«Ήρθαν για την κόρη μου»: Αφγανές ανύπαντρες μητέρες χάνουν τα παιδιά τους από τους Ταλιμπάν
Η ζωή για τις ανύπαντρες μητέρες στο Αφγανιστάν ήταν πάντα στιγματισμέν, με τους Ταλιμπάν όμως στην εξουσία η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την επομένη της πτώσης της Mazar-i-Sharif, της πρωτεύουσας της επαρχίας Balkh του Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν στις 14 Αυγούστου, ένοπλοι ήρθαν για την εξάχρονη κόρη της Raihana.
Χήρα όταν ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν το 2020, η Raihana μεγάλωνε το παιδί της ως ανύπαντρη μητέρα. Μετά το θάνατο του συζύγου της είχε πολεμήσει τα πεθερικά της για την επιμέλεια της κόρης της και κέρδισε, χάρη στα δικαιώματα που είχε βάσει του αφγανικού αστικού δικαίου - το οποίο ορίζει ότι οι ανύπαντρες γυναίκες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους αν μπορούν να τα συντηρήσουν οικονομικά.
Τώρα, με την πόλη της στα χέρια των Ταλιμπάν, η Raihana ήταν μόνη της. «Την επομένη της πτώσης της Mazar-i-Sharif, ο γαμπρός μου εμφανίστηκε στο σπίτι του πατέρα μου, όπου ζούσα, με μαχητές των Ταλιμπάν απαιτώντας να τους δώσω την κόρη μου», δήλωσε η Raihana στον Guardian.
Η Raihana ήταν τυχερή. Αυτή και η κόρη της δεν ήταν στο σπίτι όταν έφτασαν οι ένοπλοι. Μόλις το άκουσε, πήρε το παιδί της και έφυγε από το Mazar-i-Sharif για την Καμπούλ.
«Ήθελαν να μου πάρουν την κόρη μου», είπε. «Κρυφτήκαμε σε σακιά με αλεύρι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και όταν μας βρήκε ο οδηγός τον παρακαλέσαμε να μας πάει στην Καμπούλ».
Μόλις έφτασε στην αφγανική πρωτεύουσα, η Raihana πήγαινε από πρεσβεία σε πρεσβεία αναζητώντας βοήθεια. Τελικά η αδελφή της, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφερε να τους βάλει και τους δύο σε μια πτήση από το Αφγανιστάν για να σωθούν. Τώρα βρίσκονται στο Μάντσεστερ.
«Κατάφερα να φύγω από το Αφγανιστάν μετά από τόσες κακουχίες. Είμαι τόσο χαρούμενη που η κόρη μου είναι μαζί μου», λέει η Raihana. «Ευχαριστώ την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», λέει.
Μια ζωή πάντα στιγματισμένη
Η ζωή για τις ανύπαντρες μητέρες στο Αφγανιστάν ήταν πάντα στιγματισμένη από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Τώρα, με τους Ταλιμπάν να έχουν τον έλεγχο, οι ελάχιστες προστασίες που είχαν εξαφανίστηκαν και η κατάστασή τους γίνεται όλο και πιο απελπιστική.
Η Yalda, μια 28χρονη, ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών, κρύβεται στην Καμπούλ, καθώς ο πρώην σύζυγός της κυνηγάει τα παιδιά της.
«Ο πρώην σύζυγός μου είναι πλέον μέλος των Ταλιμπάν και προσπαθεί να μου πάρει τα παιδιά μου», δήλωσε. «Το σπίτι του πατέρα μου είναι περικυκλωμένο. Τους παρενοχλούν συνεχώς, αναζητώντας εμένα και τα παιδιά μου. Θέλει να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται». Η Yalda λέει ότι τρομοκρατούνταν από τον σύζυγό της για χρόνια. «Ο πατέρας μου κανόνισε τον γάμο όταν ήμουν μόλις 14 ετών. Δεν ήξερα τίποτα για τον γάμο - ήμουν κι εγώ ακόμα παιδί», λέει.
Λίγο αργότερα η Yalda έμεινε έγκυος και απέκτησε άλλα δύο παιδιά στα χρόνια που ακολούθησαν. Ανακάλυψε επίσης ότι ο σύζυγός της ήταν μέλος των Ταλιμπάν. Λέει ότι ο γάμος τους ήταν ένας γάμος βίας και κακοποίησης.
«Δεν άφηνε την κόρη μας να πάει στο σχολείο. Με χτυπούσε με τη ζώνη του όταν επέμενα [να πάει στο σχολείο]. Το σώμα μου είναι γεμάτο σημάδια από τη βία του», λέει.
Το 2014, η Yalda αποφάσισε ότι είχε βαρεθεί. «Μια χειμωνιάτικη νύχτα, όταν ο σύζυγός μου ήταν με τους Ταλιμπάν, πήρα τα παιδιά μας και το έσκασα. Έκανε πολύ κρύο και ήταν σκοτεινά, αλλά κατάφερα να ξεφύγω με τη βοήθεια του γείτονά μας. Πήρα τα παιδιά μου και μπήκα σε ένα αυτοκίνητο που πήγαινε στην Καμπούλ», είπε.
Η Yalda κατέφυγε στο Πακιστάν και επέστρεψε στο Αφγανιστάν μόνο όταν ο σύζυγός της συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Όταν επέστρεψε, της δόθηκε η επιμέλεια των παιδιών της, αλλά τώρα που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, είναι τρομοκρατημένη για το τι θα συμβεί. Εξακολουθεί να κρύβεται και ελπίζει ότι η αίτησή της για βίζα στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχής, αλλά δεν έχει ιδέα πώς θα μπορέσει να φύγει.
«Έχω υπομείνει τόσα πολλά για χάρη των παιδιών μου από το 2014», λέει. «Έχω ανεχτεί πολύ πόνο για να τους προσφέρω. Ήμουν και μητέρα και πατέρας γι' αυτά. Δεν θα τα εγκαταλείψω ποτέ, αλλά χρειάζομαι βοήθεια για να τα κρατήσω μαζί μου», καταλήγει.
* Τα ονόματα των γυναικών δεν είναι τα αληθινά τους και έχουν αλλάξει από τον Guardian
Προβάδισμα 4 μονάδων σε Χάρις δίνει το πρώτο exit poll: Τι δείχνουν τα στοιχεία στις κρίσιμες πολιτείες – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr