Μετάλλαξη Όμικρον: Σε συναγερμό η παγκόσμια κοινότητα - Οι κρίσιμες εβδομάδες και το τείχος άμυνας που πρέπει να χτιστεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, καθώς τα μηνύματα που συγκεντρώνονται από ειδικούς επιστήμονες μιλούν για μια παραλλαγή που όπως όλα δείχνουν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι ακόμα είναι άγνωστο αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να την καλύψουν. Όλοι καταλήγουν στο ότι ακόμα πρέπει να διεξαχθούν οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον της πανδημίας, την ώρα που κρούσματα, νεκροί και διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τουλάχιστον την Ευρώπη.
Καμπανάκι από G7
Η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον είναι «πολύ μεταδοτική», απαιτεί «επείγουσα δράση», προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.
«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας, πολύ μεταδοτικής παραλλαγής του Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση» εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.
«Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες χώρες», προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.
Οι χώρες της G7 αναγνώρισαν «τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια», προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας «επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη».
Φάουτσι: «Ο Covid-19 μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ»
Ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο CBS ότι ο Covid-19 «μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ», ενώ επέμεινε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει «να ζήσει με αυτό».
Ο επιστήμονας τόνισε επίσης ότι άλλες ασθένειες, όπως η ευλογιά, εξαφανίστηκαν μόνον έπειτα από μια «πολύ, πολύ, πολύ εντατική καμπάνια εμβολιασμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι ο συνδυασμός των εκατομμυρίων ανεμβολίαστων Αμερικανών και η μειωμένη λήψη μέτρων προστασίας από όσους έχουν εμβολιαστεί, υπονομεύουν την ανοσία της κοινότητας και ως εκ τούτου υπονομεύεται και η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα.
«Το τι θα συμβεί με το πέμπτο κύμα εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τα 80.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτα υψηλό νούμερο και ότι αυτός ο αριθμός θα πρέπει να πέσει στις 10.000.
Ωστόσο, ο Φάουτσι εκτιμά πως είναι δυνατόν η πανδημία Covid-19 να γίνει τόσο διαχειρίσιμη ώστε να μην επηρεάζει τη λειτουργία της κοινωνίας.
Ιολόγος του εργαστηρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ στο OPEN: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει - Την ανιχνεύουν τα τεστ;
Όλα τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού ανέλυσε μιλώντας αποκλειστικά στο OPEN TV και την Αδαμαντία Λιόλιου η Ευτυχία Βάρδα, επικεφαλής ιολόγος του εργαστηρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, η ομάδα του οποίου ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Αφρική. Η επιστήμονας εξήγησε το αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσο αλλά και αν την πιάνουν τα εμβόλια.
«Καθημερινά βλέπουμε περίπου 2.000 με 3.000 κρούσματα την ημέρα. Είχαμε ξαφνικά τη νέα μετάλλαξη και παρατηρήσαμε πολύ γρήγορη μετάδοση. Πιστεύουμε πως θα επικρατήσει. Τον επόμενο μήνα θα είναι κυρίαρχη και δυστυχώς αυτό θα γίνει κοντά στα Χριστούγεννα», είπε η κυρία Βάρδα.
Σύμφωνα με την επιστήμονα, η εν λόγω παραλλαγή δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο σε αυτό το χρονικό σημείο δεν προκαλεί βαριά νόσηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών το περνά ήπια στο σπίτι, μια μόνο μικρή μερίδα του πληθυσμού μπήκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν νόσησε βαριά.
«Έχουμε δει την τοποθέτηση του ΠΟΥ για την επαναμόλυνση και είναι όντως ανησυχητική. Είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς στο σημείο αυτό να υπάρχουν αποδείξεις», εξήγησε.
Τι είπε για τα εμβόλια και τη μετάλλαξη
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη, η κυρία Βάρδα επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν έρευνες γι' αυτό. «Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προστατέψει 100%. Σε κάθε περίπτωση θα είναι βοηθητικό», σημείωσε.
Για το αν τα τεστ την ανιχνεύουν, τόνισε πως τα μοριακά σίγουρα ναι ενώ πρέπει να ερευνηθεί αν ισχύει το ίδιο και για τα rapid.
Καθηγητής γενετικής: Η χειρότερη που έχει εντοπιστεί ποτέ
Την έντονη ανησυχία του για το νέο στέλεχος του κορονοϊού, αυτό που ονομάστηκε μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε στο ethnos.gr o ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραλλαγή ως τη «χειρότερη που έχει εντοπιστεί ποτέ» και υπογραμμίζει ότι «είναι φρικιαστικό το γεγονός ότι αποτελεί την πιο βαριά μεταλλαγμένη έκδοση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, η οποία έχει πολύ μακρύ κατάλογο μεταλλάξεων».
Ειδικότερα και κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη, η ανησυχία εδράζεται σε τρεις λόγους:
- Για πρώτη φορά εντοπίζεται στέλεχος του κορονοϊού με τόσες πολλές μεταλλάξεις, ο συνολικός αριθμός των οποίων φτάνει τις 50. Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ περιέχει και άλλες 18 μεταλλάξεις στο υπόλοιπο γενετικό υλικό της.
- Πολλές από τις μεταλλάξεις του νέου στελέχους υπάρχουν και στην παραλλαγή Δ, στην οποία προσδίδεται πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα. Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου εκτιμάει ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει κατά 100% υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και έχει τουλάχιστον την ίδια μεταδοτικότητα με την παραλλαγή Δ.
- Το νέο στέλεχος της Μποτσουάνας έχει καταφέρει να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα πρέπει να ελεγχθεί, αν και κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.
«Παρ’ όλα αυτά και για να δώσουμε μία αισιόδοξη νότα, θα πρέπει να πούμε ότι και το προγονικό της Μποτσουάνας στέλεχος, αυτό της Νοτίου Αφρικής, είχε τη δυνατότητα να διαφεύγει τα αντισώματά μας, αλλά, ευτυχώς, δεν επικράτησε. Ελπίζω, όταν αξιολογηθεί και πειραματικά το στέλεχος της Μποτσουάνας, να αποδειχθεί ότι η τωρινή ανησυχία μας είναι υπερβολική. Να σημειωθεί ακόμα ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για ενδεχόμενη υψηλότερη θνησιμότητα του στελέχους της Μποτσουάνας σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη και ιδίως με την παραλλαγή Δέλτα. Θα πρέπει να περιμένουμε», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Πιθανή αιτία ο χαμηλός εμβολιασμός
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη μόλυνση από αυτήν καταγράφηκε στη Νότια Αφρική τρεις ημέρες αργότερα.
Ως πιθανή αιτία δημιουργίας της συγκεκριμένης μετάλλαξης ο κ. Τριανταφυλλίδης θεωρεί το γεγονός ότι η Νότια Αφρική παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο φτάνει περίπου στο 40% του συνολικού πληθυσμού.
«Ως εκ τούτου το 60% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο και μάλλον μπορεί να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για άτομα που μπορεί να θεωρηθούν εργοστάσια παραγωγής νέων μεταλλάξεων στο προγονικό στέλεχος Β.1.351, αυτό που εντοπίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στη Νότια Αφρική. Επιπρόσθετα, η νέα παραλλαγή είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε ασθενή με HIV/AIDS χωρίς θεραπεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων HIV στον κόσμο έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της Νότιας Αφρικής για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα άτομα με ανοσοκαταστολή μπορούν να φιλοξενούν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Τι θα ανακοινωθεί
Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα που έχουν αποφασισθεί, ενώ αναμένεται η σχετική επικύρωση τους από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας. Ήδη η επιτροπή μελετά διεξοδικά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τη Μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που απειλεί πια ολόκληρο τον πλανήτη.
Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, η κυβέρνηση ήταν ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων μέτρων αλλά οι διαδικασίες επισπεύδονται εξαιτίας του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον.
Πάντως, προς ώρας δεν είναι απολύτως σαφές εάν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις. Γι αυτό και η κυβέρνηση επιμένει στον εμβολιασμό τόσο στον αρχικό για όλους, όσο και στην τρίτη δόση.
Τρίτη δόση μέχρι 13 Δεκεμβρίου για τους άνω των 60
Στο μεταξύ δύο εβδομάδες προθεσμία για την τρίτη δόση έχουν όσοι είναι άνω των 60 ετών διαφορετικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, από 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου υποχρεωτικά ουσιαστικά, καθώς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται σήμερα για τους ανεμβολίαστους, θα ισχύουν και για εκείνους.
Τα νέα μέτρα
Εκτός από την προετοιμασία του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντέξει στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των νέων κρουσμάτων που χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ουσιαστικά στα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα.
Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν πως τα κυβερνητικά στελέχη καταλήγουν σιγά σιγά σε αυτά, καθώς θεωρείται ότι μπορούν να εφαρμοσθούν από τους πολίτες χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις οι αρνήσεις.
Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα πηγές του ethnos.gr τονίζουν ότι ήδη έχουν κλειδώσει τα παρακάτω μέτρα:
- Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Μέχρι σήμερα οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε στην αρχική φάση της πανδημίας όπου οι μάσκες χρησιμοποιούνται παντού. Οι συστάσεις σήμερα αναφέρουν ότι οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, αλλά φαίνεται ότι ελάχιστοι το τηρούν.
- Περαιτέρω αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Σε δεύτερη φάση (μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων) η κυβέρνηση μελετά – όπως έχει γράψει το ethnos.gr – να θέσει περιορισμούς στο ωράριο της εστίασης.
Κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Βέλγιο. Το σενάριο για την εστίαση είναι να επιβάλλεται τέλος του ωραρίου στις 11 το βράδυ ώστε να αποφεύγεται τις νυχτερινές ώρες ο συνωστισμός. Κάτι που όμως επιχειρεί προς ώρας να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν από τους επιχειρηματίες. Ωστόσο θα κριθεί από τις επόμενες δύο εβδομάδες εάν υπάρξει δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά κι αν εντοπισθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.
- Το τρίτο μέτρο αφορά στα rapid test των ανεμβολίαστων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» να πραγματοποιούν 3 την εβδομάδα από 2 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση αναμένεται να καλύψει το κόστος του τρίτου rapid test.
Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι φόβοι των ειδικών αλλά και των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζονται στο γεγονός ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά μπορεί να αυξήσει δραματικά τα κρούσματα.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr