Ιαπωνία: Μακάκοι σε καταφύγιο αποκτούν τον πρώτο θηλυκό αρχηγό αγέλης εδώ και 70 χρόνια
Η Yakei πήρε την πρώτη θέση αφού κατατρόπωσε τον Sanchu, το alpha male που ήταν αρχηγός της «ομάδας Β» στο νησί Kyushu για πέντε χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε ένα σπάνιο φαινόμενο στον κόσμο των πιθήκων, ένα εννιάχρονο θηλυκό, γνωστό ως Yakei, έγινε η αρχηγός μιας ομάδας 677 ιαπωνικών μακάκων σε ένα φυσικό καταφύγιο στο νησί Κιούσου στην Ιαπωνία.
Η πορεία της Yakei προς την κορυφή ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν νίκησε την ίδια της τη μητέρα για να γίνει το άλφα θηλυκό της ομάδας στον ζωολογικό κήπο Takasakiyama στην πόλη Oita. Ενώ αυτό θα ήταν το αποκορύφωμα για τις περισσότερες θηλυκές μαϊμούδες, η Yakei αποφάσισε να ανταγωνιστεί με το βάρος των 10 κιλών τα αρσενικά.
Στα τέλη Ιουνίου, προκάλεσε και τα έβαλε με τον Sanchu, το 31χρονο αρσενικό που ήταν αρχηγός της «ομάδας Β» στο καταφύγιο για πέντε χρόνια.
Έκπληκτοι οι φύλακες του Takasakiyama, όπου δεν έχει υπάρξει ποτέ θηλυκός αρχηγός πιθήκων στην 70χρονη ιστορία του καταφυγίου, πραγματοποίησαν ένα «τεστ φιστικιών» στις 30 Ιουνίου, βάζοντας ξηρούς καρπούς για την ομάδα και βλέποντας ποιος έφαγε πρώτος. Ο Sanchu απομακρύνθηκε και έδωσε στην Yakei την πρώτη ευκαιρία να φάει το κέρασμα, επιβεβαιώνοντας την αρχηγική της θέση.
«Από τότε, η Yakei σκαρφαλώνει στα δέντρα και τα κουνάει, κάτι που αποτελεί έκφραση δύναμης και πολύ σπάνια συμπεριφορά στα θηλυκά», δήλωσε στον Guardian ο Satoshi Kimoto, ξεναγός στην Takasakiyama. «Περπατάει με την ουρά της σηκωμένη, κάτι που είναι επίσης πολύ ασυνήθιστο για ένα θηλυκό», πρόσθεσε ο Kimoto, ο οποίος δήλωσε ότι το προσωπικό του καταφυγίου δεν γνωρίζει τα αίτια της κυριαρχικής συμπεριφοράς της Yakei.
Το Takasakiyama, που ιδρύθηκε ως καταφύγιο για τους πιθήκους το 1952, φιλοξενεί περίπου 1.500 μακάκους, οι οποίοι χωρίζονται μεταξύ της ομάδας Α και της ομάδας Β. Οι πίθηκοι ζουν κυρίως στο δάσος του βουνού στο κέντρο του καταφυγίου, περιφέρονται ελεύθερα και κατεβαίνουν στο έδαφος για τροφή που τους παρέχουν οι φύλακες.
Ο πληθυσμός των ιαπωνικών μακάκων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 100.000 και είναι ευρέως διαδεδομένος σε τρία από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας: Kyushu, Honshu και Shikoku.
Είναι γνωστό ότι μερικές φορές οι μακάκοι είναι επιθετικοί και οι πεζοπόροι, οι ορειβάτες και οι επισκέπτες του καταφυγίου Takasakiyama συνιστάται να μην διατηρούν οπτική επαφή μαζί τους, καθώς αυτό ερμηνεύεται ως πρόκληση.
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μπήκε στις Αδάμες η φωτιά - Δραματικές στιγμές
Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες
Κορονοϊός: 3.428 κρούσματα, 14 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι
Αντετοκούνμπο: Γιάννης και Θανάσης ακύρωσαν τη γιορτή στα Σεπόλια λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr