Όταν ο Εσκομπάρ ζήτησε για δώρο στα γενέθλιά του τον Μαραντόνα – Και οι δυο έζησαν σαν βασιλιάδες και πέθαναν σαν ζητιάνοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Είχε γενέθλια ο Πάμπλο Εσκομπάρ και ζήτησε τον Μαραντόνα. Κι όταν ζητούσε κάτι ο βαρόνος της κοκαΐνης όλοι έσπευδαν να του το φέρουν. Τι είχε πει ο Μαραντόνα και πώς τα άλλαξε χρόνια μετά.
Οι ημερομηνίες είναι κοντινές και σημαδιακές: 25 Νοεμβρίου ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε την τελευταία του πνοή και η επέτειος της «φυγής» ενός μεγάλου του ποδοσφαίρου γιορτάστηκε στην πατρίδα του στην Αργεντινή, αλλά και στη Νάπολι και γιατί όχι, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο διαβόητος νακέμπορος γεννήθηκε 1η Δεκεμβρίου και σκοτώθηκε 2 Δεκεμβρίου στα 44 χρόνια του. Τέτοιες μέρες ήταν που έγινε ένα ξεχωριστό φιλικό ματς όχι σε κάποιο γήπεδο, αλλά σε μια φυλακή που με τίποτα δεν θύμιζε φυλακή!
Ο Μαραντόνα - ο Θεός του ποδοσφαίρου για πολλούς - λέρωσε την θεία εικόνα του με τη χρήση κοκαΐνης. Ο Εσκομπάρ - Ρομπέν των Δασών για κάποιους - γέμισε τα θησαυροφυλάκια του με δολάρια από το εμπόριο κοκαΐνης. Τι άλλο κοινό είχαν οι δυο άνδρες; Μιλούσαν ισπανικά, θα μας πείτε… Όχι. Ο Μαραντόνα κλήθηκε κάποτε από τον Δον Πάμπλο, τον Προστάτη του Μεντεγίν, να παίξει έναν φιλικό αγώνα στην ιδιωτική φυλακή La Catedral, όπου βρισκόταν σε απομόνωση (…). Και ο Ντιέγκο ούτε που το σκέφτηκε. Άλλωστε εκείνη την εποχή ήταν τιμωρημένος για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κι όταν ο Βασιλιάς των ουσιών του έγνεψε, ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου έσπευσε!Μια φυλακή αλλιώτικη από τις άλλες...
Η συνάντηση έγινε στην La Catedral , την ιδιωτική φυλακή που χτίστηκε ειδικά για τον Εσκομπάρ και διαχειριζόταν το καρτέλ του Μεντεγίν, ώστε ο Δον Πάμπλο και οι άνδρες του να εκτίσουν την ποινή που επέβαλε η κυβέρνηση της Κολομβίας έπειτα από την «κατάπαυση του πυρός» που είχε συμφωνηθεί το 1991. Δεν υπάρχει κανένα φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τη συνάντηση, παρά μόνο η μαρτυρία του ίδιου του Μαραντόνα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που δόθηκε το 2014.
Εκτιμάται ότι το φιλικό ματς της «κόκας» δόθηκε την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Εσκομπάρ.
Ήταν τα τέλη του 1991 και ο Ντιέγκο Μαραντόνα εξέτιε ποινή 15 μηνών αποχής από το ποδόσφαιρο επειδή είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ έπειτα από έναν αγώνα της Νάπολι. Ο Μαραντόνα είχε μαζέψει τα πράγματά του από την πολή του ιταλικού νότου και είχε γυρίσει στο Μπουένος Άιρες.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 20.000 πέσος και με την υποχρέωση να υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης, κάτι που του είχε επιβάλει η δικαιοσύνη. Όμως τα πάθη και ο εθισμός δύσκολα κόβονται και ο διάσημος ποδοσφαιριστής - παγκόσμιος πρωταθλητής τότε - συνέχισε να έχει στενή επαφή με τον κόσμο των ναρκωτικών.
Τόσο στενή που τον Δεκέμβριο του ‘91, ο Γκιγιέρμο Κόπολα , ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους στον αργεντινό σταρ στη διάρκεια της καριέρας του, τον προσκάλεσε να ταξιδέψει στην Κολομβία για να παίξει έναν κάπως ξεχωριστό φιλικό αγώνα.
Επαφές και με το καρτέλ του Κάλι!
Δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μαραντόνα στην Κολομβία. Πριν γίνει το είδωλο των οπαδών του ποδοσφαίρου, όταν ήταν ακόμη παιδί που άρχιζε να ξεχωρίζει στην Αργεντινή, προσκλήθηκε από τον Μιγκέλ Ροντρίγες Ορεχουέλα, συνιδρυτή του καρτέλι του Κάλι μαζί με τον αδελφό του Ζιλμπέρτο, στο σπίτι του. Αφού γευμάτισαν με τον νεαρό ποδοσφαιριστή - ταλέντο της Αργεντινής, ο έμπορος ναρκωτικών μίλησε με τον Μαραντόνα για το ποδόσφαιρο και για το πού θα ήθελε να πάει αν έφευγε από τη Νότια Αμερική. Ο Μαραντόνα είχε χαμογελάσει στην ιδέα να μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα… Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι την επόμενη χρονιά ο Ντιέγκο φορούσε τη φανέλα των Μπλαουγκράνα.
Το ταξίδι στο Μεντεγίν
Όπως έχει πει ο ίδιος ο Μαραντόνα το 2014, ο μάνατζέρ του, Γκιγιέρμο Κόπολα, τον ενημέρωσε για την πρόταση που είχε από «ένα πολύ σημαντικό άτομο από την Κολομβία, που ήθελε να μου πληρώσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να παίξω φιλικό αγώνα απέναντι σε μερικούς διάσημους ποδοσφαιριστές της Κολομβίας όπως ο Ρενέ Χιγκίτα».
Αυτό που μάλλον ισχύει είναι ότι ο Μαραντόνα δεν έμαθε ποιος ήταν ο χρηματοδότης - οικοδεσπότης παρά μόνο όταν βρέθηκε μπροστά του: «Όταν πήγα στο Μεντεγίν και με οδήγησαν σε μια φυλακή περικυκλωμένη από χιλιάδες στρατιώτες, είπα: Τι στο διάολο συμβαίνει, θα με βάλουν φυλακή;»...
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρισκόταν - χωρίς να το γνωρίζει - στη La Catedral, μια από τις πιο ξεχωριστές φυλακές στον κόσμο, αφού ήταν ουσιαστικά το ίδιο το καρτέλ του Μεντεγίν, με επικεφαλής τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαχείρισή της φυλακής, όπου βρίσκονταν κρατούμενοι της Κυβέρνησης της Κολομβίας.
«Όταν μπήκα σε εκείνο το μέρος, όλα έμοιαζαν με πολυτελές ξενοδοχείο στο Ντουμπάι. Εκεί συνάντησα έναν ψηλό με μουστάκι. Με σύστησαν και μου είπαν: Ντιέγκο, είναι το αφεντικό! Τον χαιρέτησα. Ο τύπος ήταν πολύ σοβαρός, όλοι τον σέβονταν, ήταν αρκετά ψυχρός, αλλά έδειξε οικειότητα με μένα. Δεν γνώριζα πολύ καλά ποιος ήταν», εξήγησε ο Μαραντόνα περιγράφοντας την πρώτη του επαφή με τον Πάμπλο Εσκομπάρ.
Το ποδόσφαιρο και πάρτι
Η επίσκεψη του Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά και άλλων ποδοσφαιριστών, των οποίων η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, ήταν κάτι σαν πάρτι από τον Εσκομπάρ για να γιορτάσει στην La Catedral τα γενέθλιά του.
Μετά τον αγώνα άρχισε ένα πάρτι με μουσικούς στο οποίο συμμετείχαν τηλεοπτικές παρουσιάστριες της κολομβιανής τηλεόρασης.
«Σε εκείνη την παράξενη φυλακή με περικύκλωσαν οι πιο όμορφες γυναίκες που έχω δει ποτέ», θα πει αργότερα ο Μαραντόνα. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έρρεαν άφθονα.
Ο Μαραντόνα έφυγε το επόμενο πρωί, αφού χαιρέτισε τον οικοδεσπότη Δον Πάμπλο Εσκομπάρ, έναν «ψυχρό , αλλά ευγενικό» άντρα, σύμφωνα με τα λόγια του Αργεντινού, ο οποίος του χάρισε ένα χαμόγελο και πολλά δολάρια στους λογαριασμούς του.
Εμείς οι δυο μοιάζουμε...
«Με αγκάλιασε και με οδήγησε σε ένα δωμάτιο, κάτι σαν γραφείο όπου μου είπε ότι θαύμαζε το ποδοσφαιρικό ταλέντο μου και ότι ένιωθε ταυτισμένος μαζί μου, γιατί όπως κι εγώ, ξέφυγε από τη φτώχεια και πέτυχε», είπε αργότερα ο Μαραντόνα.
Ως επιστέγασμα της συνάντησης, και σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, ο Εσκομπάρ είχε προτείνει στον Αργεντινό να υπογράψει για την Deportivo Independiente Medellin, αλλά η τιμωρία, που εξακολουθούσε να ισχύει, το κατέστησε αδύνατο. Μετά από αυτό ο Μαραντόνα επέλεξε τη Σεβίλλη, που εκείνη την περίοδο προπονούσε τον Κάρλος Μπιλάρδο.
Λίγο καιρό αργότερα, ο σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είπε ότι εξεπλάγη βλέποντας στην τηλεόραση τον ίδιο εκκεντρικό εκατομμυριούχο που τον συνάντησε στη φυλακή της Κολομβίας να πέφτει νεκρός από τη στέγη ενός σπιτιού στο Μεντεγίν.
Οι εικόνες στις οποίες αναφέρθηκε ο Μαραντόνα ήταν αυτές της διακομιδής του σώματος του Εσκομπάρ μετά τον θάνατό του σε καταδίωξη της αστυνομίας μια μέρα σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1993.
Εκείνοι οι δύο έμοιαζαν...
Αν και ήταν πάντα σκεπτικός για εκείνη τη συνάντηση ο Μαραντόνα, μιλούσε πάντα με καλά λόγια για τον Πάμπλο Εσκομπάρ: «Πληρώνε τους χωρικούς για να του δώσουν φύλλα κόκας, πλήρωνε άλλους αγρότες για να φτιάξουν κοκαΐνη στα εργαστήριά τους και πλήρωνε τους πιλότους για να την πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με λίγα λόγια, ο τύπος έφτιαξε ένα προϊόν λαθραία και το πουλούσε. Δεν τους ανάγκασε να κάνουν τίποτα με το ζόρι. Και δεν έκλεψε από κανέναν! Αντίθετα οι πολιτικοί και κλέβουν τα χρήματα του λαού και δεν διστάζουν ακόμα και μπροστά στους φόρους που χρεώνεται μια μητέρα όταν αγοράζει γάλα για τα παιδιά της. Λοιπόν, ποιο είναι ηθικά χειρότερο;», ήταν οι σκέψεις του Χρυσού Παιδιού για τον ρόλο του βαρόνου των ναρκωτικών.
Ο Μαραντόνα μάλιστα δικαιολόγησε και τον ένοπλο αγώνα του Εσκομπάρ: «Βρισκόταν σε πόλεμο εναντίον του κράτους για έναν εθνικιστικό λόγο, ότι οι Κολομβιανοί πολίτες δεν έπρεπε να εκδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα δεν κατέβασε τα παντελόνια της», εξήγησε ο Αργεντινός.
Παρά τα όσα ακούστηκαν, χρόνια μετά την συνάντησή τους, ο Μαραντόνα αρνήθηκε ότι συνέβη τέτοιο γεγονός και απέρριψε ακόμη και τη μορφή του βαρώνου του καρτέλ του Μεντεγίν: «Δεν γνώρισα ποτέ τον Πάμπλο Εσκομπάρ, σας ορκίζομαι στη μανούλα μου, που είναι στον παράδεισο. Αυτό που έκανε ήταν φρικτό», είπε σε συνέντευξή του για το TyC Sports το 2019! Θυμηθείτε την τελευταία σκηνή από τον Νονο του Κόπολα και θα καταλάβετε πολλά.
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, που σκοτώθηκε σε μια στέγη σπιτιού στο Μεντεγίν στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 λάτρευε το ποδόσφαιρο και λένε ότι και την ημέρα που σκοτώθηκε φορούσε ποδοσφαιρικά παπούτσια με τάπες. Ο Μαραντόνα, που τον λάτρεψε το ποδόσφαιρο πέθανε ξυπόλητος και μόνος σε ένα λερό κι ασήμαντο δωμάτιο του Μπουένος Άιρες. Κι οι δυο έζησαν σαν βασιλιάδες και πέθαναν σαν ζητιάνοι...
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή ο Σωκράτης Φάμελλος με άνω του 50% - «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», λένε από τον Πολάκη
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr