Γιατί ένα τεράστιο αστέρι πάνω στη Σαγράδα Φαμίλια προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ένα μεγάλο αστέρι με 12 ακτίνες τοποθετήθηκε σε έναν από τους βασικούς πύργους της Σαγράδα Φαμίλια, το ανολοκλήρωτο αριστούργημα του Αντόνι Γκαουντί. Το αστέρι έχει βάρος 5,5 τόνους, είναι επτά μέτρα από άκρη σε άκρη και θα φωτιστεί στις 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Ισπανία γιορτάζει την Άμωμη Σύλληψη. Ωστόσο οι ντόπιοι δεν βλέπουν την προσθήκη με καλό μάτι.
Κάτοικοι της Βαρκελώνης κατηγορούν το θρησκευτικό ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη Σαγράδα Φαμίλια. Ο Σαλβαδόρ Μπαρόσο, εκπρόσωπος μίας ένωσης κατοίκων, χαρακτήρισε «αισθητικά απαίσιο» το αστέρι που τοποθετήθηκε στη βασιλική.
Γιατί ανησυχούν οι κάτοικοι
Το βασικό ζήτημα που θέτουν για την ακρίβεια είναι πως το ίδρυμα θα προχωρήσει με το σχέδιο να κατασκευάσει μια τεράστια σκάλα που θα οδηγηθεί στη- μη ολοκληρωμένη ακόμη- κεντρική είσοδο της Σαγράδα Φαμίλια. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα πρέπει να κατεδαφιστούν τρία οικοδομικά τετράγωνα, εκτοπίζοντας περίπου 1.000 οικογένειες και επιχειρήσεις.
Gigantic 12-pointed star –which weighs 5.5 tonnes and measures 7 metres from point to point– atop Barcelona's Sagrada Família rekindles residents’ complaints, they accuse Catholic foundation in charge of Gaudí‘s church of highhandednesshttps://t.co/hkL3wZp9wg
— Alfons López Tena 🦇 (@alfonslopeztena) November 29, 2021
Η μία από τις ενώσεις κατοίκων, στις αρχές του μήνα ζήτησε να μπει τέλος σε όλες τις εργασίες μέχρι να καταλήξουν στα μελλοντικά σχέδια οι κάτοικοι, το ίδρυμα και το δημοτικό συμβούλιο. Η άλλη ένωση κινήθηκε νομικά κατά της σκάλας που έχει προταθεί.
Ο Χαβιέ Μαρτίνεζ, γενικός διευθυντής του ιδρύματος, τόνισε πως είναι ανοιχτοί σε προτάσεις για τη σκάλα, αλλά πρόσθεσε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει αν θα τη συμπεριλάβει στο νέο αστικό σχέδιό του. Μέχρι στιγμής ο δήμος δεν έχει πάρει απόφαση και με τις εκλογές να απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο, μπορεί να είναι απρόθυμος να συμφωνήσει σε σχέδιο που περιλαμβάνει την κατεδάφιση δεκάδων σπιτιών, σημειώνει ο Guardian.
Την ίδια ώρα, ο Μπαρόσο σημειώνει πως η σκάλα είναι δουλειά μαθητών του Γκαουντί μετά τον θάνατό του και ότι δεν ήταν κομμάτι των αρχικών σχεδίων του αρχιτέκτονα, που καταστράφηκαν στο ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου.
Γνωστοί ντόπιοι αρχιτέκτονες λένε ότι οι πρόσφατες εργασίες δεν μπορούν να θεωρηθούν του Γκαουντί, άποψη συμμερίζεται και η Unesco, που έχει αναγνωρίσει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο το τμήμα της βασιλικής που ολοκληρώθηκε όσο ζούσε ο αρχιτέκτονας.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr