Τζακ Μα: Ο ιδιοκτήτης της Alibaba που κανένας δεν ήθελε για υπάλληλο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τι πιθανότητα έχει κάποιος να αποτύχει να προσληφθεί σε πάνω από 30 μικροδουλειές, ακόμη και ως υπάλληλος fast Food στην αλυσίδα KFC, και να καταλήξει στα επόμενα χρόνια με περιουσία πάνω από 37 δισ. δολάρια;
Ο Τζάκ Μα είναι ένας από τους πλουσιότερους Κινέζους επιχειρηματίες, με το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα του Forbes και των New York Times ως ο «πιο ισχυρός Κινέζος» ενώ έχει βραβευτεί ως ο «κορυφαίος επιχειρηματίας της χρονιάς» το 2004.
Κι όμως, ο αυτοδημιούργητος ιδιοκτήτης της πανίσχυρης Alibaba, δεν είχε τη στόφα του επιχειρηματία από κούνια, ούτε γεννήθηκε σε πλούσια και ισχυρή οικογένεια. Και φυσικά δεν ήταν από εκείνες τις διάνοιες με υποτροφίες στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου που κλεισμένοι σε υπόγεια και γκαράζ δημιουργήσαν στα 17 τους λογισμικά κερδίζοντας ατράνταχτές περιουσίες, γράφει το imerisia.gr.
Αντίθετα, δυσκολεύτηκε να μπει ακόμη και στο πανεπιστήμιο του Χανγκτσόου όπου χρειάστηκε να επαναλάβει τις εξετάσεις εισαγωγής 4 φορές για να πάρει τελικά το πτυχίο του στην αγγλική γλώσσα το 1988 και ξεκίνησε την καριέρα του από την πόλη Χανγκτσόου της Κίνας με μοναδικό του εφόδιο ότι... μιλούσε αγγλικά.
Είχε πει κάποτε ότι όταν έψαχνε για δουλειά απέτυχε και στις 30 δουλειές καθώς θεωρούσαν ότι «δεν είναι καλός». «Πήγα ακόμα και στην KFC , όταν ήρθε στην πόλη μου. Είκοσι τέσσερις άνθρωποι πήγαν για δουλειά. Είκοσι τρεις έγιναν αποδεκτοί. Ήμουν ο μόνος που απορρίφθηκε» έλεγε χαριτολογώντας.
Από καθηγητής, ιδιοκτήτης της Alibaba
Τα επόμενα χρόνια εργαζόταν ως καθηγητής και κανείς, ίσως ούτε και ο ίδιος, φανταζόταν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα γινόταν ο πανίσχυρος ιδιοκτήτης της Alibaba, του μεγαλύτερου ιστοτόπου ηλεκτρικών αγορών στον κόσμο, όταν ο ίδιος απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή σε ηλικία 33 ετών.
Το 1995, με τη βοήθεια διαδικτυακών του φίλων κατάφερε να φτάσει στις ΗΠΑ όπου αποφασίζει να πάρει δάνειο 20.000 δολαρίων και να φτιάξει με τη γυναίκα του την πρώτη του επιχείρηση. Η εταιρεία με την επωνυμία «Κίνα Κίτρινες Σελίδες» κατάφερε τα επόμενα 3 χρόνια να έχει αξία 800,000 δολαρίων.
Ήταν η αρχή για ένα λαμπρό επιχειρηματικό μέλλον με τον Μα, να έχει στραφεί αποκλειστικά στην κατασκευή ιστοσελίδων για Κινεζικές εταιρείες.
Από το 1998 έως το 1999, διετέλεσε επικεφαλής μιας εταιρείας πληροφορικής που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ από το κινεζικό κέντρο διεθνούς Ηλεκτρονικού Εμπορίου, μια υπηρεσία του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας.
Το 1999 παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Κίνα και στην πόλη που γεννήθηκε για να ιδρύσει την Alibaba, στο διαμέρισμά του με μια ομάδα 18 φίλων του.
Την επόμενη χρονιά, η Alibaba, είχε ήδη αξία 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Μα να γίνεται ο βασιλιάς των e-shop. Το 2003 ίδρυσε την Taobao Marketplace, το Alipay, το Ali mama και το Lynx με την EBay να διεκδικεί να εξαγοράσει την Taobao με τον Μα να απορρίπτει την προσφορά τους, προτιμώντας την πρόταση του Τζέρι Γιανγκ, συν-ιδρυτή του Yahoo, να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η απόρριψη από το Χάρβαρντ και η μυστηριώδης εξαφάνισή του
Και μπορεί το Χάρβαρντ να απέρριψε και τις 10 αιτήσεις του για να σπουδάσει σε αυτό, δεν είναι οι λίγες οι φορές που τον καλεί πλέον ως επίτιμο ομιλητή για να δώσει διαλέξεις στα αμφιθέατρά του, όπως και η Σχολή Ουάρτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το περίφημο ΜΙΤ και φυσικά το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Από τη δεκαετία του 2000 έως και σήμερα, οι διακρίσεις δεν σταματούν. Το Μάιο του 2009, το περιοδικό Τime χαρακτήρισε τον Μα ως «μία από τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες», με τον διάσημο Άντι Ιγκνάτιους, πρώην αρχισυντάκτη του Time, να δηλώνει ότι «ο Κινέζος επιχειρηματίας του Διαδικτύου είναι γλυκομίλητος και μιλάει πολύ καλά αγγλικά».
Το BusinessWeek τον επέλεξε ως ένα από Πιο Ισχυρούς Ανθρώπους της Κίνας, ενώ και το Forbes τον αποκάλεσε «έναν από τους 10 πιο Αξιοσέβαστους Επιχειρηματίες στην Κίνα».
Ακολούθησαν δεκάδες διακρίσεις με την πιο σημαντική για εκείνον το 2013, όταν το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα με τον ίδιο να έχει μεταφέρει πλέον την έδρα των επιχειρήσεων του στην πόλη που γεννήθηκε, όπου και ζει.
Κι ενώ τα βραβεία έπεφταν βροχή, με τον Μα να έχει στραφεί στη φιλανθρωπική του δράση και το Forbes να τον αποκαλεί «ήρωα της φιλανθρωπίας» για την συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της καταστροφής και της φτώχειας, το 2020 εξαφανίζεται ξαφνικά.
Είχε προηγηθεί, μια ομιλία του στη Σαγκάη, όπου επέκρινε τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας με αποτέλεσμα η κινεζική κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα στην αυτοκρατορία του.
Το επόμενο διάστημα, ο όμιλος Alibaba βρέθηκε στο στόχαστρο για μονοπωλιακές πρακτικές και συγκεκριμένα ότι αξιώνει την αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του, αποκλείοντας τους ανταγωνιστές του. Αυτό οδήγησε τις κινεζικές αρχές να επιβάλλουν στην εταιρεία πρόστιμο 2,78 δισ δολαρίων.
Σήμερα ο Τζακ Μα, στα 56 του χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη φιλανθρωπία και τη ζωγραφική, δηλώνοντας ότι «είναι ήρεμος και κοιτάει μπροστά».
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr