Κορονοϊός - Ιαπωνία: Επαναστατική επιστημονική θεωρία υποστηρίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα αυτοκαταστράφηκε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απότομο τέλος φαίνεται πως έλαβε το πέμπτο και μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιαπωνία, το οποίο προκλήθηκε από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε όλον τον πλανήτη. Οι επιστήμονες ερευνώντας πώς συνέβη αυτό και έχουν καταλήξει στο ότι η μετάλλαξη Δέλτα με κάποιο τρόπο «αυτοεξαφανίστηκε».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Japan Times, στα μέσα Αυγούστου, η Ιαπωνία σημείωσε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφοντας περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Πλέον ημερησίως καταγράφονται μόλις 70 κρούσματα, ενώ τον Νοέμβριο καταγράφονται σε γενικές γραμμές μονοψήφιοι αριθμοί θανάτων κάθε μέρα.
Η μείωση των κρουσμάτων αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού της χώρας (πάνω από 75% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως), στην καθολική χρήσης της μάσκας και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πτώση των κρουσμάτων στη χώρα είναι μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως και δεν έχει παρατηρηθεί σε τέτοιο βαθμό σε άλλες χώρες, που τα νούμερα εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων κινούνται σε παρόμοια επίπεδα.
Η επιστημονική θεωρεία της αυτοκαταστροφής
Σύμφωνα με επιστήμονες, ο κύριος λόγος της μείωσης των κρουσμάτων φαίνεται να σχετίζεται με γενετικές αλλαγές που υφίσταται ο κορονοϊός κατά την αναπαραγωγή του. Σύμφωνα με μια επαναστατική θεωρία που προτάθηκε από τον Ituro Inoue, γενετιστή στο Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής της χώρας, η μετάλλαξη Δέλτα συσσώρευσε πολλές υπομεταλλάξεις στη μη δομική πρωτεΐνη του ιού που διορθώνει σφάλματα (nsp14) με αποτέλεσμα ο ίδιος ο ιός να δυσκολεύεται να επιδιορθώσει τα γενετικά σφάλματα και τελικά να «αυτοκαταστραφεί».
Οι ιοί RNA, όπως αυτός που προκαλεί τον Covid-19, τείνουν να έχουν πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξης, γεγονός που τους βοηθά να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτό ανοίγει την πόρτα για μια λεγόμενη «καταστροφή από σφάλμα», όταν οι κακές μεταλλάξεις συσσωρεύονται και τελικά προκαλούν την πλήρη εξαφάνιση ενός στελέχους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι άνθρωποι στην Ασία έχουν ένα αμυντικό ένζυμο που ονομάζεται APOBEC3A που επιτίθεται σε ιούς RNA, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη COVID-19, σε σύγκριση με τους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αφρική. Έτσι, οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής και το Πανεπιστήμιο Niigata μελέτησαν πώς η πρωτεΐνη APOBEC3A επηρεάζει την πρωτεΐνη nsp14 και αν μπορεί να εμποδίσει τη δραστηριότητα του κορονοϊού.
Η πρωτεΐνη nsp14 φαίνεται να προσφέρει μια μορφή διόρθωσης σφαλμάτων που βοηθά το γονιδίωμα του ιού να παραμείνει κάτω από το όριο της «καταστροφής από σφάλμα». Στην περίπτωση του πέμπτου κύματος του Covid-19 στην Ιαπωνία, η nsp14 της παραλλαγής Δέλτα απέτυχε σε αυτή τη δουλειά, πιστεύει ο Inoue, με βάση τη γενετική μελέτη δειγμάτων που συλλέχθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. «Σοκαριστήκαμε κυριολεκτικά όταν είδαμε τα ευρήματα», είπε ο ερευνητής στους Japan Times. «Η παραλλαγή Δέλτα στην Ιαπωνία ήταν εξαιρετικά μεταδοτική και [απέτρεπε] άλλες παραλλαγές. Αλλά καθώς οι μεταλλάξεις συσσωρεύτηκαν, πιστεύουμε ότι τελικά έγινε ένας ελαττωματικός ιός και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του».
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr