Υπόθεση Καβάλα: Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρά στο Συμβούλιο της Ευρώπης και «δείχνει με το δάχτυλο» την Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Με αιχμές για την Ελλάδα αντιδρά το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά την ειδοποίηση που απηύθυνε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Τουρκία για εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για τον Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, καλεί την Ευρώπη να δείξει σεβασμό προς την τουρκική δικαιοσύνη και να στρέψει καλύτερα το βλέμμα της σε άλλες χώρες, τις οποίες αποφεύγει να κατονομάσει, που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
H ανακοίνωση αναλυτικά
«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβη σήμερα (2 Δεκεμβρίου 2021) σε δήλωση πως σκοπεύει να ζητήσει από το ΕΔΑΔ να εξετάσει το κατά πόσο η χώρα μας έχει εφαρμόσει ή όχι την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Καβάλα.
Σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού προς στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία στη χώρα μας, καλούμε την Επιτροπή Υπουργών να απόσχει από την εκτέλεση αυτής της απόφασης, η οποία αποτελεί παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Όλοι, και ιδίως η Επιτροπή Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να σέβονται και να εμπιστεύονται τη δικαστική διαδικασία που διεξάγεται από ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια.
Ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης η χώρα μας έχει επίγνωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 128 αποφάσεις του ΕΔΑΔ και 3674 αποφάσεις του ΕΔΑΔ έχουν εφαρμοστεί από εμάς φέτος.
Υπάρχουν ακόμη πολλές αποφάσεις στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών, η οποία επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Ενώ υπάρχουν αποφάσεις, που είναι παλαιότερες από την απόφαση για τον Καβάλα και που δεν εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, το θεωρούμε ως μια ασυνεπή προσέγγιση το να διατηρούν την απόφαση για τον Καβάλα στην ημερήσια διάταξη. Το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λειτουργούν μόνο εναντίον ορισμένων χωρών για πολιτικούς λόγους κι όχι σύμφωνα με το νόμο και το δίκαιο, βλάπτει πρώτα απ' όλα το κύρος του ίδιου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Εάν η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θέλει να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να εγκαταλείψει την μεροληπτική και επιλεκτική στάση της και να εξετάσει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ αμερόληπτα για όλα τα κράτη μέλη».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr