Peng Shuai: Αγωνία για την τύχη της κινέζας τενίστριας – Το χρονικό της εξαφάνισης και οι διάσημοι που είχαν την ίδια τύχη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η εξαφάνιση της σταρ του τένις Peng Shuai (Σουάι Πενγκ) στην Κίνα μετά την καταγγελία της σε βάρος πρώην κορυφαίου αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος για σεξουαλική επίθεση, έριξε τα φώτα της δημοσιότητας σε παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς αντιφρονούντες, διασκεδαστές, επιχειρηματίες και άλλους που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις αρχές.
Το Associated Press καταγράφει αντίστοιχες περιπτώσεις ατόμων που εξαφανίστηκαν.
Τι συνέβη στην Peng Shuai
Παρά την κατακραυγή στον κόσμο του τένις και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ασχοληθεί άμεσα με την κατηγορία που ανήρτησε στο διαδίκτυο η πρωταθλήτρια του τένις πριν από περισσότερες από δύο εβδομάδες. Η Peng κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Zhang Gaoli, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και μέλος της πανίσχυρης Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.
Η Peng, 35 ετών, είναι πρώην Νο 1 παίκτρια στο γυναικείο διπλό, η οποία κέρδισε τίτλους στο Wimbledon το 2013 και στο Γαλλικό Open το 2014. Συμμετείχε επίσης σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που καθιστά την εξαφάνισή της ακόμη πιο εμφανή, καθώς το Πεκίνο πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου.
. #WhereIsPengShuai pic.twitter.com/51qcyDtzLq
— NaomiOsaka大坂なおみ (@naomiosaka) November 16, 2021
Η Peng έγραψε σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 2 Νοεμβρίου ότι η Zhang την ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του πριν από τρία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της. Η ανάρτηση διαγράφηκε γρήγορα από τον λογαριασμό της στο Weibo, μια κορυφαία κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα screenshoots της κατηγορίας διαδόθηκαν γρήγορα στο κινεζικό διαδίκτυο.
Γιατί εξαφανίζονται άνθρωποι στην Κίνα
Η Κίνα λέει ότι είναι ένα έθνος "που κυβερνάται από το νόμο", αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τελικά την εξουσία και υπάρχουν μεγάλες γκρίζες ζώνες εφαρμογής του νόμου. Ο έλεγχος του Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στις αρχές να κρατούν κρυφές τις πληροφορίες για τις εξαφανίσεις και να στοχοποιούν τους επικριτές, αν και τέτοιες ειδήσεις συχνά βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια από ανεξάρτητες και διεθνείς πηγές.
Μεταξύ των διασημοτήτων στον κόσμο της ψυχαγωγίας, η εμπλοκή με τις αρχές μπορεί να αποβεί μοιραία για την καριέρα τους. Για τους επιχειρηματίες, μπορεί να σημαίνει απώλεια του κύρους, της πρόσβασης στην αγορά και πιθανή φυλάκιση. Για τους πολιτικούς αντιφρονούντες, συχνά σημαίνει εξαφάνιση στο απέραντο κράτος ασφαλείας, χωρίς πρόσβαση στην οικογένεια ή νομική προσφυγή.
Ακόμη και πριν αναλάβει την εξουσία το 1949, το Κομμουνιστικό Κόμμα πέρασε από πολυάριθμους γύρους άγριων εσωτερικών διαμαχών, κατά τη διάρκεια των οποίων όσοι έχαναν, εξαφανιζόταν με συνοπτικές διαδικασίες. Κατά την Πολιτιστική Επανάσταση του 1966-76, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί και μουσικοί κλείστηκαν για χρόνια στη φυλακή χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, συχνά σε απομόνωση.
Σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας του κόμματος χειρίζεται τις περισσότερες σημαντικές κατηγορίες εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι μπορεί να εξαφανιστούν για μήνες πριν εκδοθεί μια λιτή δήλωση που λέει ότι βρίσκονται υπό έρευνα για "σοβαρές παραβιάσεις κανόνων και κανονισμών". Αργότερα ανακοινώνονται βαριές ποινές, με ελάχιστες ή καθόλου λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες ή τα στοιχεία που προσκομίζονται εναντίον τους.
Ποιοι διάσημοι έχουν εξαφανιστεί
Στα αξιοσημείωτα πρόσωπα που έχουν εξαφανιστεί υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες περιλαμβάνονται ο επιχειρηματίας Jack Ma και η διάσημη ηθοποιός Fan Bingbing.
Ο Ma, ο πιο επιφανής επιχειρηματίας της Κίνας και ιδρυτής της Alibaba Group, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, σταμάτησε να εμφανίζεται δημοσίως αφότου επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές ως υπερβολικά συντηρητικές σε μια ομιλία του τον Οκτώβριο του 2020.
Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση διέταξε την Ant Group του Ma, μια χρηματοοικονομική υπηρεσία που προέκυψε από την επιχείρηση ηλεκτρονικών πληρωμών της Alibaba, να αναστείλει το προγραμματισμένο χρηματιστηριακό ντεμπούτο στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη.
Οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν ότι ο Ma είχε τεθεί υπό κράτηση. Φίλοι του Μα φέρονται να δήλωσαν ότι δεν είχε συλληφθεί, αλλά αποφάσισαν να παραμείνουν σιωπηλοί μετά από επικρίσεις για τα σχόλιά του. Ο Ma επανεμφανίστηκε δύο μήνες αργότερα σε ένα βίντεο του Ιανουαρίου 2020 που κυκλοφόρησε η Alibaba, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην εξαφάνισή του.
Η Fan εξαφανίστηκε για τρεις μήνες πριν από την είδηση ότι οι φορολογικές αρχές διέταξαν την ίδια και τις εταιρείες που εκπροσωπούσε να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επιχειρηματίας Duan Weihong εξαφανίστηκε το 2017 και ο σύζυγός της, Desmond Shum, δήλωσε ότι δεν είχε νέα της για τέσσερα χρόνια μέχρι που ετοιμαζόταν να εκδώσει ένα βιβλίο για τη διαφθορά μεταξύ των κινεζικών ελίτ. Ο Shum δήλωσε στο περιοδικό Time ότι η σύζυγός του τον παρακάλεσε σε ένα τηλεφώνημα να μην εκδώσει το βιβλίο του, "Red Roulette".
Η Duan, επίσης γνωστή ως Whitney Duan, αναφέρθηκε από τους New York Times σε μια σειρά άρθρων του 2012 σχετικά με τον οικογενειακό πλούτο του τότε πρωθυπουργού Wen Jiabao, του δεύτερου τη τάξη ηγέτη της Κίνας. Παραμένει ασαφές τι ακριβώς προκάλεσε την εξαφάνισή της.
Ένας μεγιστάνας των ακινήτων, ο Ren Zhiqiang, εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2020, αφού επέκρινε τον χειρισμό του προέδρου Xi Jinping σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού. Ο Ren καταδικάστηκε αργότερα την ίδια χρονιά σε 18 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της διαφθοράς.
Σε μια σπάνια περίπτωση που εμφανίστηκε στο φως της δημοσιότητας, ο Σουηδός πολίτης Gui Minhai εξαφανίστηκε το 2015, όταν πιστεύεται ότι απήχθη από Κινέζους πράκτορες από το παραθαλάσσιο σπίτι του στην Ταϊλάνδη. Αυτός και άλλοι τέσσερις που εργάζονταν για την ίδια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ που εξέδιδε βιβλία επικριτικά για το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαφανίστηκαν όλοι περίπου την ίδια εποχή και εμφανίστηκαν μήνες αργότερα υπό αστυνομική κράτηση στην ηπειρωτική Κίνα.
Δικαστήριο στην ανατολική Κίνα τον καταδίκασε αργότερα σε 10 χρόνια φυλάκιση για "παράνομη παροχή πληροφοριών στο εξωτερικό".
Η Κίνα έχει επίσης εξαφανίσει και ορισμένους ξένους. Οι Καναδοί Michael Kovrig και Michael Spavor συνελήφθησαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2018, λίγο μετά τη σύλληψη από τον Καναδά της Meng Wanzhou, της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei, κατόπιν αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ. Η Κίνα καθυστέρησε να ανακοινώσει τις συλλήψεις τους για ημέρες και στη συνέχεια αρνήθηκε ότι οι συλλήψεις συνδέονταν μεταξύ τους. Οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι τον Σεπτέμβριο, αφού επετράπη στη Μενγκ να επιστρέψει στην Κίνα.
Ακόμη και ένας επιστήμονας, ο ερευνητής γονιδιακής επεξεργασίας He Jiankui, εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα για σχεδόν ένα χρόνο αφού ανακοίνωσε την αμφιλεγόμενη έρευνά του σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ. Τελικά καταδικάστηκε για άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια τον Δεκέμβριο του 2019.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr