στα Βαρώσια έβαλε ουσιαστικά την «ταφόπλακα» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γεγονός που –σύμφωνα με την εφημερίδα- επιβεβαίωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με τις δηλώσεις της μετά τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου. «Η Τουρκία, με αυτό το βήμα, έκανε σαφές ότι δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η «Σαμπάχ».
Χουριέτ: «Προετοιμασία για κήρυξη «Τουρκοκυπριακού Κράτους»
Η εφημερίδα «Χουριέτ» σχολιάζει από την πλευρά της ότι οι απανωτές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το όνομα του ψευδοκράτους «αποτελούν προετοιμασία για την ανακήρυξη του Τουρκοκυπριακού Κράτους».
1.5 εκατ. ευρώ το προεδρικό μέγαρο στα Κατεχόμενα
Πάντως, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα μέσα, το προεδρικό μέγαρο που υποσχέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα αναμένεται να στοιχίσει περίπου 1.5 εκατ. ευρώ και οι επικριτές της κυβέρνησης αναρωτιούνται αν αυτό το «λουσάτο» έξοδο θα βγει κι αυτό από τις τσέπες του τουρκικού λαού.
Μετάλλαξη Δέλτα – Αρκουμανέας: Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης – Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα
Freedom Pass: Αλαλούμ στα ΚΕΠ για τα voucher 150 ευρώ σε νέους – Τι απαντά ο Γεωργαντάς
Προκλήσεις Ερντογάν στα Βαρώσια: Διεθνής κατακραυγή για τη στάση της Τουρκίας
Φολέγανδρος – Γυναικοκτονία: Εξιτήριο για τον 30χρονο από το κέντρο υγείας – Σκληρή δήλωση Κούγια
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr