Μεταρρυθµίσεις και οικονοµία θόλωσαν τη λάµψη του Πούτιν
Η αποδοχή του Ρώσου προέδρου βυθίστηκε σε χαµηλό 13 ετών, ενώ για πρώτη φορά πάνω από τους µισούς Ρώσους ζητούν την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ασθενής οικονοµική ανάπτυξη, η πτώση του διαθέσιµου εισοδήµατος και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Ρωσία φαίνεται ότι έχουν επισκιάσει την εξωτερική πολιτική του Βλαντιµίρ Πούτιν, που τα προηγούµενα χρόνια εκτόξευε τη δηµοτικότητά του στα ύψη.
Η αποδοχή του Ρώσου προέδρου βυθίστηκε σε χαµηλό τουλάχιστον 13 ετών, ενώ για πρώτη φορά πάνω από τους µισούς Ρώσους επιθυµούν την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης.
Η «θλιβερή» διαπίστωση για τη δηµοτικότητα του Πούτιν έγινε από το κρατικό ινστιτούτο δηµοσκοπήσεων VTsIOM. Στις 13 Ιανουαρίου η δηµοτικότητα του προέδρου υποχώρησε στο 33,4%, σηµειώνοντας πτώση 20 ποσοστιαίων µονάδων σε σύγκριση µε τις προεδρικές εκλογές του περασµένου Μαρτίου και 30 µονάδων από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριµαίας πριν από µία πενταετία.
Αναλυτές βρετανικών µέσων ενηµέρωσης («FT», «The Times») επισηµαίνουν ότι, παρά την απουσία πραγµατικής αντιπολίτευσης και πραγµατικών εκλογικών αντιπάλων και παρά την τεράστια επιρροή του προέδρου στα ρωσικά µίντια, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν είναι άτρωτος µπροστά στα οικονοµικά προβλήµατα της χώρας.
Πέρυσι το καλοκαίρι ο Ρώσος πρόεδρος προώθησε µεταρρυθµίσεις στο ασφαλιστικό που αύξησαν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης (από τα 60 στα 65 για τους άνδρες και από τα 55 στα 63 για τις γυναίκες), γεγονός που οδήγησε σε βουτιά τη δηµοτικότητά του.
Το αρνητικό ρεκόρ αυτό τον µήνα καταγράφηκε πιθανότατα λόγω ενός επιπλέον µέτρου που εισήχθη την 1η Ιανουαρίου και µείωσε περισσότερο το πραγµατικό εισόδηµα των Ρώσων πολιτών, της αύξησης του ΦΠΑ από 18% σε 20%.
Το πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα µειώθηκε για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά πέρυσι λόγω των δυτικών οικονοµικών κυρώσεων που ακολούθησαν την προσάρτηση της Κριµαίας, συρρικνώνοντας τη χρηµατοδότηση µερικών από τις µεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες και εξασθενίζοντας το ρούβλι, αλλά και λόγω της πτώσης των παγκόσµιων τιµών του πετρελαίου, που είναι το βασικό εξαγώγιµο προϊόν της χώρας.
«Οι κύριοι στόχοι µας είναι να βελτιώσουµε την ποιότητα ζωής του λαού µας, των Ρώσων πολιτών, και να διασφαλίσουµε βιώσιµη και ταχεία οικονοµική ανάπτυξη ταυτόχρονα αλλάζοντας τη δοµή της οικονοµίας µας» είπε ο Πούτιν την περασµένη εβδοµάδα στο Υπουργικό Συµβούλιο.
Μια ξεχωριστή έρευνα που διενήργησε το Levada Center, το µοναδικό ανεξάρτητο ινστιτούτο δηµοσκοπήσεων της Ρωσίας σύµφωνα µε τα βρετανικά µίντια, έδειξε µάλιστα ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών (το 53%) θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Ντµίτρι Μεντβέντεφ. Οι λόγοι που ανέφεραν οι ερωτηθέντες ήταν η αποτυχία αντιµετώπισης του πληθωρισµού και η συρρίκνωση των εισοδηµάτων.
Με το καινούργιο έτος οι καταναλωτές αγοράζουν σε ανεβασµένες τιµές, µεταξύ άλλων, το γάλα, τα αβγά, τους χυµούς, τα τυριά και την µπίρα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά δύο µονάδες. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, πάνω από το 13% των Ρώσων (20 εκατοµµύρια) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που έχει οριστεί στα 150 ευρώ µηνιαίο εισόδηµα.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr