Αφγανιστάν: Τα λεωφορεία - βιβλιοθήκες επιστρέφουν στην Καμπούλ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπροστά από ένα ορφανοτροφείο της Καμπούλ, επιστρέφουν τα χαμόγελα των παιδιών: Κυριακή, το λεωφορείο που έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη είναι και πάλι εκεί, για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου. «Αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενη. Μπορώ να μελετήσω ξανά τα βιβλία που αγαπώ», λέει η 11χρονη Αρέζο Αζίζι, δείχνοντας το αγαπημένο της: ένα βιβλίο αριθμητικής όπου όσο περισσότερο ξέρει μια γάτα να μετράει, τόσο περισσότερα κομμάτια τυριού κερδίζει.
Η 11χρονη κάθεται σε αυτό το όχημα όπου οι σειρές των καθισμάτων έχουν αφαιρεθεί και έχουν αντικατασταθεί από τραπέζια, καρέκλες και ράφια γεμάτα με παιδικά βιβλία και μπλοκ ζωγραφικής. «Η βιβλιοθήκη δεν είχε έρθει εδώ και τρεις μήνες», εξηγεί, μέσα στη φασαρία που κάνουν τα παιδιά.
Πέντε από αυτά τα λεωφορεία κυκλοφορούν στην Καμπούλ, νοικιασμένα και εξοπλισμένα από την τοπική μη κυβερνητική οργάνωση Charmaghz, που διευθύνει η Φρέστα Καρίμ, Αφγανή πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία. Εκατοντάδες μικροί Αφγανοί επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κινητές βιβλιοθήκες που διασχίζουν την πρωτεύουσα, επισκέπτονται σχολεία και ορφανοτροφεία που μερικές φορές είναι πολύ φτωχά.
Αλλά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, «χάσαμε σχεδόν όλους τους χορηγούς μας», τονίζει ο 'Αχμαντ Φαχίμ Μπαρακάτι, υποδιευθυντής της ΜΚΟ. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν έδωσε άδεια στις κινητές βιβλιοθήκες να κυκλοφορούν. Κατόπιν όμως έπρεπε να εξασφαλιστεί, αυτές τις τελευταίες ημέρες, η συγκατάθεση του υπουργείου Μεταφορών, ιδιοκτήτη των οχημάτων αυτών, εξηγεί ο Μπαρακάτι.
Η 22χρονη βιβλιοπώλης Ραμζία Αμπντί Χάιλ, που φορά μαύρο μακρύ φόρεμα και μαύρη μαντήλα, είναι εξίσου ενθουσιασμένη με τα παιδιά που θα επιστρέψουν. «Είναι ένα εξαίσιο συναίσθημα. Ειδικά αυτή τη στιγμή που δεν έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία», αναφέρει. Η εκπαίδευση των κοριτσιών επλήγη ιδιαίτερα από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, με τα γυμνάσια και τα λύκεια κυρίως να μην επιτρέπεται να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
«Δεχόμαστε επίσης παιδιά του δρόμου και μου αρέσει να τα φροντίζω γιατί συνήθως αυτά δεν πηγαίνουν σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να τους βοηθώ», υπογραμμίζει η βιβλιοπώλης, η οποία έχει μαζί της «ισλαμικά βιβλία», «βιβλία ιστορίας στ' αγγλικά και στα νταρί»(αφγανικά περσικά), «βιβλία ζωγραφικής», «παιχνίδια».
Η ΜΚΟ Charmaghz έχει χρήματα μόλις για περίπου ένα μήνα για να κινήσει τα λεωφορεία, υπογραμμίζει ο Μπαρακάτι. «Μαζεύουμε χρήματα στο διαδίκτυο από όλο τον κόσμο και ελπίζω ότι θα έχουμε αρκετούς χορηγούς και δωρητές» για να συνεχίσουμε, δήλωσε.
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr