Κυπριακό - Ερσίν Τατάρ: Δεν σκεφτόμαστε αποκεντρωμένη ομοσπονδία
Επιμένει σε ένα «μοντέλο δύο κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο» ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διαψεύδει ότι υπάρχει συζήτηση με τους Βρετανούς για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» και επιμένει στο μοντέλο των δύο κρατών.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού ύπατου αρμοστή Στήβεν Λίλυ ότι οι πρωτοβουλίες της Βρετανίας είναι συμβατές με την ιδέα Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «στη δική μας ατζέντα δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει συζητηθεί επίσημα μαζί μας, ούτε θα το συζητήσουμε ποτέ. Η θέση μας είναι καθαρή και σαφής. Η εδώ διαπραγματευτική μου ομάδα με τον ΥΠΕΞ μου είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Άγκυρα, αξιολογούμε τα θέματα. Δεν θα εγκρίνω ποτέ καμιά συμφωνία που θα μπορούσε να μας αποκόψει στο μέλλον με την Τουρκία και να αποκόψει τους δεσμούς μας. Η επιμονή μου πάντα είναι το μοντέλο δύο κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, βασισμένο στην κυριαρχική ισότητα. Μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές και λεπτομέρειες, αλλά είναι ουσιαστικά κυριαρχική ισότητα και δουλειά δύο κρατών που ζουν δίπλα -δίπλα . Άλλωστε στην Κύπρο υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστά κράτη. Κανείς να μην περιμένει ότι θα αφανίσουμε την ΤΔΒΚ, η οποία είναι το κράτος’ των Τ/Κ και αυτό θα υπάρχει πάντα», ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ.
Ο Ερσίν Τατάρ θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου και δεν απέκλεισε ακόμη και τριμερή συνάντηση με το Νίκο Αναστασιάδη και το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Θα κάνουμε σαφές στη Νέα Υόρκη ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη θέση μας (για λύση δύο κρατών στην Κύπρο) μετά τη Γενεύη. Επιμένουμε στην πρόταση των 6 σημείων που υπέβαλα στην Γενεύη και ιδιαίτερα στη διασφάλιση του καθεστώτος διεθνούς ισότητας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αυτός είναι ένας εθνικός αγώνας, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε αυτό», είπε ο Ερσίν Τατάρ.
«Συμφωνία για την επίτευξη κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο μπορεί να είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα», ισχυρίστηκε ο Τ/Κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο έχει μετατραπεί σε Ε/κ δημοκρατία» και ότι η «ΤΔΒΚ και η Ε/Κ Δημοκρατία της Κύπρου θα μπορούσαν να συνεργαστούν.
Οι Έλληνες σκέφτονται «πώς μπορούμε να συνδέσουμε την Κύπρο με την Ελλάδα»
Ο Ερσίν Τατάρ είπε «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μία δομή, όπου η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειοψηφία με μια ενιαία κυριαρχία. Η πολιτική μου είναι να διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία. Αυτή είναι η διαφορά μου».
Ο Τ/Κ ηγέτης αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν θα υποχωρήσουν από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην περιοχή».
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτή η εθνική υπόθεση (Κύπρος) ανήκει τόσο στην Τουρκία όσο και στον τ/κ λαό. Ο σκοπός μας είναι κοινός, οι αξίες μας κοινές. Στα χειρότερα η Τουρκία ήταν μαζί μας, έστειλαν τα παιδιά τους και πέθαναν ως ήρωες. Είναι πλέον ουσιαστικό και αναπόφευκτο να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στην Κύπρο, στο βορρά».
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε ότι δεν απέφυγε ποτέ τον διάλογο. «Αποφεύγουμε μόνο να δώσουμε το έναυσμα για μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία. Εάν αυτές οι ανεπίσημες συνομιλίες μετατραπούν σε επίσημες συνομιλίες, πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το διεθνές ισότιμο καθεστώς. Για αυτό απαιτείται ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Έχουμε ήδη πει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η έναρξη επίσημων συνομιλιών, καθώς ακόμη δεν υπάρχει και δεν υπάρχει κοινός τόπος (μεταξύ των μερών). Ωστόσο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να παραβρεθούμε σε οποιαδήποτε συνάντηση ανεπίσημα», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και είπε ότι δεν θεωρεί αυτή τη δήλωση ειλικρινή και ότι «οι Έλληνες εξακολουθούν να σκέφτονται ‘Πώς μπορούμε να συνδέσουμε την Κύπρο με την Ελλάδα’» και ότι εξέφρασαν αυτές τις φιλοδοξίες τους σε τελευταίες εκδηλώσεις.
Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο «σοφός» που έκανε καλύτερο το μπάσκετ
AUKUS: Συνεργασία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας στον Ειρηνικό - Οργή Κίνας που βλέπει Ψυχρό Πόλεμο
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr