Τσίχλα μειώνει τον κορονοϊό στο σάλιο - Πώς λειτουργεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Μια πειραματική τσίχλα, η οποία περιέχει μια πρωτεΐνη που «παγιδεύει» σε μεγάλο βαθμό τα σωματίδια του κορονοϊού, μπορεί να περιορίσει την ποσότητα (φορτίο) του ιού στο σάλιο και έτσι να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του, ιδίως όταν ένας φορέας του ιού μιλάει ή βήχει, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένρι Ντάνιελ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Molecular Therapy» (Μοριακή Θεραπεία), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα με δείγματα σάλιου και ρινοφάρυγγα από ανθρώπους μολυσμένους από τον κορονοϊό.
Πώς λειτουργεί η τσίχλα
Η πρωτεΐνη ACE2 υπάρχει στην κυτταρική επιφάνεια και ο ιός τη χρησιμοποιεί ως «πύλη» εισόδου σε αυτά για να τα μολύνει.
Διαπιστώθηκε ότι τα ιικά σωματίδια προσκολλώνται στους «υποδοχείς» (απομίμηση των πραγματικών στα ανθρώπινα κύτταρα) της πρωτεΐνης ACE2 στην τσίχλα. Έτσι, το ιικό φορτίο στα δείγματα εμφάνισε μείωση πάνω από 95%.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η τσίχλα με τις πρωτεΐνες που παγιδεύουν τον ιό, προσφέρει μια γενική φθηνή στρατηγική για την προστασία των ασθενών από τις περισσότερες στοματικές ιικές επαναλοιμώξεις μέσω της μείωσης του ιικού φορτίου ή της ελαχιστοποίησης της μετάδοσης του σε άλλους».
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr