AUKUS: Το μικρό αγγλοσαξονικό ΝΑΤΟ εγκαινιάζει τον «Ψυχρό Πόλεμο» στον Ειρηνικό
Οργισμένη αντίδραση από Πεκίνο - Το Παρίσι μιλά για «πισώπλατη μαχαιριά» - Διαμαρτύρεται και η Νέα Ζηλανδία ενώ η Ιαπωνία στηρίζει τη συνεργασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Ως ένα «ιστορικό βήμα για να εμβαθύνουμε και να επισημοποιήσουμε τη συνεργασία» ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, χρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη στρατηγική συνεργασία AUKUS, την οποία ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον. Όμως την ίδια ώρα οι αντιδράσεις της Κίνας αλλά και της Γαλλίας είναι σφοδρές, με την αναπτυσσόμενη υπερδύναμη της Ανατολής να μιλά για νέο Ψυχρό Πόλεμο και το Παρίσι να κάνει λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, καθώς βλέπει τις βλέψεις τους στην περιοχή να «μπαίνουν στον πάγο».
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει βοήθεια προς την Αυστραλία ώστε να αποκτήσει τα πρώτα πυρηνικά υποβρύχια της ιστορίας της, αλλά οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως απώτερος στόχος είναι να αλλάξουν οι ισορροπίες στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και να αναχαιτιστεί η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη.
«Αυτό θα είναι από τα πιο σύνθετα και απαιτητικά έργα του κόσμου, εδώ και δεκαετίες, που απαιτούν την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ από την πλευρά του ο Αυστραλός ομόλογός του τόνισε ότι «για τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, θα δουλεύουμε μαζί για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να το επιτύχουμε».
Η Ιαπωνία στηρίζει τη συνεργασία
Στο πλευρό των AUCUS, όπως ονομάστηκε η συνεργασία από τα αρχικά γράμματα των τριών χωρών, στέκεται και η Ιαπωνία, η οποία ανησυχεί εξίσου από την κινεζική εξάπλωση στην περιοχή και επιθυμεί να μπει φρένο.
Ο γ.γ του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας Κοτσουνόμπυ Κάτο δήλωσε για τη συμφωνία: «Η ενδυνάμωση της συνεργασίας ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού».
Οργισμένη αντίδραση από το Πεκίνο
Το Πεκίνο οργισμένο αντιδρά, κάνοντας λόγο για «ψυχροπολεμικές τακτικές». Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».
Με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει: «Η συμφωνία υποβαθμίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά παιχνίδια, που βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων χωρών».
Εξηγήσεις ζητεί η Γαλλία - Τορπίλη στο «συμβόλαιο του αιώνα»
Η ανακοίνωση της συμφωνίας πυροδοτεί την άμεση αντίδραση της Γαλλίας, που ζητεί εξηγήσεις από τις 3 σύμμαχες χώρες. Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση της συμφωνίας το Παρίσι είδε τη συμφωνία για προμήθεια υποβρυχίων που έχει συνάψει με την Αυστραλία, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, να σπάει. «H εμπιστοσύνη “έσπασε”. Είμαι σήμερα θυμωμένος, όπως πολλοί. Αυτό δεν γίνεται μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.
Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία και για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο ίδιος στον France Info. «Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογράμμισε ότι η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της. «Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό δήλωσε. Δείχνει «ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», ανέφερε.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας έσπευσε να καθησυχάσει τη Γαλλία: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανταγωνιστούμε τους Γάλλους. Οι Γάλλοι είναι από τους πιο στενούς μας στρατιωτικούς συμμάχους στην Ευρώπη». Βέβαια θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μία απλή δήλωση για να καθησυχάσει το Παρίσι.
Η Νέα Ζηλανδία αντιτίθεται στα πυρηνικά υποβρύχια
Η Νέα Ζηλανδία αντιτίθεται επίσης στο έργο των τριών χωρών, τονίζοντας ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου των πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα. «Αντιλαμβάνονται, προφανώς, τη θέση μας για τη δημιουργία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και τη χρήση τους στην περιοχή» δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Κουμουτσάκος: Ένα μικρό, παράπλευρο, αγγλοσαξωνικό ΝΑΤΟ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη συνεργασία AUKUS κάνοντας λόγο για «ένα μικρό, παράπλευρο, αγγλοσαξωνικό ΝΑΤΟ».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός σημειώνει για τη συνεργασία ότι «1.Μια περίοδος ψυχρής ειρήνης στον κόσμο & ψυχρού πολέμου στον Ειρηνικό εγκαινιάζεται. 2.Ένα μικρό, παράπλευρο, αγγλοσαξωνικό ΝΑΤΟ γεννιέται. 3.Η Ευρώπη παρακάμπτεται. 4.Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα επείγει όσο ποτέ».
Στοπ στις βλέψεις της Γαλλίας στην περιοχή
Μετά από αυτή τη θεαματική ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητης τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Review της Αυστραλίας ότι η Καμπέρα θα συμφωνία υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία και θα αποκτήσει τώρα ένα αμερικανικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο.
Σύμφωνα με το POLITICO, η νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων δίνει στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της στον Ειρηνικό ένα νέο ισχυρό εργαλείο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την κινεζική στρατιωτική επέκταση και έρχεται ως συνέχεια της ανάπτυξης ενός βρετανικού αεροπλανοφόρου στον ειρηνικό και των πρόσφατων διελεύσεων γαλλικών και γερμανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το Παρίσι δεν είναι πολύ πιθανό να παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη. Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.
Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια
«Με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων.
«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστεί ποτέ αυτή την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης είναι με την Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση, θεμελιώδης. Θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές».
Δεν υπήρξε καμία αναφορά χθες στην Κίνα χθες ούτε στις προφορικές δηλώσεις, ούτε στο ανακοινωθέν, στο οποίο γινόταν λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα συμμαχία στοχεύει πρώτα και κύρια τις περιφερειακές βλέψεις του Πεκίνου.
Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει μετά την εκλογή του ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα, πολιτική και του προκάτοχού του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, και όχι απαραίτητα με κατά μέτωπο αντιπαράθεση.
Χθες, ο ίδιος είπε ότι θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή της δύναμης μας, τις συμμαχίες μας» και ότι επιθυμεί «αυτές να τις αναβαθμίσει για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις απειλές του σήμερα και του αύριο».
Το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Γαλλία σπάει
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί επίσης στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.
Αλλά η ανακοίνωση της Τετάρτης, παρά τις προσεκτικές δηλώσεις του Μπάιντεν, κινδυνεύει να ψυχράνει μια άλλη συμμαχία, αυτή με τη Γαλλία, εάν η Αυστραλία καταγγείλει αυτή που μερικές φορές αναφέρεται ως «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία. Μια συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε το 2016 από την Αυστραλία, αλλά η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, προβλέπει την κατασκευή 12 πυροκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.
Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο «σοφός» που έκανε καλύτερο το μπάσκετ
AUKUS: Συνεργασία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας στον Ειρηνικό - Οργή Κίνας που βλέπει Ψυχρό Πόλεμο
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr