«'Ολοι μιλούν μόνο για τον Τζόκοβιτς» - Η ιστορία του Ιρανού πρόσφυγα που ζει 9 χρόνια υπό κράτηση στην Αυστραλία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
«Όλοι ρωτούν για τον Νόβακ», αλλά ο Μεχντί μαραζώνει εδώ και εννέα χρόνια σε ξενοδοχείο καραντίνας στην Αυστραλία, στο οποίο μένουν μετανάστες που ζητούν άσυλο. Με αυτόν τον τίτλο ο Guardian σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για έναν Ιρανό, ο οποίος ήταν 15 ετών όταν έφτασε με πλοίο στην Αυστραλία αναζητώντας άσυλο. Παρά την επίσημη αναγνώρισή του ως πρόσφυγα δεν έχει αφεθεί ελεύθερος από τότε - και έκλεισε τα 24 την Παρασκευή.
Έχει περάσει εννέα γενέθλια υπό κράτηση. Ο Mehdi τα απαριθμεί: «Δεκαέξι, 17, 18, 19...Είμαι 24 τώρα», λέει απογοητευμένος. «Είμαι ακόμα εδώ». Οι μέρες που περνάει τώρα, περιορισμένος αναγκαστικά σε ένα λιτό δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για την κράτηση των προσφύγων, είναι εξίσου δύσκολες με όλες τις άλλες. Δεν υπάρχει κατάταξη, δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση των διαμερισμάτων της επ' αόριστον κράτησης. «Απλώς προσπάθησα να καταλάβω πώς να γεμίσω τις μέρες μου: Πρέπει να επιβιώσω. Αν μπορώ να κοιμηθώ, κοιμάμαι όσο περισσότερο μπορώ, αλλιώς πάω για τσιγάρο, βλέπω ταινίες, διαβάζω βιβλία. Αλλά συνήθως δεν κάνω τίποτα, απλά ξαπλώνω στο κρεβάτι. Απλά ξαπλώνω εδώ».
Ο γείτονάς μου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς
Η κατάσταση στο ξενοδοχείο Carlton's Park πήρε μια παράλογη τροπή την παραμονή των γενεθλίων του Mehdi. Απέκτησε έναν νέο γείτονα στον κάτω όροφο: τον Νο 1 τενίστα στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς. Δεν μπορεί να δει τον δημοφιλή τενίστα εξαιτίας των πρωτοκόλλων απομόνωσης και των φρουρών που έχουν παραταχθεί σε κάθε όροφο. «Υπάρχει μια απογοήτευση: όλοι θέλουν να με ρωτήσουν για τον Νόβακ, πώς είναι το ξενοδοχείο γι' αυτόν. Αλλά δεν ρωτούν για εμάς: είμαστε κλειδωμένοι σε αυτό το μέρος για μήνες, για χρόνια. Δεν έχω ξαναδεί τόσες πολλές κάμερες, τόση προσοχή. Ελπίζω ο Νόβακ Τζόκοβιτς να μάθει για την κατάστασή μας εδώ και ελπίζω να μιλήσει γι' αυτό».
It's so sad that so many journalists contacted me yesterday to ask me about Djokovic. I've been in a cage for 9 years, I turn 24 today, and all you want to talk to me about is that.
— Mehdi Ali (@MehdiAli98) January 6, 2022
Pretending to care by asking me how I am and then straight away asking questions about Djokovic.
Ο Mehdi - χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα - ήταν έφηβος 15 ετών όταν έφτασε με πλοίο στην Αυστραλία αναζητώντας άσυλο. Ως μέλος της διωκόμενης αραβικής μειονότητας Αχγουάζι στην πατρίδα του, το Ιράν, η οικογένειά του τον παρότρυνε να φύγει και κανόνισε το δύσκολο πέρασμά του, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να βρει την ελευθερία του στην άλλη άκρη του κόσμου.
Το αίτημα του Mehdi για προστασία αναγνωρίστηκε γρήγορα - η Αυστραλία είναι νομικά υποχρεωμένη να τον προστατεύσει και δεν μπορεί να επιστρέψει σε επικίνδυνες συνθήκες. Όμως η τυπικότητα του καθεστώτος του πρόσφυγα δεν έφερε στον Mehdi ασφάλεια ή ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή: κρατείται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιο μέρος - Ναουρού, Μπρίσμπεϊν και τώρα στο διαβόητο ξενοδοχείο Park της Μελβούρνης - κάθε μέρα από τότε.
Ο Mehdi έχει παρακολουθήσει τους συντρόφους του που έφτασαν μαζί του με το πλοίο να φεύγουν από την κράτηση και να ξεκινούν ζωές, καριέρες και οικογένειες στην Αυστραλία- έχει παρακολουθήσει άλλους κρατούμενους να αυτοπυρπολούνται από απελπισία. Τον έχουν χτυπήσει, τον έχουν κακοποιήσει, τον έχουν φυλακίσει χωρίς λόγο. Ο Mehdi δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για έγκλημα, ούτε έχει καταγγελθεί εναντίον του οποιαδήποτε παράβαση, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει γνωρίσει ούτε μια μέρα ελευθερίας στην Αυστραλία. Την Παρασκευή 7/1 ήταν τα ένατα γενέθλιά του υπό κράτηση. «Μεγαλώνω- είναι πραγματικά λυπηρό ότι τα νιάτα μου, ο εφηβικός μου χρόνος πήγε χαμένος. Δεν θέλω να φύγω από εδώ ως μεσήλικας, με όλα αυτά τα χρόνια χαμένα».
«Οι νέοι, τους βλέπω να διασκεδάζουν, να ποστάρουν στο Instagram και όλα αυτά. Και εγώ είμαι πολύ, πολύ μακριά από αυτό. Είμαι ακόμα εδώ. Κάθε μέρα». «Τα γενέθλια», λέει, «είναι οι πιο θλιβερές μέρες. Υποτίθεται ότι είναι οι πιο ευτυχισμένες, αλλά κατά τη διάρκεια της κράτησής μου, είναι πάντα οι πιο βαριές μέρες. Περνάω όλη τη μέρα σκεπτόμενος όλα τα χρόνια που έχω χάσει».
Κάθε μέρα είναι ένα ζήτημα αυτοσυντήρησης, λέει ο Mehdi. Έχει στενή σχέση με έναν ξάδελφό του, τον Αντνάν, ο οποίος έφτασε με το ίδιο πλοίο και βρίσκεται επίσης στο ξενοδοχείο Park. Αλλά μερικές φορές, το να αντέχεις σημαίνει να αποσύρεσαι. «Πρέπει να βρω την καλύτερη μέθοδο για να επιβιώσω. Μερικές φορές, νιώθω ότι αν επικοινωνήσω με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, οι απογοητεύσεις τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχική μου υγεία».
«Αυτή είναι επίσης μια μέθοδος επιβίωσής μου: να μιλάω. Είναι ένας τρόπος για να υπάρχω. Κάνεις κάτι, δεν κάθεσαι απλώς αόρατος ή ξεχασμένος, λεει. Ο Mehdi έχει λάβει έγκριση για επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ, συμφωνίας του 2016 βάσει της οποίας η Αμερική συμφώνησε να επανεγκαταστήσει πρόσφυγες που κρατούνται σε υπεράκτιες περιοχές από την Αυστραλία, με αντάλλαγμα η Αυστραλία να δεχτεί πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική από στρατόπεδα που διαχειρίζονται οι ΗΠΑ. Με τη συμφωνία αυτή έχουν επανεγκατασταθεί σχεδόν 1.000 πρόσφυγες, αλλά η επανεγκατάσταση ήταν οδυνηρά αργή και η κατανομή των θέσεων φαίνεται προβληματική σε όσους περιμένουν, μερικές φορές για χρόνια, για μια θέση που μπορεί να μην έρθει ποτέ.
Ο Mehdi χάνει την πίστη του ότι η μέρα του θα έρθει ποτέ. «Δεν υπάρχουν ενημερώσεις, δεν υπάρχουν προθεσμίες. Δεν μπορώ να βασιστώ σε αυτό, δεν αισθάνομαι ότι θα συμβεί σύντομα, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συμβεί». Ο Mehdi έχει παρακολουθήσει φίλους του, συμπεριλαμβανομένων άλλων προσφύγων που έφτασαν ως παιδιά, να βγαίνουν από το κρατητήριο με προορισμό το αεροδρόμιο και την πτήση προς την ελευθερία.
«Είναι καλό να βλέπεις ανθρώπους να βγαίνουν από εδώ, αλλά η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι "γιατί όχι εγώ, γιατί όχι οι υπόλοιποι από αυτούς τους ανθρώπους;". Δεν βλέπω κανέναν ιδιαίτερο λόγο που με κρατούν εδώ». Ο Mehdi λέει ότι βρίσκει εξοργιστικές τις ασυνέπειες στην θεωρητικά συνεπή πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τις αφίξεις πλοίων. Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι κανένα άτομο που φτάνει ζητώντας άσυλο με βάρκα δεν θα επανεγκατασταθεί στην Αυστραλία, αλλά ο Mehdi λέει ότι γνωρίζει δεκάδες που έχουν εγκατασταθεί.
Το μεγάλο «γιατί»
Τις άσχημες ημέρες, ο Mehdi σκέφτεται για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. «Είναι δύσκολο όταν δεν έχεις απαντήσεις στα ερωτήματά σου: γιατί πρέπει να περάσω εννέα χρόνια υπό κράτηση- γιατί δεν υπάρχει προθεσμία- ποιο είναι το έγκλημά μου; Γιατί η κυβέρνηση απελευθέρωσε χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν με πλοίο, αλλά κράτησε μια χούφτα πρόσφυγες υπό κράτηση. Γιατί; Είμαστε μια θυσία για χάρη της πολιτικής;»
Το Ναουρού ήταν μια κτηνωδία, συχνά σκόπιμη, όπως φαίνεται, λέει ο Mehdi. Το σχολείο, το μοναδικό φωτεινό φως της ύπαρξης των προσφυγόπουλων σε εκείνο το μέρος, έκλεισε. Ο Mehdi ρίχτηκε στη φυλακή επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες κράτησής του. Ένας φύλακας απείλησε να τον σκοτώσει. Το μεταβατικό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών του Μπρίσμπεϊν ήταν χαοτικό, λέει ο Mehdi. Αντίθετα, το ξενοδοχείο Park της Μελβούρνης δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μοναξιά. Ο Mehdi περνάει όλες τις μέρες του, εκτός από μερικά πολύτιμα λεπτά καπνίσματος, στη μοναξιά του αυστηρού δωματίου του ξενοδοχείου του.
Ακόμη και το μικροσκοπικό μπαλκόνι για το κάπνισμα, που κάποτε ήταν μια ευκαιρία «να δω τον ουρανό, να νιώσω τον καθαρό αέρα», έχει σφραγιστεί με σανίδες. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ο κορονοϊός είχε μεγάλη διασπορά στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που κρατούνταν μέσα στο ξενοδοχείο. Κάποια στιγμή 22 από τα 46 άτομα που κρατούνταν τότε εκεί είχαν κολλήσει Covid. Ένας πρόσφυγας προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να εξασφαλίσει ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση στο ξενοδοχείο σε πλήρωμα ασθενοφόρου για να τον αξιολογήσει και να τον περιθάλψει.
Πριν γίνει κέντρο κράτησης, με την προηγούμενη ονομασία του, Rydges, το ξενοδοχείο χρησιμοποιήθηκε για καραντίνα και ήταν το κέντρο του δεύτερου κύματος Covid της Βικτώριας. Ήταν υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων Covid στην πολιτεία λόγω «ανεπαρκών ... προτύπων πρόληψης και ελέγχου [και] ανησυχιών σχετικά με θέματα όπως: πρόσβαση σε καθαρό αέρα, πρόσβαση σε καλής ποιότητας τρόφιμα, κατάσταση καθαριότητας των εγκαταστάσεων».
Μετά το καταστροφικό δεύτερο κύμα, το ξενοδοχείο βγήκε από το καθεστώς καραντίνας, πουλήθηκε, μετονομάστηκε και στη συνέχεια επιτάχθηκε από την κυβέρνηση ως «εναλλακτικός τόπος κράτησης» για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κυρίως όσους είχαν έρθει από το Ναουρού και την Παπούα Νέα Γουινέα και έπασχαν από σοβαρές ασθένειες. Τα παράθυρα στα δωμάτια του ξενοδοχείου είχαν τρυπηθεί για να μην ανοίγουν καθόλου.
Στις 27 Δεκεμβρίου, πρόσφυγες που κρατούνταν στο ξενοδοχείο Park Hotel δημοσίευσαν φωτογραφίες σκουληκιών που βρέθηκαν στο φαγητό που τους σερβίριζαν στα δωμάτιά τους. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ξέσπασε πυρκαγιά στα ανώτερα επίπεδα του ξενοδοχείου. Όταν οι πρόσφυγες κατέφυγαν στο λόμπι του ισογείου, τους εμπόδισαν οι φρουροί να φύγουν. Κάποιοι είχαν δυσκολίες στην αναπνοή από το άγχος- άλλοι αναγκάστηκαν να ουρήσουν σε μπουκάλια επειδή δεν υπήρχαν τουαλέτες.
Το πατρικό σπίτι του Mehdi στο Ιράν καταστράφηκε από πυρκαγιά, «και αυτό με τραυμάτισε κατά κάποιο τρόπο ... έτσι όταν συνέβη αυτή η πυρκαγιά, ήμουν ανήσυχος, είχα αναπνευστικά προβλήματα. Χτυπούσαν οι συναγερμοί, υπήρχε επίσης καπνός και ήταν τόσο χαοτικό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, οι φύλακες φώναζαν και ήμασταν τόσο απογοητευμένοι. Μπορούσαμε να δούμε το πάρκο και το δρόμο, τα πυροσβεστικά οχήματα και την αστυνομία, αλλά μας κρατούσαν εκεί για ώρες».
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε σε λεπτομερή σειρά ερωτήσεων του Guardian Australia σχετικά με τη συνεχιζόμενη επ' αόριστον κράτηση του Mehdi. Στη στασιμότητα της επ' αόριστον κράτησης, δεν υπάρχουν αποφάσεις για το νέο έτος. Κάθε μέρα είναι η ίδια με την προηγούμενη. «Δεν νομίζω ότι θα το έλεγε κανείς ευχή, αλλά νομίζω ότι απλά πρέπει να ελευθερωθώ. Δεν έχω απολαύσει τα νιάτα μου γιατί είμαι υπό κράτηση. Δεν βλέπω κανέναν λόγο γι' αυτό. Γιατί; Γιατί να μείνω άλλο εδώ;»
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr